Srijeda, 8 svibnja, 2024

OVO NAM JE PROMAKNULO: Jeste li znali da “mudra” Hrvatska Vlada nudi školovanje bosanskih vojnika i to nekih koji ju mrze iz dna duše a sve na Hrvatskom učilištu “dr. Franjo Tuđman”?

Must Read

U povodu službenog posjeta Ministarstvu obrane Bosne i Hercegovine, ministar obrane Republike Hrvatske Mario Banožić odgovorio na nekoliko pitanja vezanih za vojnu suradnju ove dvije zemlje.

Novinari Klixa su Banožića pitali kako ocjenjuje dosadašnju vojnu saradnju Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, i u čemu vidi najveću vrijednost te suradnje.

“Republika Hrvatska i Bosna i Hercegovina kao susjedne i prijateljske države imaju sve uvjete za kvalitetnu saradnju, koja se ostvaruje u mnogim područjima, pa tako i u području obrane. Republika Hrvatska svesrdno podupire nastojanja Bosne i Hercegovine na njenom putu ka euroatlantskim integracijama i za nas je to izuzetno važno zbog sigurnosti i stabilnosti cijele regije”, kazao je on.

Upravo sigurnost i stabilnost predstavljaju osnovni preduvjet za daljnji razvoj ekonomije i bolji život u našim državama, dodaje.

“Kada govorimo o vojnoj saradnji, posebno ističem saradnju u području školovanja. Hrvatsko vojno učilište ‘dr. Franjo Tuđman’ je institucija čije obrazovne programe nudimo našim partnerima iz Bosne i Hercegovine, i to na svim nivoima vojne izobrazbe. Također, postoji dugogodišnja stručna saradnja i podrška između obučnih središta za međunarodne vojne operacije iz Republike Hrvatske (OS MVO Rakitje) i Bosne i Hercegovine (Peace Support Operations Traning Centre – PSOTC Butmir), koja se odvija i putem razmjene instruktora. Posebno ističem saradnju u području odgovora na krize. Ove godine potpisali smo tehnički sporazum koji je važan našim operativnim središtima kako bi mogli adekvatno i brzo djelovati u kriznim situacijama. Ne smijemo zaboraviti ni zajedničko sudjelovanje u NATO misiji ‘Resolute Support’ u okviru A5 kontingenta u Afganistanu, što smatram vrlo vrijednim za jačanje interoperabilnosti oružanih snaga, kako regije, tako i s ostalim saveznicima”, kaže on

Ministara smo pitali i kako vidi konkretne mogućnosti da Hrvatska, kao članica NATO-a, pomogne Bosni i Hercegovini na njenom putu ka euroatlantskim integracijama.

“Republika Hrvatska u međunarodnim forumima – EU i NATO-u, ali i kroz inicijative, poput Američko-jadranske povelje te Srednjoeuropske odbrambene suradnje, kontinuirano ističe potrebu ubrzanja daljnjih euroatlantskih integracija Bosne i Hercegovine, a tako i drugih država regije, u skladu s njihovim aspiracijama. Našim iskustvom i znanjem pokušavamo naše saveznike i partnere kvalitetno informisati o važnosti euroatlantskih integracija za sigurnost i stabilnost u regiji. S druge strane na raspolaganju smo kako Bosni i Hercegovini tako i drugim državama u regiji u prijenosu znanja i iskustava u provođenju reformi, koje su preduvjet pune integracije u NATO i EU. Drago mi je da upravo u pružanju ekspertize u različitim područjima u procesu pridruživanja Bosne i Hercegovine NATO-u i Europskoj uniji već imamo razvijenu suradnju”, kazao je on.

Na kojim poljima bi vojna saradnja Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske mogla još biti unaprijeđena, bilo je posljednje pitanje.

“Uvjeren sam kako postoji niz područja na kojima bismo mogli pojačati i unaprijediti suradnju. Na našim je oružanim snagama da u redovnim bilateralnim aktivnostima produbljuju tu suradnju. Prostora za napredak sigurno ima na području vojne izobrazbe i obuke, u sklopu NATO misija i operacija u kojima dvije države sudjeluju, kao i u području vojno-tehničke suradnje, posebice uzevši u obzir mogućnost financiranja sredstvima iz fondova Evropske unije”, zaključio je ministar Banožić.

Ministar obrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić, sa zamjenicima Mijom Krešićem i Mirkom Okolićem, u utorak 30. novembra 2021. godine u službeni je posjet primio ministra odbrane Republike Hrvatske Marija Banožića sa saradnicima – javio je klix.

Na sastanku je istaknuto obostrano zadovoljstvo izvrsnom saradnjom ministarstava obrane i oružanih snaga obje zemlje. Ministar Podžić je posebno izrazio zahvalnost za potporu Republike Hrvatske u školovanju vojnih kadrova te pomoći u gašenjima požara tijekom ove ljetne sezone.

- Advertisement -

43 COMMENTS

  1. Bane zar se ne bojiš bombaša i terorista. Ovo g. Milanović neće dozvoliti. Dovedite i đeferovića komandanta & đedina za predavača talibabske ideologije.

    • Onomad, davno, dok su zemljom hodali vilenjaci, bio je jedan krivousti trol sa svojim ministrom obrane koji su mungose liferovali u BiH k’o debela Berta hurme….

    • na nekog iz 90.-.tih me podsjeća, ma ko ono bi ma jčicu im? aaaa, ja kruivousti titoist i njegov posilni gojko.

  2. Mamare se svoje nayebavali njonjaste i proushtaske_jeste li se to zaželjeli hanđarovaca,koljača ili bi do Zemuna konjušari…Sve pamtimo sve vračamo znamo kako ste timarili muđahedine 90tih dok su ti isti čergari klali autohtoni hrvatski narod središnje Bosne!

  3. Poštovani ministre, euroatlantskim integracijama BiH, protive se Milorad Dodik, kao eksponent Beograda i Aleksandra Vučića i njihovi saveznici u zapadnoj Hercegovini. Stoga, od toga neće biti ništa. I bolje ! Takvo društvo nam ne treba. BiH će biti i ostati vječni međunarodni protektorat.

  4. LIJEPO OD TEBE DA SVE ČEŠĆE SE SLIKAŠ SA TIM MOMKOM PA I JA SVE UGODNI JE GA I TEBE DOŽIVLJAVAM.DAJ MU JEDNU PUSU U ČELO I RECI MU OD KOGA JE POSLANA I U ČIJE IME-. JEL’ JASNO??

  5. ovo je, nakon kr.ivo.ustog ukidanja herceg-bosne u dejtonu, ravno NOVOJ zagrebačkoj VEL.EIZDAJI HRVATA IZ tzv. bosne!
    beskičlmeni ljigavac plenky 13.12. dolazi u tzv. bosnu.
    ZNATE LI GA DOČEKATI SA PROTESTIMA I TRANSPARENTIMA SA OPTUŽBAMA ZA VEL.EIZDAJU HRVATSKOG INTERESA u propaloj bih?!
    ba.li.je znaju paradirati s transpartentima, a vi? RECITE G.ADU ŠTO MISLITE O OBUČAVANJU ISL.AMISTI.ČKIH K.OLJ.AČA!!!

  6. zoki zna;
    Zoran Milanović je rekao da je Plenkovićeva posjeta Ukrajini, u vrijeme velikih napetosti s Rusijom, “obično šarlatanstvo”.

  7. iniciralo poskokovu objavu vijesti o ve.leiz.daji plenkyja:
    MujoNeLaže-on je TAKAV!
    18 sati prije
    jer vam to smra-de-ze pooskukci neće reći, kao “slučajno” im je PROMAKLA” NOVIJA LU.DOST PLENKYmemorandum-ovca, anemičnog andrejke, KOJI/koja RADI NA JAČANJU VAŠIH KR.VO.LOKA u federkaciji, kako bi vas oni sutra lakše mogli k-l-ati. doduše, na tom sveučilištu krivoustog titoiste predaje r’vatn’na po kevi dejan jović-memorandum2-play station. pupovac i stanimirović-osloboditelj(i) vukovara se za sada uzdržavaju od takvih honorara, još ih pleny-boy nije uvjerio visinom honorara. vodili bi katedru; kako smo srušili vukovar!: 30.11.2021. Banožić: BiH nudimo školovanje vojnika na Hrvatskom učilištu “dr. Franjo Tuđman” – https://www.klix.ba/vijesti/regija/banozic-bih-nudimo-skolovanje-vojnika-na-hrvatskom-ucilistu-dr-franjo-tudjman/211130093

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Rektor u pismu fakultetu priznao financijsku neodrživost mostarskog Sveučilišta?!

''Sveučilište u Mostaru uplatilo je Fakultetu građevine (sic!), arhitekture i geodezije Sveučilišta u Mostaru ukupan iznos od 885.300 KM....
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -