Subota, 27 travnja, 2024

Ambasada SAD-a: Zatvaranje OHR ne temelji se na vremenskim rokovima

Must Read

Iz Ambasade Sjedinjenih američkih država u Bosni i Hercegovini potvrdili su da znaju za nacrt rezolucije Republike Kine i Ruske Federacije a koja se tiče ukidanja Ureda visokog predstavnika u BiH, za koju će tražiti podršku u Vijeću sigurnosti UN-a.

“Sjedinjene Države čestitaju Christianu Schmidtu na imenovanju za novog visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini. Radujemo se nastavku partnerstva s Uredom visokog predstavnika u podršci provedbi Daytonskog mirovnog sporazuma i okončanju međunarodne supervizije ispunjenjem kriterija 5+2”, kazali su Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a.

Podsjećaju da se zatvaranje OHR ne temelji se na vremenskim rokovima, nego na ispunjenju definiranih kriterija koji su komplementarni podršci funkcionalnosti i stabilnosti također neophodnim za EU perspektivu Bosne i Hercegovine, prenosi N1.

“Sjedinjene Države uvijek su podržavale i nastavit će podržavati ključnu ulogu visokog predstavnika u praćenju i podršci provedbi civilnih aspekata Daytonskog mirovnog sporazuma. Daytonski mirovni sporazum potvrdio je suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, nezavisne države koja se sastoji od dva entiteta, tri konstitutivna naroda i ostalih, koja garantira ljudska prava i štiti sve svoje građane u skladu s vladavinom zakona”, ističu iz Ambasade.

Prethodno, iz Ruske ambasade u BiH potvrdili su da nacrt rezolucije postoji.

Nacrt rezolucije koji je Rusija predala Vijeću sigurnosti prošlog tjedna, koji je podržala i Kina, “pozdravlja i pristaje” na proglašenje njemačkog političara Christiana Schmidta nasljednikom trenutnog visokog predstavnika iz Austrije, Valentina Inzka.

Međutim, u ovom nacrtu koji je pribavio AFP, dalje stoji da on “podržava imenovanje visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu (…) do 31. srpnja 2022. zatvaranjem Ureda visokog predstavnika”.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Za kazneno djelo pomaganja raznim zločincima diplomatski imunitet ne štiti Murpheya. RTRS je prva shvatila našu priču. Hvala joj!

Prije objave ovog videa, koji je objavila TV Republike Srpske, moramo da pošaljemo u tri lijepe 3,14zde materine sljedeće...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -