Subota, 4 svibnja, 2024

DODIK: Ako se ne vratimo na izvorni Dayton, RS će krenuti ka izlazu

Must Read

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Republiku Srpsku u budućnosti vidi, prije svega, kroz jačanje njene autonomije i afirmaciju njenih prava.

“Ukoliko se to ne dogodi, vjerujem da će generacije koje dolaze afirmirati naše pravo na samoopredjeljenje i da ćemo na taj način moći odlučivati o našoj političkoj budućnosti”, rekao je Dodik za Radio Beograd.

Uoči obilježavanja 30 godina od osnivanja Republike Srpske, Dodik je rekao da je Dan Republike važan datum, jer je srpski narod 9. siječnja 1992. godine raskinuo s iluzijama da će mu netko drugi dati slobodu.

“Pošto je srpski narod vječito slobodu branio i osvajao, tako smo mi tog 9. siječnja krenuli u osvajanje naše slobode”, rekao je Dodik.

Napredak koji je Republika Srpska ostvarila, kaže Dodik, rezultat je borbe za pravo i dostojanstvo, prije svega, otporom međunarodnoj intervenciji koja je uvijek bila snažna, a snažna je i sad.

Na pitanje kako vidi političku realnost BiH danas, Dodik je rekao da je BiH neuspješna, neostvarena i nedovršena zemlja koja nema nikakvu perspektivu.

“BiH jedna ozbiljna nevolja za nas ovdje i retrogradna struktura. Nemamo razlog da svoje živote upotrebljavamo za takvu BiH”, rekao je Dodik.

On je istaknuo da se BiH ne može objasniti drugačije osim Andrićevim riječima da “kad uđeš u BiH, tu prestaje logika”.

“Imate paraustavne odluke, a imate Ustav, imate pojedinca koji se predstavlja kao visoki predstavnik, a nije imenovan na tu funkciju, imate vlast stranaca, a nigdje ne piše da su oni vlast. Nema zemlje na svijetu u kojoj je sudac Ustavnog suda stranac”, rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da BiH nema nijedan unutrašnji konsenzus o svom postojanju, nijedan zajednički praznik, osim Nove godine, te da nema budućnost.

“Ona egzistira na sili međunarodne zajednice, a ta sila nije dovijeka, ona će nestati i ja vjerujem da će se BiH na miran način razići”, rekao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH smatra da Bošnjaci griješe što se protive izvornom Daytonu.

“Ukoliko ne uspijemo vratiti na Dejtonski sporazum, Republika Srpska će krenuti ka izlazu”, rekao je Dodik.

Komentirajući proces vraćanja nadležnosti Srpskoj, Dodik je rekao da je taj proces sada na početku i da predstoje godine borbe za poštovanje Ustava ako je BiH ustavna, a ne paraustavna država.

“Ono što je važno je da nije promenjen Ustav BiH i da taj Ustav predstavlja garanciju da ponovo možemo ovladati oduzetim nadležnostima”, rekao je Dodik.

Odgovarajući na posljednje pritiske sa Zapada, Dodik je ocijenio da “oni postoje od početka”.

“Mislim da je postojao tajni ili prešutni dogovor Bošnjaka i Amerike, da oni potpišu Daytonski sporazum, a da će Amerikanci u godinama koje dođu napraviti unitarnu i centraliziranu zemlju. Oni to i rade. To međutim još nije blizu kraja. Zato Washington promovira politiku vraćanja u BiH, da bi taj posao završili”, rekao je Dodik.

On je istaknuo da je u SAD na vlasti demokratska struktura političara koja je karijere napravila na priči i stereotipima o lošim Srbima i Srbima kao zločincima.

“Oni sada rade isto što su radili i nekada, kada su Aliji Izetbegoviću i Harisu Silajdžiću obećali da će im izgraditi Bosnu kakvu žele”, rekao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH kaže da računa na slovo Daytonskog sporazuma i međunarodno pravo.

“To nije nimalo lako i nisam naivan da vjeruje da će veliki i moćni poštovati zakone međunarodnog prava, ali svakako najprije na to računam. Drugo je volja naroda ovdje. Ovaj narod želi Republiku Srpsku. I treće, računam na prijatelje, na one kojima je stalo do međunarodnih sporazuma, reda u svijetu, dogovora, a ne nametanja. Povećava se broj onih koji su spremni da Republici Srpskoj daju podršku”, zaključio je Dodik./Srna/HMS/

- Advertisement -

76 COMMENTS

  1. Kaze oni su osvojili….bosnjacke kuce ubili 33000 civila…i to nikom nista jel…e pa nece da moze…sve ima da platite …sve da vratite…
    🙋‍♂️🇧🇦🇮🇱🇦🇹🇺🇸🇩🇪🇬🇧

    • To je druga priča.Oko Djokovica nisu stbodobi nego bagra korumpirana koja na sve načine pokušava da ga skine sa trona.Velikebpare su tu upitaju.Mogao je to Djokovic drugačije riješiti kladim se da je mogao dobiti certifikat da se vakcinisao.Iza koga stoji država Srbija Ali njegov problem je sto je suviše for i pošten.Mnogi teniseri i sportisti pogotovo američki uzimaju nedozvoljena sredstva sta je njima lazirati certifikat.

      • Melburn je tri mjeseca bio u totalnoj blokadi.Lokalni stanovnici u izolaciji.Poslije toga dođe neku Đoković sa balkana koji je antibakterijskog i misli da u tuđoj zemlji moze furati svoj antivakcerski đir.E nece moci.Pravila za sve ista.
        Ah zaboravih svi su protiv Srba.😂😂😂😇

        • MAGARAC GRESKA JE U TENISKOM SAVEZU ENGLESKE KOLONIJE, SAMI SU PRIZNALI PA SE SAD PRAVE LUDI. ALI TO JE SVE NEBITNO, BITNO JE DA JE SRBIN NAJVECI TENISER U ISTORIJI, A NE NUSPOJAVA MUJO.

          • Nole ne daj se.Svi su ti zavidni.Engleska kolonija i sada.Gdje moze igrac iz Srbije biti uvjerljivo najbolji i osvojiti 21 grem turnir.U sve ovo umijesala se i politika.Da je Nole Amerikanac ili Englez nebi bilo problema , a sta je Srbija.To je ona demokracija zapada.Moras zivjeti i raditi onako kako mi zelimo i hocemo , a mi cemo tiskati novac ( dolare ) bez pokrica i zaduzivati vas.Otkuda MMF novac gdje je to zaradio.Mi uzimamo koliko nama treba, a male drzave zaduzujemo…

      • Njegov je problem što je pod utjecajem one svoje skvo…ona mu određuje šta će i kad će jesti, kad mora u krevet, u…hoće se cijepiti ili ne…mene raduje što sad onaj chetnik od ćaće pizdi, neka vidi kako je azilantima..😀

    • Oni su ugroženi i rođeni.Hobi im je biti ugrožen.Nebeski narod ,pa hoda po zemlji.I Bog ih je ugrozio.

  2. Svima je jasno kao dan da Bošnjaci prave etnički unutarnju BIH to je zadnjih dana potvrdio njihov vrhovni vodja Bakir tvrdeći da smo svi mi Bošnjaci bez obzira na vjeroispovjesti.Ako se ne probudite i amere optuzite za podržavanje etnocida u BIH ja vam svima garantujem da ce vasi praznici biti Bošnjaci katolici i pravoslavci.

  3. Na proljeće idemo u otcjepljenje samo prekinemo platni promet prema Federaciji.Mix po mic u slobodu.Trazili ste gledajte.Etnicki unutarnje BiH neće biti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Obitelj Kraljević 32 godine traži pravdu za anđele Ivanu i Filipa

Na današnji dan, 3. svibnja 1992. godine, zločinačka JNA napala je središte Ljubuškog raketnim projektilima, pri čemu je usmrćeno...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -