Subota, 4 svibnja, 2024

VELIKA POBJEDA MEĐUNARODNOG PRAVA: OHR potpuno izbačen iz teksta rezolucije Vijeća sigurnosti, Schmidt se definitivno neće obraćati

Must Read

Tekst rezolucije je usaglašen. OHR neće biti pomenut u konačnoj verziji rezolucije kojom se produžava mandat EUFOR-a u BiH. Visoki predstavnik Christian Schmidt neće govoriti pred Vijećem sigurnosti UN-a. To je, ukratko, epilog višednevnih pregovora koje su članice Vijeća sigurnosti UN-a vodile u New Yorku.

Na fotografiji ispod ovog pasusa možete pročitati integralni tekst usaglašene rezolucije koja bi u srijedu trebala biti razmatrana i, prema diplomatskim izvorima Istrage, usvojena na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinijenih nacija.

image

/

Vijeće sigurnosti, utvrdivši da situacija na području bivše Jugoslavije i dalje predstavlja prijetnju međunarodnom miru i sigurnosti, djelujući u skladu s Poglavljem VII Povelje Ujedinjenih naroda: ovlašćuje države članice koje djeluju kroz ili u suradnji s Europskom unijom da u daljnjem razdoblju od dvanaest mjeseci, počevši od datuma usvajanja ove rezolucije, uspostave multinacionalne stabilizacijske snage (EUFOR ALTHEA) kao pravnog sljedbenika SFOR-am pod ujedinjenim zapovijedanjem i upravljanjem, koje će ispunjavati svoje misije u vezi s provedbom Aneksa 1-A i Aneksa 2 Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini i njegovih aneksa (zajednički Mirovni sporazum, S/1995/999, Aneks ), u suradnji s prisutnošću Glavnog stožera NATO-a, u skladu sa dogovorima između NATO-a i EU-a kako je priopćeno Vijeću sigurnosti u njihovim pismima od 19. studenog 2004., u kojima se priznaje da će EUFOR ALTHEA imati glavnu ulogu stabilizacije mira u vojnim aspektima Mirovni sporazum, odlučuje obnoviti ovlaštenje iz stavka 11. svoje rezolucije 2183 (2014) za daljnje razdoblje od dvanaest mjeseci počevši od datuma donošenja ove rezolucije, navedeno je posljednjem, usaglašenom tekstu rezolucije.

Ured visokog predstavnika se ne pominje u tekstu rezolucije.

  •  Ruska Federacije je, od početka, inzistirala da se OHR izbaci iz teksta. U drugoj verziji rezolucije koja je bila razmatranju u ponedjeljak, OHR je bio naveden, ali bez bonskih ovlaštenja.
  • No, u utorak popodne članice Vijeća sigurnosti su usaglasile tekst rezolucije i, kako se može vidjeti, OHR i Visoki predstavnik se nigdje ne pominju.
  • Inače, visoki predstavnik Christian Schmidt dostavio je UN-u svoj izvještaj koji je trebao prezentirati pred Vijećem sigurnosti. Ruska Federacija se usprotivila tome i, na kraju je odlučeno da se Schmidt ne obraća. Zauzvrat, Ruska Federacija će glasati za rezoluciju o produženju mandata EUFOR-a u BiH.

Ovim činom se praktički i završava nasilna, pljačkaška, narcisoidna i imperijalna uloga OHR-a u BIH. Barem ona koju je imao do sada. Hoće li OHR nastaviti svoje djelovanje u okviru Daytonskih ovlasti koje su mu jasno propisane – uloga posrednika i moderatora, ili će se potpuno ugasiti ostaje za vidjeti.

 

- Advertisement -

61 COMMENTS

  1. Kako je ono Schmidt izjavio za Dodika i RS, karikiram:
    “Otcjepljenje je odrađeno i samo još nije službeno objavljeno”.

    Eto Schmidta sustigle vlastite riječi:
    Zatvaranje OHR-a je odrađeno i samo još nije službeno objavljeno.

    U Bošnjakistanu barjaci pali na pola koplja. Kukulek i prolom suza.

    Hajmo, vatromet ovamo! 🙂

    • hehe koji ste vi idioti bice heljp dojcland pizde .pa niste nista naucili iz posljedjne agresije na bih.skutori proglaseni agresorom i UZEPEOVCIMA ugasena fasisticka takozvana herceg bosna.cetnici proglaseni genocidnim narodom izdali sve svoje geroje od milosevica do pampers generala zasto pa zato sto ste se inatili i mislili da ste jaki.sta ce vas sada snaci ostaje da se vidi za kraj.

  2. Nije ovo pobjeda međunarodnog prava već je pobjeda Dodika i Čovića i njihovih naroda. Narodi koji se ne bore za slobodu, slobodu ne dobijaju na poklon. Borba nije završena. Islamisti će koristiti u narednim danima najpljavija srestva specijalnog rata.

  3. A sada mirno, i svako na svoj, ali što usklađeniji načn – Republka Srpska u borbu za vraćanje ustavnih, dejtonskih nadležnosti, a Hrvati odlučno u traženje ispunjenja uslova za potpsivanje Vašngtonskog sporazuma i gašenja Herceg Bosne. Ako je i bilo pritsaka, a jeste, sada ih više nema – Hrvatska je u NATO i EU.

  4. e svasta! Hrvati samo iscekuju Dodika sta ce reci i navijaju za novu bracu Ruse hahahaha jel moguce to..ovoliko mrznje i sovinizma na jednom mjestu tesko ce se naci

  5. Pa će Sejdo, Džafa i Bookir drugi put razmisliti kad otkazuju gostoprimstvo ministru Lavrovu ili daju izjave protiv Kine. Većih diletanata u životu nisam vidio.

  6. OHR i Schmidt su se podnijeli izvjesce UN-u … direktno i jasno nego sto je to do sada bivao slucaj – i to nije basi za ugled UN-a dobro. NAPRETKA UGLAVNOM NEMA. Uglavnom ova politicka struktura na terenu koja je dovela do ovoga – uskoro odlazi u ZABORAV … To ce biti jasno vec sljedeci tjedan nakon dolaska AMERIKANCA u BiH – i Republika Srpska u BiH nece vise biti nikakav cimbenik za destabilizaciju podrucja – jednostavnim potezom Integriranjem u Federaciju BiH.

    • Fascinantna su tumačenja sarajevske politike. Očigledan poraz se prikazuje kao nekakvu pobjedu.
      Kapitalna činjenica koju Sa-čaršija uporno odbija da prihvati je: Amerikanci više nisu jedina supersila i nisu više svemoćni. Ovo nije ’99.
      Ako će im biti lakše, neka ostanu u tom autizmu.

  7. Ohr I Šmita treba potpuno izbaciti iz Bosne. Šmit je veća budala nego što smo mislili. Agresivan i otrovan. Traži više strane vojske u BiH. Pa smanji ba bakirovu vojsku, pa ti neće trebati više strane vojske.

  8. VELIKA POBJEDA MEĐUNARODNOG PRAVA bi bila da je sve ovo uradjeno na zahtjev BiH, odnosno da je Alkalaj predstavio zahtjev jednog dijela drzave koju predstavlja, ovako je to trgovina uticajem, USA i EUsu procijenile da si ne mogu dozvoliti veto na EUFOR a Visokog predstavnika ce instalirati preko PIC-a.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Obitelj Kraljević 32 godine traži pravdu za anđele Ivanu i Filipa

Na današnji dan, 3. svibnja 1992. godine, zločinačka JNA napala je središte Ljubuškog raketnim projektilima, pri čemu je usmrćeno...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -