Petak, 3 svibnja, 2024

N1: Da li je Djed Mraz protjeran? Vlaisavljević: I u mojoj obitelji ima jelka i Djeda Mraz. Ali pojedinci nisu ono što je javna politika grada

Must Read

Politologinja i savjetnica u Ministarstvu civilnih poslova BiH Sanja Vlaisavljević danas je za N1 komentarisala i pojašnjavala svoje stavove ranije izrečene u prilogu RTRS-a o prisustvu “Djeda Mraza, svinjetine i rasvjete” u Sarajevu.

“Prva sam u Sarajevu i BiH koja je digla glas protiv govora mržnje, ali nešto mi je zaparalo uho kako ste rekli da je bilo komentara na to da me zovete u goste”, kazala je Vlaisavljević.

Da li je u prilogu RTRS bilo govora mržnje?

Zavisi na šta mislite; ako obratite pozornost na fotografije koje su objavljene a to su skrnavljena groblja Srba i Hrvata u Sarajevu onda je mene taj dio zabrinuo kao nekoga ko živi i vjeruje u Sarajevo. Ja bih da sam urednik nekog od medija koji je napravio linč na mene, na to obratila pozornost. Onda bih obratila pozornost na onu provokativnu fotografiju sa nekim vozilom sa vjerskim obilježjima i u tome dolazi moja izjava“, dodala je.

Da li je ovo govor mržnje? O FTV-u ste mnogo pisali?

Ako pogledamo drugi Javni servis. Ja živim u Sarajevu, mnogo bi nepristojnije bilo da komentiram RTRS lociran u Banjaluci, to je neumjesno. Ovo je moje dvorište. Jedino umjesno jeste kritizirati pojave i devijacije u svom dvorištu. Sarajevo je glavni grad i mora biti uzor i primjer. Stalno susrećemo se sa rečenicama “Vidi kako je u Banjaluci” ili “Vidi kako je u Grudama”, ali Sarajevo ne smije imati analogiju u njima“, kazala je Vlaisavljević.

Da li je prilog bio objektivan? Da li je ispoštovao postulate novinarstva?

“U tom prilogu, ako govorimo o objektivnosti druge strane, nije ni bilo moguće zadovoljiti postulate. Meni se čini da povod tog priloga nije bila novogodišnja rasvjeta niti Djed Mraz. Ako se ne varam, vi ste dijete ovog grada, ajde mi recite je li sramota da jedan grad u srcu Evrope tek nakon desetina prigovora dan pred Božić tek malo jedva počne kititi grad? Jeste”.

Jeste li prošetali Sarajevom 24. decembra?

Kako da ne, činilo se za nijansu bolje nego dan ili dva ranije. Ja bih ovo prije nazvala Potentkinovim selima nego ono što jeste. Ali bih se zapitala zašto je proteklih godina policija morala stojati ispred crkve sv. Josipa i Katedrale? I bez javnih skupova u danima kada bi jelke bile postavljene“.

Da li je Djed Mraz protjeran iz Sarajeva?

Ne bih znala sa sigurnošću odgovoriti, ali se sjećam da je Sarajevo jedini grad u kojem su pisane peticije da se Djed Mraz otjera iz vrtića. Blizak prijatelj mi priča kako je kupio vreće paketa u ustanovi u kojoj radi koje su bile u odvojenoj prostoriji kroz godine i nosio ih kući“, kazala je.

Ima li Djeda Mraza u Sarajevu?

“To što vi govorite, to nije bila tema. Nije istina, i u mojoj obitelji ima jelka i Djeda Mraz. Ali pojedinci nisu ono što je javna politika grada. Taj koncert ispred sarajevske Katedrale je uslijedio nakon desetina prigovora. To je bio hit u regiji, kako gradonačelnica jednog grada čestita kalendar. Da vam nešto ispričam, ima jedan mali grad nadomak Sarajeva, svake godine u tom gradu ispred Gradske kuće stoji veliki transparent: Sretn Božić, Bajram mubarek olsun, Sretna Nova godina. I onda se ja pokušavam sjetiti kada sam to vidjela kod Vječne vatre na ulazu prema Ferhadiji. U tom malom gradu ima mjesta bez pritisaka i prigovora“.

- Advertisement -

89 COMMENTS

  1. Cuj pisali peticije bolesnici da se djed mraz protjera iz vrtića.Nema problema ali će biti svugdje 2 vrtića pod jednim krovom dvije škole pod jednim krovom sve po dvoje.Zao mi je sto Hrvati u prošlom ratu nisu ostali sa Srbima jer nama ne smetaju bozici i uskrsi u različito vrijeme.Mozemo i u iste škole i vrtiće.Ali ovi bolesnici neka zadrže svoje nebuloze za sebe.

    • Srbo, budi oprezan. I hrvati će držati stranu srba dok im treba. Srećom muslimani su previše glupi pa su zakuhali sa hrvatima. Ali hrvati slušaju njumce i papu i tako rade.

    • Sanjica, Sanjica 🙂 – heroina moja 😎 !

      Stari alkoholičar Mraz ( kako ga muslimani od milošte zovu, o.a.) ni nema više kome doći u Sarajevo 🙁 – u Sarajevu ima još samo 2% ćafira ali su to listom starci od 60+ a starčekima ni ne treba Djedica.

      POUČAK: Mislim da ni tih 2% ćafira više ne treba da žive u muslimanskom Sarajevu i da je vrijeme da i oni gledaju ” kude koje milo moja 🙁 ” jer, kad se sutra opet zakuva u Bosni i kada se pojave novi Caco, Ćelo i Juka 😎 – sarajevski ćafiri će opet drečati i šmrckati “Unprofore, dira me Caco 🙁 … ” . Dakle, da skratim, seoba Južnih Slavena je najpametnija stvar koju sarajevski ćafiri mogu uraditi – sve ostalo je šmrckanje nad vlastitom sudbinom – i , ako ima kako upražnjeno mjesto u Ministarstvu civilnih poslova – to bi mi odgovoaralo 😎 !

      Pljakašu 🙁 . među nama rečeno 😉 …

    • Druže SuperSrbo 😎 , u idućem ratu ćemo i mi Hrvati i Vi Srbi biti pametniji 🙂 – a svi znamo da u Bosni svakih 40-50 godina izbije rat 😉 !

      Kao znak dobre volje, ja sam već nabavio onu srpsku šarenu čuturicu iz koje svako malo dobro potegnem 😎 – a Ti nabavi vrsnog Livanjskog sira i pršuta 😎 – pa da se mi kao stari saveznici kvalitetno zarakijamo 🙂 <3 !

    • To je za one vrtice gdje su samo bosnjacka djeca…ili bi ti volio da u vrticima gdje su srpska za bajram dijele paketice…dobar pokusaj obrtanje teze ali cetnici ne ide to…🙋‍♂️🇧🇦🇮🇱🇦🇹🇩🇪🇭🇷🇬🇧🇺🇸

      • Osunnećeni 🙁 – nećemo ni Bajrame ni hodže ni muslimane – svako sebi – pa da opet budemo dobri susjedi i komšije 😎 !

      • Mahamune, u onoj jugi nismo pravili razliku. Svi smo slavili sve praznike. Oslobođenje je objavljivalo godišnji kalendar sa upisanim svim vjerskim praznicima. Na poslu smo zajedno skupljali pare, kupovali hranu i piće, kolegicama male poklončiće, sjedali i lijepo se provodili i veselili. Ovo sad vi forsirate. Vi ste sve pokvarili. Vi ste sve zahebali.

        • Mi pokvarili sve pa ko pobi 33000 civila bosnjaka i zapali svih 600 objekata muslimana u entitetu republika srpska…marsovci ha
          🙋‍♂️🇧🇦🇮🇱🇦🇹🇩🇪🇬🇧🇺🇸🇭🇷

  2. Muslimanima smeta obični djed mraz Digli se na sve četri noge
    Možete onda zamisliti koliko im smetaju hrvati ,srbi i drugi narodi..

  3. Sanji svaka čast. Živjeti u sarajabadu i reći mošnjama pravo u lice šta rade i šta im ne valja je velika hrabrost. Ili velika naivnost?

  4. Al’ ova ublehe baca. Sjećam se nje jos ko’ tinejdzerke iz emisija “ZA i PROTIV” ili vec kako se zvaše. Glavna krilatica joj bješe ” u debati pobjeđuje bolji debatant, a ne ispravna teza”.
    E mozes misliti kad neko sa ovakvim iskustvom govorništva nekom se navali na kosti. Lahko Ce uvjeriti nekoga i da je mlijeko crno. Ponavljam, lahko Ce uvjeriti, ali ne dokazati. Dokazati nikada ne moze. Dokazima i argumentima se ublehaši ne znaju koristiti.

  5. PRVO SU IZVRSILI ETNICKO CISCENJE SRBA I HRVATA IZ SARAJEVA,TUZLE, ZENICE, TRAVNIKA, BUGOJNA,….. SAD SU NA REDU DJED MRAZ I CRVENKAPICA. POGANI ISIL, POGANI ISIL….

    • Sad se po svim sarajevskim grobljima vodi kampanja prekopavanja srpskih i hrvatskih grobova. Kao održavanje se ne plaća. I to samo hrišćanskih grobova. Islamskim održavanje valjda onaj s neba plaća. I za 100 godina polako nestaće svi tragovi da smo mi nekad tu živjeli. Danas, jedini svjedoci su naši grobovi i naša groblja.

          • Nije tačno. Gradska groblja u Sarajevu poput groblja Lav ili Bare, isto tretiraju sva grobna mjesta. Ukoliko se u određenom vremenskom roku ne placa grobno mjesto na kojemu je pokojnik ili rahmetlija ukopan, odnosno ako nema nikakvog interesa od njegove porodice, poznanika ili nekog trećeg, posmrtni ostaci se exhumiraju i čuvaju na groblju Vlakovo, a grobno mjesto se ustupa nekome drugome. Nema veze koje je neko vjere bio. Medjutim, ova situacija pokazuje da su pojedini bivši Građani sarajeva zaboravili svoje pokojnike, zaboravili svoj grad. Mozda bih ja trebao pojedinim agresorima plaćati da im se odrzavaju porodicni grobovi.

      • Lazes vi SVETOSAVSKI teroristi iskopali svoje teroriste i prenijeli na Pale po nalogu dva aska pelenasa…Vidi poziv teroristima vogošće…

      • Uvedite im zauzvrat naknadu za potoćare , vi to možete ! Mi Hrvati na žalost ne možemo , nama će i katedralu prepraviti u đamiju na isti način !

  6. Ja humora na BHTV sutra nakon Nove godine. Nađoše nekog tipa na ulici ( navodni turista ), došao na doček ( u Sarajevu nije bili dočeka ), i izjavi kako mu je ovo najljepši doček Nove godine u životu. Valad šetanje gradom u smogu 🙂

  7. Pricvate dzaba, pokazite djelima :
    Kad bude bajram, osvijetlite ulice Sirokog, Gruda Posusja. Okitite gradove.
    Poranite na bajram namaz. Neka vase zene naprave baklave, pripremite bajram banke i podijelite djeci koja dodju da vam cestitaju.

    Kad to uradite, onda mozete kriitokovati bosnjacki odnos prema vasim praznicima.
    Do tada je ovo samo napumpavanje napetosti u svrhu novog izbornog zakona!!!

    • Vi znači pravite kolače za Božić i slavite ga .
      Eto to nisam znao.Znači nešto novo kod vas .
      Vi tako i tako mjenjate vjeru iz dana u dan ,šta se sad buniš.

    • Mujaga ne vjeruju oni ni da je ISA a.s bio obrezan.Datum N.G JE DATUM OBREZIVANJA ..MUSLIMANI neki tu veče u ime toga zikre…zašto uvoditi paganizam sa djedom pedofilima…zna to i Bozanić ali ne može konzumerizmu i Coca Coli i budalama ništa…grlati..budali je more do koljena..vidiš da su novinari najveće budale

  8. Kakve veze tzv sveti nikola u jelka imaju sa islamom??
    To je vase i ne pokusavajte nam to nametati.
    Kao sto vidite,takvo nesto je nemoguce. Bude se muslimani.
    Allahu ekber!

  9. Mislim da bilo kakvo tjeranje teorije da je Sarajevo glavni grad “svih” u BiH priča koja konačno treba da završi i da se ljudi koji žive tamo, a nisu bošnjaci, osvjeste da je vrijeme da svoje obitelji presele izvan Sarajeva.
    Dok živiš negdje a nisi manjina možeš malo i sa ironijom komentirat priče o ratu ali ako si tamo u mjestu protiv kojeg će ratovati “tvoji” znaš da ti glava ide na panj. Kod bošnjaka je trenutno najjača ova ratna retorika.

    Ovaj “neprotjerani” Djed Mraz i forsirani božićni koncerti nisu realnost i hajmo prestat lagati ljude. Pamet u glavu i misli na svoju sigurnost.

  10. Sarajevo je postalo muslimanska kasaba i tako ga treba tretirati. Treba pokrenuti pitanje može li Sarajevo koje je protjeralo Djeda Mraza biti glavni grad BiH? Velik broj nas misli da ne može i da je vrijeme da se državne institucije izmjeste iz Sarajeva u Brčko ili da se ravnomjerno rasporede na Sarajevo, Banju Luku i zapadni Mostar. Dosta je bilo lažne slike multietničkog Sarajeva, kada to Sarajevo odavno nije. Sretan Kalendar multietniĆkom Sarajevu.

        • Treba ti pajdo 51 posto stanovnistva…malo vas je nece da moze…znaci VECINA je protiv
          🙋‍♂️🇧🇦🇮🇱🇦🇹🇩🇪🇬🇧🇺🇸🇭🇷

  11. SARAJEVO TRN U OKU DUŠMANA.MOŽETE SE DUŠMANI SAMO NAGLABATI I OVAKO PISKARATI.
    NIJE LAKO ŽIVJETI PO VUKOJEBINAMA,PLAČATI POREZE DA SE SARAJEVO GRADI.NEK STE VI NAMA ŽIVI I ZDRAVI KATOLČIĆI.IDE VINO U SARAJEVU.DOBRO SE PRODAJE

  12. Primjećuje te li kako su komentari prepuni spama i kako se vrlo malo ili nikako govori o samom tekstu. Simptomatično je to postalo, da se poentira na glupostima.
    Ima ih tu nekolicina koji već duže vrijeme u tome prednjače.
    Pravi se polagano spisak.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

UMJETNA INTELIGENCIJA: Ako se DP suočava s dilemom između prihvaćanja HDZ-ovih uvjeta ili riskiranja ponovljenih izbora, to bi moglo značiti da su već pali...

Ako se promatraju pregovori nakon izbora, njihove minutaže i sastavi izaslanstava DP-a kada šalju ljude na nogeHDZ-u i s...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -