Subota, 29 lipnja, 2024

Javio se Putin: Spremni smo na diplomatska rješenja, ali o interesima Rusije ne može se raspravljati

Must Read

Europska unija skupit će tim stručnjaka za kibernetičku sigurnost kako bi pomogli Ukrajini u borbi protiv kibernetičkih napada iz Rusije.

Planovi za sastanak američkog predsjednika Joea Bidena s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom trenutno se ne razmatraju, priopćila je Bijela kuća u utorak.

Bidenova glasnogovornica Jen Psaki rekla je da je američki predsjednik otvoren za diplomaciju i pregovore na najvišoj razini, ali sada, dok Rusija potiče ukrajinski sukob, nije pravo vrijeme, rekla je.

“Nikada nećemo potpuno odustati od diplomacije”, rekla je Psaki i naglasila kako je nužno da Moskva promijeni smjer.

Proteklih dana raspravljalo se o sastanku Putina i Bidena licem u lice.

Biden je načelno pristao na sastanak, a čini se da je Kremlj bio otvoren za tu mogućnost, prema Bijeloj kući.

Rekla je da nikada nije bilo konkretnog rasporeda za drugi sastanak dvojice predsjednika – te su detalje trebali raspraviti američki tajnik Antony Blinken i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u četvrtak.

Međutim, taj je susret sada otkazan.

Venezuelski predsjednik Nicolas Maduro u utorak je poručio da njegova zemlja podržava ruskog predsjednika Vladimira Putina u krizi u Ukrajini.

“Venezuela je s Putinom, ona je s Rusijom. Ona je uz hrabre i pravedne stvari u svijetu”, rekao je predsjednik Maduro na televiziji tijekom sjednice vlade, nakon što je ruski parlament u utorak dao zeleno svjetlo za vojnu operaciju u Ukrajini.

Maduro je podsjetio da je njegov prethodnik i mentor Hugo Chavez podržao Rusiju kada je priznala neovisnost Južne Osetije 2008. tijekom sukoba s Gruzijom.

Maduro je ustvrdio da Sjedinjene Države i NATO namjeravaju vojnim sredstvima ugasiti Rusiju.

Potpredsjednik ruske vlade Jurij Borissov, koji je u petak boravio u Caracasu, naglasio je da je Venezuela “strateški partner Rusije (…) u ovoj situaciji rastuće nestabilnosti”.

U kontekstu krize u Ukrajini, zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov nije isključio rusko vojno raspoređivanje u Venezueli i na Kubi.

Moskva je jedan od glavnih saveznika predsjednika Nicolasa Madura, čiji ponovni izbor 2018. nije priznao dio međunarodne zajednice, a posebno Sjedinjene Američke Države, koje ga nastoje svrgnuti s vlasti.

Kanada je Ukrajini poslala oružje.

Oglasio se Putin

Vladimir Putin kaže da je Moskva i dalje spremna tražiti “diplomatska rješenja” sa Zapadom oko Ukrajine – ali da se o interesima Rusije i sigurnosti njenih građana ne može pregovarati.

U videoobraćanju, povodom obilježavanja ruskog Dana branitelja domovine, inzistirao je na tome da je uvijek otvoren za “iskren dijalog”.

“Naša zemlja je uvijek otvorena za izravni i skreni dijalog u cilju pronalaženja diplomatskih rješenja za najsloženije probleme”, rekao je Putin.

Također je pohvalio borbenu spremnost ruskih oružanih snaga, rekavši kako je siguran da će se zauzeti za nacionalne interese zemlje.

- Advertisement -

87 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

87 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Nakon susreta s Konakovićem Fajon izrekla uobičajnu frazu

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković susreo se danas s ministricom vanjskih poslova Republike Slovenije Tanjom s...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -