Utorak, 7 svibnja, 2024

BIH DOŽIVJELA NAJVEĆI POSTOTNI SKOK U TURIZMU: Posjetilo nas je 121% više stranih turista nego prošle godine

Must Read

Broj noćenja domaćih turista viši je za 38,3 posto, dok je broj noćenja stranih turista viši za 121 posto, u odnosu na isti period 2020. godine

U periodu siječanj – rujan 2021. godine turisti su ostvarili 714.695 posjeta Bosni i Hercegovini, što je za 84 posto više u odnosu na isti period 2020. godine, koju je u velikoj mjeri obilježila pandemija koronavirusa i otežana mogućnost putovanja, prenosi Anadolu Agency (AA).

Prema podacima državne Agencija za statistiku, u istom periodu turisti su ostvarili i 1.708.745 noćenja, što je za 72 posto više u odnosu na prvih devet mjeseci 2020. godine.

U ukupno ostvarenom broju noćenja učešće domaćih turista je 47,7 posto dok je 52,3 posto učešće stranih turista.

U strukturi noćenja stranih turista najviše noćenja ostvarili su turisti iz Srbije (16,4 posto), Ujedinjenih Arapskih Emirata (14 posto), Hrvatske (8,9 posto), Saudijske Arabije (8,4 posto), Njemačke (5,4 posto) i Kuvajta (4,4 posto), što je ukupno 57,5 posto. Turisti iz ostalih zemalja ostvarili su 42,5 posto noćenja.

Što se tiče dužine boravka stranih turista u BiH, na prvom mjestu je Finska s prosječnim zadržavanjem od 5,3 noći, Iran s 5,1 noći te Kuvajt i Malta s po četiri noći.

Prema vrsti smještajnog objekta najveći broj noćenja ostvaren je u hotelima i sličnom smještaju s učešćem od 92,7 posto.

 

- Advertisement -

5 COMMENTS

  1. A prošle godine nula turista zbog kovida. Pa normalno da je ove godine sa cjepivom dobar skok. Ništa specijalno. Vjerovatno su I mene iz Zaboka brojali kao turistu kad sam išla kod Gospe?

  2. Vole ljudi ZooVrt..u 23% talibanije..
    Gledas i neverujes..da postoje takve zihvotinje.. prsthoguzne..
    Plus arlaukanje i kmecanje sa munare..
    Pa to je atomski na neurone..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Prije 33 godina goloruki širobriješki Hrvati pokušali su zaustavili kolonu tenkova JNA. Nažalost nije im uspjelo,kolona je za par dana prošla gdje je...

Godinu i nešto kasnije 160 naoružanih Hrvata položit će život u srazu s tim tenkovima na Kupresu. Među njima će...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -