Petak, 3 svibnja, 2024

ERHARD BUSEK: BiH je lažna država koja nikada nije ni zaživjela pa je pogrešno uopće govoriti o tome hoće li preživjeti

Must Read

Erhard Busek, bivši potpredsjednik austrijske vlade i Osnivač udruge novinara Istočne i Jugoistočne Europe (SEEMO), za Nacional.hr je govorio o trenutnoj burnoj političkoj situaciji u Austriji i na Zapadnom Balkanu

Osvrnuo se i na napetu političku situaciju u BiH.

Nažalost, Bosna i Hercegovina je lažna država koja nikada nije ni zaživjela, pa je u tom smislu pogrešno govoriti o tome hoće li preživjeti. No, iako sam veliki pobornik Europske unije i Europe, u ovakvim situacijama uvijek više vjerujem Amerikancima, kazao je Busek i dao svoj sud o tome jesu li mogući oružani sukobi.

Ne mislim da je itko tamo ponovo spreman na ratovanje. Međutim, činjenica je da Dodik radi sve kako bi razbio BiH na komadiće. Kao što je poznato, međunarodna zajednica – prije svega SAD, uz potporu EU-a – do sada je činila sve da BiH ostane unutar Daytona. Naime, nemaju recept za ono što bi se moglo dogoditi nakon raspada, kazao je on za Nacional.hr.

Međutim, ja se u posljednje vrijeme sve više zalažem za novi Daytonski sporazum uz pomoć kojeg bi se pokrenuo novi razvoj BiH, kazao je on i dodao:

“No čini mi se da je problem u tome što ne postoje snage unutar same zemlje koje to podržavaju i koje bi to mogle provesti. Svi aktualni političari dio su sistema, ukopani u svoje nacionalne stranke i pozicije. I zato u razgovoru s predstavnicima SAD-a, EU-a i europskih vlada ističem nešto što možda nije popularno – a to je da bez pomoći međunarodne zajednice pomaka tamo neće biti. Ne sviđa mi se ovo što su reći, ali smatram da će biti nužno da se SAD i EU aktivnije uključe u rješavanje situacije i izvrše pritisak na izgradnju nove forme BiH.

Ponekad se šalim i kažem da bi se ta nova forma trebala temeljiti na staroj formi, koja je postojala u BiH prije Prvog svjetskog rata, u doba Austro-Ugarske monarhije. Bilo je to uspješno razdoblje za BiH – i u kulturnom i u ekonomskom smislu, a svi su narodi živjeli u međusobnom miru i kohabitaciji”.

Izjave hrvatskog predsjednika Milanovića vezane za BiH nije želio komentirati, ali  je kazao da je primjetno da postoji mnogo ekscentričnih ljudi u regiji.

- Advertisement -

15 COMMENTS

    • Austrija i Njemačka su poslije ww2 bile i ostale američke kolonije.Onaj ko misli da švabe mogu poduzimat krupne korake bez amera se vara.

      • da je Švabo osvojio i zadržo ove prostore, nebi morali odlaziti trbuhom za kruhom,sad se ispostavilo da ni od prljavih partizana nema nikakve vajde

    • Eto ti je kolonizirana indoktriniranim inženjerima s istoka oni će potegnuti umjesto bošnje koji bi državu u kojoj godinama ne uplaćuju osnovno a to je radniku socijalno i penzijsko osiguranje..čobane

  1. Odavno nisam nesto tocnije o bih procitao.Sve je ovo istina.Covjek koji se dobro razumije o situaciji u bih. Izgleda svi digli ruke od bih.

  2. he-bala te austrija i njena “kohabitacija”. bosna vam je i rasturila trulu carevinu, konjušari!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Izglasana nova vlada Srbije. Vulin jedan od potpredsjednika, Dačić ministar MUP-a

ZASTUPNICI Narodne Skupštine Srbije danas su izglasali novu vladu na čijem će čelu biti premijer Miloš Vučević. Za novu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -