Ponedjeljak, 6 svibnja, 2024

Najviši muslimanski svećenici pozivaju na obranu džamije Al-Aksa

Must Read

U proglasu izdanom kasno u nedjelju, glavni tajnik IUMS-a Ali Al-Qaradaghi rekao je da muslimanski znanstvenici “snažno osuđuju ove provokativne pokušaje”.

Međunarodna unija muslimanskih učenjaka (IUMS) pozvala je muslimanski svijet i njihove vođe da brane džamiju Al-Aqsa u Al-Qudsu (Jerusalem) nakon upada izraelskih imigranata na treće najsvetije mjesto u islamu.

U priopćenju objavljenom kasno u nedjelju, glavni tajnik IUMS-a Ali Al-Qaradaghi rekao je da muslimanski znanstvenici “snažno osuđuju ove provokativne pokušaje”.

Pozvao je vođe i narode islamskih naroda da brane svoj “prvi pravac u pravcu molitve (kibla)”.

Sindikat je također pozvao na “ulaganje svih napora da se stane na kraj napadima okupatora na Al-Aqsu i narod Al-Qudsa (Jerusalema)”.

Al-Qaradaghi je apelirao na “slobodne ljude u svijetu i međunarodne humanitarne organizacije da stanu uz palestinski narod i brane njihova arapska i islamska prava na Al-Aqsu”.

“S velikom zabrinutošću i tugom pratimo ono što se događa u blagoslovljenoj džamiji Al-Aqsa i Al-Quds Al-Sharif i očajničke pokušaje cionista da preuzmu punu kontrolu nad džamijom Al-Aqsa”, dodao je.

Izjava je došla usred visokih napetosti izazvanih planom izraelskih imigranata da organiziraju kontroverzni “marš zastave” kako bi obilježili ono što nazivaju “dan ujedinjenja Al-Qudsa” u vezi s godišnjicom izraelske okupacije 1967. godine.

Sukladno sporazumu koji su Izrael i Jordan potpisali 26. listopada 1994. godine, upravljanje kompleksom Al-Aqsa je u nadležnosti Uprave vakufa Al-Quds, koja djeluje pod pokroviteljstvom jordanskog Ministarstva za vakuf i vjerska pitanja.

Međutim, izraelske vlasti ignoriraju sporazum od 2003. godine te su jednostrano angažirale policiju i uvele židovske skupine u kompleks Al-Aqsa bez odobrenja Vakufske vlasti.

Vakufska uprava takve ulaske židovskih grupa i policije tretira kao protuzakoniti upad i kršenje sporazuma i suvereniteta muslimanskih institucija.

- Advertisement -

61 COMMENTS

  1. Možda bi im bilo bolje da i oni počnu tekbirati iz američkog šupka 🙁 – ove naše Bošnje već odavno takvo tekbiraju 😎 – a gradžanska samo što nije 😎 !!!

    Oteto-prokleto 🙁 – trebali su o tom razmišljati muslimani kad su birvaktile zauzimali Jeruzalem 🙁 – ni crkvica nane-Fate nije prošla ništa bolje 🙁 …

    • Samo muslimani nisu pobili zidove(ni krscane) kad su usli u jeruzalem…Saladin se isad po tome u svijetu spominje…RESPEKT

      • Jarane 😎 – svaka Ti je kao u Njegoša 😎 ! Muslimani nisu nikad dirali civile a oni šuupci Srbi su sami sebi napravili Ćele Kulu 🙁 – samo da napakoste muslimanima 🙁 🙁 🙁 ! Pljuc …

        • Ćele kula nije napravljena od civila nego od poginulih u sukobuSrbi su imalu materijala da samo od žena I djece naprave najmanje 100 takvih kula u BiH.

          • Ma nemoj 🙁 ? Bio si Ti odličak đak u mejtefu 😎 – ali Ti je efendija bio loš đak pa Te je sve pogrešno naučio 🙁 ! Nego, trebao je i Ratko napraviti jednu Ćele Kulu od glava poginulih mudžahida – vele da je osveta najukusnija kad se hladna servira 😉 !

          • Nisam pohađao mejtef,nego ove informacije su vidljive preko medija,a I mnoge ste moje komšije izveli iz kuća 92′ I pobili ,svi civili. Nisu valjda onolike grobnice izmišljotina.Ako jesu tužite ih,I zahtjevajte međunarodnu istragu.O kakvoj osveti govoriš,ratovali ste s Turcima,a ne s nama.

          • Vi ste pravni sljedbenici Turaka a ratovali smo i protiv Vas i protiv Turaka. Pobili ste tolike civile po Sarajevu i drugim muslimanskim gradovima pa skoro nikad nitko nije odgovarao za te Vaše zločine. Kome da Vas tužimo? Anglosaksonskim goovnima koja otvoreno rade za širenje islama na Balkanu?

          • Protiv nas niste ratovali,nego napadali kada bi vam se ukazala prilika,inače je bilo pravo bratstvo I jedinstvo.Kako smo mogli početi rat kada smo u početku bili vojno najslabiji.I Karadžić je jano izjavio:ako bude rata muslimansku narod se ne može odbraniti I prijeti mu nestanak.Da bi opravdali svoje zločine,izmišljate naše,iako ih je bilo,ali puno manje u odnosu na vas.

          • PA I vuk Karadžić je IŠAO U MEJTEF…. i Pavelić je išao u MEJTEF…. ko nije išao u MEJTEF OSTO JE NEPISMEN i moro je ko karavl;asi da čuva ovce i koze….
            JER JE. MEJTEF BIO JEDINA OSNOVNA ŠKOLA… kasnije su se vlainje poTurale il pod BEGOVE IL pod cr:kvenu vlastelu samo da uTure i poTure svoje “nadareno” dete u MOĆNE JANIČARE koji se se OBRAZOVALI PO 40 GODINA da dobiju SLUŽBU.

        • Nije cele kula od djikanskih srpskih GLAVA nego naivnih muslimana koje su poklali…pogledaj celebiju ko je napravio Beograd…laž je srpska opstojnost do sada bila…želim srbima da i dalje žive u srednjem vijeku…to je garancija za njihov nestanak

      • S Hitlerom za Bosnu!! 5 aprila 1943 stotine hiljada muslimana iz Sarajeva i okolice su oduševljeni dočekali muftiju Jeruzalemskog koji reče da su najveći neprijatelji islama Amerika i Engleska podržanih od Jevreja i da stoga podržava riješenje Jevrejskog pitanja po Nacional socijalističkoj metodi! Ako laže koza nije rog!!!

        • Izašli ljudi,tada većinom nepismeni da vide I pozdrave muftiju.Kao da su oni znali kakvi su njegovi stavovi,a nije ih bilo ni briga.Zna se dobro ko je je vršio pokolje židova I u Srbiji I NDH,ali eto I mi dočekasmo muftiju,I znači isti smo ili još gori.

          • Neki su nas iz Hrvatske zvali Hrvatsko cvijeće,puno prije NDH I Ante.Smatrali su da smo najčistiji,najmanje se miješali sa drugima.

          • Niko Vas nije takvo zvao, opeteTe je efendija iz mejtefa obmanuo 🙁

          • Ante Starčević je tako govorio,,a Srbe nije priznavao kao narod,nego ih zvao slavskoserbska pasmina.

          • HVALA BOGU, PA JE BIO I POKOJI BOŠNJAK U US:TAŠAMA, INAČE BI SRBI ČETNICI POKLALI SVE BOŠNJAKE U BOSNI

        • Kasno formirani NEDIC po, bio u Srbiji PAVELIC u okupiranoj Bosni sve JEVREJE 1941..ako je srbija imala tada i hrvatska vojsku, neko je morao zaštiti bosnjake od POKOLJa u istočnoj Bosni…nazalost ta vojska sva ode na ruski front..

      • Bošnjaci ORLOVIĆI Nane Fate vuku korijene iz daleke prošlosti. HAMZA ORLOVIĆ BALI je jedan od NAJPOZNATIJIH BOŠNJAKA , čiji se pokret smatra za jedan od prvih pokreta koji se zauzimao za Bosnu i Bošnjake na tlu velike Osmanske carevine.
        Zvao se Hamza Orlović, a poznat je i kao Hamza Bošnjak. Porijeklom je iz Bosne iz sela Orlovići kod Vlasenice. Potomak je čuvenog šejha Hamze, kojem je sultan dao na dar selo Orloviće sa okolinom u Zvorničkom sandžaku, a koji je sa Sultanom Fatihom oslobađao Zvornik od Ugarskog agresora. Hamza Orlović je bio u službi Petre-paše.

    • Bošnjaci ORLOVIĆI Nane Fate vuku korijene iz daleke prošlosti. HAMZA ORLOVIĆ BALI je jedan od NAJPOZNATIJIH BOŠNJAKA , čiji se pokret smatra za jedan od prvih pokreta koji se zauzimao za Bosnu i Bošnjake na tlu velike Osmanske carevine.
      Zvao se Hamza Orlović, a poznat je i kao Hamza Bošnjak. Porijeklom je iz Bosne iz sela Orlovići kod Vlasenice. Potomak je čuvenog šejha Hamze, kojem je sultan dao na dar selo Orloviće sa okolinom u Zvorničkom sandžaku, a koji je sa Sultanom Fatihom oslobađao Zvornik od Ugarskog agresora. Hamza Orlović je bio u službi Petre-paše.

  2. Uzepe bolesnici imaju poseban “dzamija kompleks”.
    Radi se o posebnom psiholoskom poremecaju u kojem oboljeli razvijaju izrazit osjecaj mrznje i odvratnosti prema tom islamskom vjerskom objektu. Ista im simbolizira potlacenost,suzanjstvo i visestoljetno sluzenje muslimanima u svojstvu kmetova.
    Iz tog razloga su i porusili svaku koju su mogli.
    Uzalud,sad smo ih izgradili jos vise a iduca je u Neumu,insallah.

    • Gdje se uplaćuje sergija za čuvenu Neumsku Džamiju 😎 ?! Pa kad je budemo rušili 😎 – nitko mi neće moći prigovoriti da sam rušio tuđu mijudža 😎 !

      • PAKAŠINAVLA KMETU, BOGME, TU ŠTO ĆEŠ VIŠE DA RUŠIŠ,
        ĆEŠ DA MI POPUŠIŠ…
        KO MUNARU.
        OKO DŽAMIJE AL AKSE JE SVE JASNO… TO ĆE SE VEOMA LAHKO I BRZO RIJEŠITI.
        TO MUSLIMANE NE SIKIRA.
        NE UKLJUČUJEM SE U ŠIRU DISKUSIJU DA NE IZAZIVAM PROVOKATVNE I PRIMITIVNE KOMENTARE NA RAČUN ISLAMA….
        ALI HVALA BOGU, EVO IMA NEKI FINI GOSPODIN KOJI VEOMA “ISLAMSKI” ODGOVARA, PRISTOJNO I ARGUMENTOVANO.
        ČAK I JA PONEŠTO NAUČIM.
        OKO OVIH TEMA, JA LIČNO BI RADO SA OVOM KAURSKOM FUKAROM RAZGOVARAO U 3 OKA ILI DA SE PODIJELIMO SVAKOM PO BUKVA I UTOKA, PA OPLETI,
        OKO ZA OKO, PASTA ZA ZUBE..
        TO BI BILO NAJREALNIJE I NAJPOŠTENIJE PREMA ČETNICIMA I US:TAŠAMA.

  3. To moze resiti samo Zeleni je-sa nar-kos iz Ukraine..sa Plenkiguzzicom i Komsiogluom..
    Ko njima smije na “liniju bijelu” i litrenjacu brlje..

    A cuj ovo..”ucenjaci”…A joj…mukajuca mar-va..a ucenjaci…
    Oslo je ovo covecanstvo u qrac krasni..

    • Tako muslimani sami sebi tepaju 😎 ! Osim toga, kod muslimana ni ne postoje pravi fakulteti 🙁 – pa su im onda ovi koji završe i više razrede mejtefa 😎 – ujedno i najveći intelektualci 😎 !

      • HAHAHA HAHAHA NE POSTOJE PRAVI ILI PRAVNI FAKULTETI….. GUBIŠ SE GUMENI KO ABDEST…. AKO SU SRBI-CINCARI PORUŠILI SVE OSIM BAJRAKLI DŽAMIJE U DARUL DŽIHADU, NE ZNAČI DA SU I DRUGI… MAMURNI SU TI KOMENTARI KO KEVA NA SLAVI…
        MUSLIMANI SE BAVILI HIRURGIJOM I OPERACIJAMA NA OKU DOK SE INKVIZITORSKA EVROPA BAVILA “VJEŠTICAMA” I SUDILA KRMAČAMA…
        A SRBE NEĆU NI SPOMINJARI… ONI TADA NISU NI POSTOJALI… VALJALO JE SABRAT 13 HAPLOTIPOVA I STO QRACA OD HUNA, MONGOLA DO ANADOLACA TURACA DA SE NAPRAVI SRBSKA MIXOVANA BAGRA

        • Islam je mjera čovjeka i za čovjeka i mjera ljudske odgovornosti aktivnog odnosa prema Stvoritelju.Odnos prema čovjeku je odnos prema Stvoritelju. Kur’an je „islamska deklaracija“ objavljena Svijetu i Svjetovima, univerzalno aktuelna bez prisile, Prvobjavljena nauka o Kosmosu i Svaranju i Stvaraocu (Prvog) Čovjeka. „Jasan dokaz“ Vlasnika vremena i prostora u mikro i makro smislu.

          • U Časnom Kur’anu nije nista slučajno. Kur’an je UNIVERZALAN i SAVRŠEN i ima savršenu ZAŠTITU . Isti je svugdje od Londona do Malezije.. Od Bosne do
            S. Arabije i NEMOGUĆE GA JE IZMIJENITI… Jer je ZAŠTIĆEN na više načina.. Jedna su Čuvari, Hafizi Kur’ana, a druga je savršena matimatička FORMULA kojom se ništa ne može ni dodati, a ni oduzeti, ni najmanja tačka, a da to ne bude primijećeno…
            Dočim, Biblija ima na stotine tiraža koji su RAZLIČITI i npr. pod istim krovom otac, sin, majka, djed svi čitaju RAZLIČITE Biblije, A KUR’AN NE JEDAN I NEPROMIJENJEN VEĆ 1500 GODINA I NIJE GA MOGUĆE Izmijeniti!

          • U Časnim Kur’anskim ajetima se krije atom kao najsitniji nedjeljivi dio materije, sa sedam elektronskih ljuski, sedam energetskih nivoa…. Nije li u Kur’anu objavljena; Niels-Bohrova teorija atomska fizika, fizika kvanta, Kantov zakon, hemija-Mendeljev periodni sistem elemenata, Šredingerova jednačina – jednačina talasnog (elektromagnetskog) kretanja, teorija relativiteta, E=mc2,….

          • Nije li u Kur’anu objavljena brzina svjetlosti i svjetlosna godina…. “A nebo smo Mi snagom sazdali i zbilja ga Mi širimo.“…“Širenje Neba“, širenje kosmosa je teorija magline, Crne rupe, granice vremena i prostora, umiranje i rađanje zvijezda i sazvježđa..)

            U Kur’anu je astronomija, lunarni-islamski kalendar je Kopernikov Heliocentrični sistem „otkriven“ skoro milenij kasnije, “evropski-geocentrični“ spalio je na lomači Đordana Bruna…i td

          • Namjesnikovanje na Zemlji indirektno otvara temu objave i objavljene nauke u Kur’anu.
            Znanje je po Islamu je „ademovsko“, Zajedničko-civilizacijsko na dobrobit ljudskog odnosa i na zadovoljstvo Stvoritelja.
            Zadnja Objava je dinamika sticanja (Sa)znanja

            Objavljena nauka u Kur’anu prenesena je sa kompleksom u Evropu (Havarizmi tvorac savremene matematike, El-Bategni astronom tačnog vremena okretaja Zemljine elipse okretaja oko Sunca, El-Hazen fizičar svjetlosti, tvorac tablica specifičnih težina, Ibn-Sina „prekršten“ u tzv. Avicenu, da se prikrije kompleks zbog izvora znanja temelja savremene nauke;anatomije- medicine, farmakologije, sociologije. pedagogije, kosmografije i agrikulture’…. Genetike-DNA, ekologije…itd. U Evropi se ovaj „fenomen“ kompleksa porijekla savremene nauke naziva pravcem tzv. “humanizma i renesanse“….

  4. Podrska Izraelskom narodu u borbi protiv okupatora njihovih bogomolja. Isto imamo i na primjeru crkve u Jajcu koju svojataju islamisti. Islam je karcinom ljudskog drustva koji se pokusava jednako invazivno siriti.

      • OSNIVAČ Kralj;evskog grada JA:JCA je BOŠNJANIN Hrv:oje Vukčić HR:VATINIĆ. ON je BU:KVALNO POZVAO I DOVEO OSMANLIJE U BOSNU. Mada bi Osmanlije i svakako, po inerciji, DOŠLI U BOSNU.
        Hr:voje se borio NA STRANI OSMANLIJA protiv Ugara i Pa:pinih kr:šćanskih FAL:ANGI. Hrvoje Vukčić se NAMLATIO hr:vatske vlastele koju je vezao u juneću kožu i bacao u Vrbas.
        Tako Ugarski kralj Sigmund piše Pa:pi kako je krenuo u pohod protiv HR:VOJA nazvavši ga “nevjernim slugom i ot:padnikom koji se pridružio nevjernicima kr:iža Kr:istova”. A sve Bošnjane je nazvao nevjernicima, buntovnicima i neprijateljima.
        Godine 1415. je SA OSMANLIJAMA potpuno PORAZIO UGARSKU vojsku kod DOBOJA.
        Umro je u aprilu 1416. god. u svojoj tvrđavi Kotoru.

  5. Da sam vlast u Izraelu, dao bih muslimanskom okupatoru rok od 12 mjeseci da kamen po kamen izmjesti tu džamiju s mjesta gdje je prije bio židovski hram. Nakon isteka roka, ni kamen na kamenu od te džamije ne bi ostao, ukoliko je muslimanski okupatori ne bi izmjestili.

    • DABOME katolički teroristo ,samo kad bi ti znao da MUSLIMANI nisu srušili ništa, a ti bi trebalo da znaš ko je srušio j.hram…dr Kozo.. je…biću sa sveučilišta u Mostaru

      • U ovom slučaju nisu srušili, ali su okupatori muslimani izgradili tu džamiju na tuđem vlasništvu, na ruševinama židovskog hrama u vrijeme kada su Židovi bili poraženi i nejaki. Kolo sreće se okrenulo pa su Židovi ponovno jaki, te žele vratiti vlasništvo nad prostorom gdje je stajao židovski hram. Imaju moju podršku u tome. Sve džamije izgrađene na tuđem vlasništvu treba izmjestiti ili ih u protivnom srušiti. Takvih je starih džamija bezbroj. Sve stare džamije u BiH su izgrađene na ostatcima kršćanskih bogomolja.

        • JES… AL U TURCU….

          BOSNA NIJE NIKAD BILA KR:ŠĆANSKA, A BOŠNJACI NIKAD NISU BILI KR:ŠĆANI..

          To POTVRĐUJU BROJNI HISTORIJSKI DOKUMENTI I VA:TIKANSKI I BI:ZANTIJSKI, A JEDAN OD NAJPOZNATIJIH JE “DeAd:mini:strando IMPERIO” od Bizantijskog cara POR:FIROGENETA iz 949.g. gdje piše: “.. HORION BOSNA JE NEOVISAN ARHONT, A STANOVNICI SU NEKR:ŠĆANI MANIHEJCI.. ”

          • PRIJE 1000 G. PISALO U SVIM EVROPSKIM SUDSKIM SPISIMA:
            Država BOSNAE
            Nacija BOSNENSIS
            Jezik BOSNESE
            VJERA BOSNESE(što je specifikum da se vjera zove po DRŽAVI).

            ZATIM BROJNI SU DOKUMENTI U VA:TIKANU iz 11. i 12. STOLJEĆA SA PODACIMA ITALIJANSKIH STUDENATA IZ OKOLINE CHIERIA I TORINA KOJI SU STUDIRALI “ZABRANJENU” BOSANSKU VJERU na Prvom Bosanskom UNIVERZITETU izgrađenom u Visokom 1175.G….

          • Jovan Kinam , BIZANTIJSKI historičar iz 12.vijeka bilježi na dva mjesta zemlju BOSNU i BOSANSKI NAROD “koji ima POSEBAN način života, VJERE i upravljanja”. Radi se o izvornom tekstu koji opisuje BOSNU u doba bana Borića…
            “…. Kad stiže blizu Save tu za okrenu ka drugoj rijeci po imenu Drina koja izvire negdje odozgo i odvaja BOSNU od srbije. Bosna NIJE POČINJENA arhižupanu srba, NEGO NAROD U NJOJ IMA DRUGAČIJI I POSEBAN NAČIN ŽIVOTA, VJERE I UPRAVLJANJA…”

          • KR:ŠĆANSTVO SE U BOSNI POČELO RAZVIJATI TEK SA DOLASKOM OSMANLIJA ZBOG OSLABLJENOG BOSANSKOG KRALJEVSTVA, A PONAJVIŠE ZBOG OSMANSKE ISLAMSKE TOLERANCIJE I UVAŽAVANJA DRUGOG I DRUGAČIJEG…

            PA:PAk JE PRVO, NA DOJAVE SERVA KA:TOLIKA PREKO DRINE,
            SLAO đivlje DO:MINIKANCE NA DALEKO POZNATE PO ZLOČINIMA I VANDALIZMU, ALI KOJI SU VEĆ NA PRVIM KULAMA BOSANSKE KRAJINE LOMILI ZUBE I KOPLJA I BEZUSPJEŠNO NAVALJIVALI NA ZAPADNU KAPIJU BOSNE.. KAD JE PA:PAk UVIDIO DA NEME NIKAKVIH REZULTATA, ŠALJE MISIONARE FR:ANJEVCE KOJI SE POLAHKO “U-VLAČE” U BOŠNJANSKE DOMOVE I POKR:ŠTAVAJU JEDAN MALI DIO…

          • MEĐUTIM, POKR:ŠTAVANJE JE OSTALO U POKUŠAJU I SLABIH REZULTATA JER SE UNIVERZALNI I SAVREMENI ISLAM PLIJENIO LJUDE SVOJOM ČISTOĆOM, PRAVEDNOŠĆU, POŠTENJEM I TOLERANCIJOM, A POSEBNO ZBOG TOGA ŠTO JE ODGOVARAO PRIRODI BOSANSKOG ČOVJEKA…

            Tako da na prvim OSMAMSKIM popisima tamo gdje su porodice bile Bosanske vjere ili upola kr:šćanske, na idućem popisu su KOMPLETNE PORODICE BILE U ISLAMU, ISLAM JE PLIJENIO LJUDE…

          • A NARAVNO, POSTOJE I DUBLJI RAZLOZI ZAŠTO SU SE VIJEKOVIMA BOSANSKI “DIDOVI” BORILI ZA SAMOSTALNOS I NEZAVISNOST BOSNE I BOŠNJANA IZMEĐU DVA KR:ŠĆANSKA GEO-POLITIČKA BLOKA…
            I ZAŠTO SU SVI BOŠNJANI GRUPNO I DOBROVOLJANO, njih cca 40.000, IZAŠLO PRED SULTANA FATIHA I DOBROVOLJNO PRIHVATILI ISLAM..
            …. DAKLE IMAMO U 3.VIJEKU IS:USOVE MONOTEISTE, SLJEDBENIKE APOSTOLA PETRA KOJI SU BJEŽEĆI OD KONSTANTINOVE CRKVE UBIJANJA I NJEGOVIH FALANGI, UTOČIŠTE NAŠLI NA PODRUČJU BOSANSKOG SANDŽAKA…
            TAKOĐER JE I PREKO ŠPANIJE DOŠAO IS:USOV MONOTEIZAM PREKO SVEŠTENIKA ARIJA KOJI JE TAKOĐER BJEŽAO OD LAŽNOG TROJSTVA I KRSTA OBMANE…
            ZATO SU SE BOŠNJANI BORILI PROTIV KONSTANTINOVIH SLJEDBENIKA I ČEKALI NAJAVLJENOG POSLANIKA, A KASNIJE DOČEKALI I SULTANA FATIHA.

          • Ti stvarno misliš da ću ja čitati tu vašu povijest izmišljenu i prekrojenu nakon Holiday Inn-a 93. godine? Daj ne budi smiješan. Bosna nikada nije bila samostalna država nego stalno dio nekog većeg kraljevstva i carstva, dok bošnjaci kao narod nikada nisu postojali. Kralj Tvrtko je bio samoproglašeni kralj, a Bosna nepriznata kraljevina, nešto slično kao što je to bio “predsjednik” Mile Martić i RSK. Samoproglašen i od nikoga priznat. Današnji tzv. bošnjaci nemaju nikakve veze s stanovništvom Bosne iz vremena prije Turaka. Najvećim djelom ste kolonizirani u Bosnu nakon dolaska Turaka, a drugim djelom ste kao muhadžiri (izbjeglice) naseljeni u Bosni kada su Slavonija, Ugarska, Srijem, Lika i Dalmacija oslobođeni od Turaka. Puno vas je naseljeno u Bosnu i iz Srbije kada je Kneževina Srbija protjerala svoje Turke.

          • Odakle dođosmo nakon dolaska Turaka? Ta vam priča odgovara jer ispada da ste vi autohtoni a mi doșljaci.

          • Pročitaj knjigu od vašeg znanstvenika Nedima Filipovića “islamizacija u BiH i islamizacija Vlašškog stanovništva u BiH. On je sve znanstveno obradio odakle ste došli i kada ste se islamizirali. Ako ti ja citiram Nedima Filipovića, ti mi nećeš vjerovati.

          • Nedim Filipivić je umro 1984.g.Zašto ti radovi nisu objavljeni ranije,a bila je itekako povoljna klima ovi objaviti u SFRJ? Ovo je opovrgnuo I njegov sin.Dvije osobe su služeći se njegovim imenom,a nastanjeni u Șvedskoj su plasirali tzv. njegiva djela.I naučni radnici iz tih oblasti u BiH ne priznaju vjerodostojnost ovoga.

          • Kome briga što vi priznajete, a što ne. Knjiga je autentična, a to što ista vama ne odgovara zbog vaše novonastale nacionalne mitomanije to je vaš problem. Koliko se sjećam i Noel Malkom je također obrađivao tu temu, te je došao do istog zaključka. Do istog zaključka je došao i Mark Mazower. Ima još znanstvenika koji su došli do istog zaključka, ali su manje poznati pa ih ne želim nabrajati.

          • Islamizacija bosanskog stanivništva je bila,ali dobrovoljna.Dokaz za to ste vi kršćani,koji su opstali nakon skoro 400 g. turske vladavine.Nisu valjda određivali;ove ćemo islamizirat,a ove ostaviti.U Islamu je zabranjena prisila u vjeri,șto nije slučaj u katoličanstvu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Imaju li zastupnici BH Hrvata (HDZBIH) u RH Saboru problem s Penavinim “NE SA SRBIMA” Plenkoviću?

Srbi u BIH u nekoliko su navrata spašavali poziciju HDZ-a u BIH. Taj isti HDZ BIH donosi stabilnu i...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -