Petak, 18 listopada, 2024

GEOGRAPHOCID NAD VLASTITOM ZEMLJOM: Jednog od najvažnijih hercegovskih poduzetnika Klix nazvao Bosancem

Vrlo

Niti sjajnu priču o suradnji Štimca i Krezića portal Klix, nacionalistički portal u službi SDA nije mogao da ne zasoli.

Iako se trude predstaviti kao integralni BH portal jasno je da zastupaju nacionalističke partije Sarajeva, koje u svom podtekstu imaju pobosančivanje cijele zemlje, koja je kroz svoju dugu muku življenja u ropstvu osmanskog kalifata doživjela nekoliko memorocida. Prvo izgubljen je veći dio povijesti njenih naroda, tek narodnom predajom sklopili su se ostaci ostataka sjećanja onog što je bilo i što se moralo zapisati.

Malo je naroda Europe kao što su to BH narodi da tako malo svojih važnih povijesnih aretafakata i činjenica nemaju na tlu svoje zemlje. Stoga je povijest BIH podložna raznoraznim rekonstrukcijama.

Drugo izbrisalo se iz narodnog sjećanja nazivlje, toponimi koji su bili korišteni kao autentični toponimi ove zemlje. Tako se naziv Bosna, koji se odnosi tek na manji dio BIH nastoji danas proširiti na sve dijelove zemlje. Pa tako i na sve ljude.

Većina građana BIH , naročito Bošnjaka tvrde da su patrioti, a ljubav prema zemlji gaje tako što ne žele znati što se u BIH zvalo Tropoljem, što Zapadnijem stranama, što Primorjem, Humom i Zahumljem, koja regija je Usora, koja Soli, koja Rama, i što je to Hrvatska, regija koja se i danas nalazi u BIH ali ju je zamijenila “Krajina”. Tako su Hrvati  postali “Krajišnici” okupirani dio Stare Hrvatske iliti Prave Hrvatske koji je pripojen sandžaku Bosna stotinam godina nakon pada Bosne. Srpski povjesničari taj dio nazivaju još i kao “Prava Hrvatska” a radi se o velikom Zapadnom području BIH od Tomislava i Livna, preko Vrbasa do Kladuše.

Klix tako nastoji pobosančiti i ljude, tako je suradnja Livnjaka Rimca i Mostarca Igora Krezića suradnja jednog Bosanca koji se pojavio iz svemira i pomogao Rimcu.

Sve to možda bi i shvatili kao grešku, nenamjernu da nekada Klix bosanske javne osobe nazove hercegovskima, ili humskima, da Krajišnke nekada nazove Hrvatima a Livnjake, Kuprešake  i Duvnjake Tropoljcima , da nekada spomene svom čitateljstvu da su Jajčani Plivljani, a Tuzlaci drevni Usorani ili Soljani. međutim naprosto se kroz nacionalizam unitarizacije sve nastoji predstaviti Bosnom i Bosancima pa tako i ljude.

Hajdemo jednom razjasniti. Bihać nikada nije bio Bosna, zapadnije je čak i od Zagreba, ime mu etimološki znači “kraljev posjed” iliti “Kraljevo” i odnosi se na posjede ugarskih i hrvatskih kraljeva. Dvorci u njemu su ugarski i hrvatski, doslovce svi dvorci Unsko sanskog kantona. Tamo nema niti jednog dvorca kralja Tvrtka ili Kulina bana. Arhitekturom i izgradnjom pripadaju Habsburgovcima.

Igor Krezić nije Bosanac.  Rimac kao niti jedan Livnjak nisu Bosanci, jer u Livnu postoji stara izreka starih ljudi “Idemo malo do Bugojna na pijacu, idemo malo do Bosne”.

Odjebat ćete s bosančenjem naše zemlje i bosančenjem naših ljudi.

Bošnjaci Mostara nisu Bosanci nego su Hercegovci. Kao i Hrvati i Srbi Mostara. Humljani, Hercegovci. Njihovi preci dizali su ustanke protiv Bosanca Gradaščevića. Svi zajedno. Pravoslavci, muslimani, katolici. Našu ste Sutorinu, hercegovsku, prodali za malo Bosne oko Sandžaka. Herceg Novi je naš grad. I nije Bosanski novi nego se zove Herceg Novi.

 

Klix nije bosanskohercegovački nego bošnjački nacionalistički portal.

I na njemu se sije nacionalizam.

Apeliramo na g. Krezića neka ih tuži. I na Rimca da im nikada ne proda niti jedno biciklo.

Fala. Živili. Uzdravlje.

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

guest

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

SKEJO: Država daje prostor Prijovićki, ali za Thompsona nema mjesta?

Nakon nedavne konferencije za tisak, Udruga IX. bojne HOS-a izrazila je svoje duboko nezadovoljstvo načinom na koji se njihove...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -