Srijeda, 29 svibnja, 2024

MOSTAR Zastavom Grčke obilježen nacionalni praznik Grčke – 200 godina oslobođenja Grčke od Otomanske okupacije

Must Read

Grčka je jučer proslavila nacionalni praznik i 200 godina od početka svoje borbe za neovisnost od 400 godišnje Osmanske okupacije.

Mostar se pridružio gradovima diljem svijeta i na prigodan način čestitao i obilježio ovaj 200-godišnji jubilej osvjetljenjem Hrvatskog doma herceg Stjepana Kosače grčkom zastavom.

Nakon gotovo 400 godina pod Turcima, grčki revolucionari pokrenuli su ustanak 1821. i uz pomoć stranih simpatizera iz Velike Britanije, Francuske i Rusije, izborili svoju neovisnost 1832.

Proslava ovog jubileja je i u Grčkoj bila drugačije zamišljena. Sanjalo se o seoskim slavljima, školskim paradama, proslavi sa mnogim gostima, posebno iz Engleske, Francuske, Njemačke i Rusije – zemalja u kojima su u XIX vijeku postojali pokreti koji su gajili ljubav prema helenskoj kulturi.

Ljudi su željeli da godišnjicu proslave s radošću, ponosom i samopouzdanim pogledom u budućnost, posebno deset godina od početak državne dužničke krize. 2021. je trebalo da bude godina sjećanja na 200 godina od grčke revolucije, a vrhunac slavlja trebalo je da bude 25. marta. Ali, korona je sve poremetila, prenosi DW.

Nekadašnja ideja grčke vlade i premijera Kirijakosa Micotakisa bila je da se 25. ožujka kao počasni gosti pozovu državnici Velike Britanije, Francuske i Rusije. Jer, ove tri sile su pomogle Helenima da izbore pobjedu nad osmansko-egipatskom flotom u Navarinskoj bici u listopadu 1827, koja je bila put ka njihovoj istinskoj slobodi. Ova bitka u zaljevu Navarino (Pilos) važi kao početak kraja Osmanlijskog carstva – i mnogo je doprinijela da se Grčka etablira kao prva neovisna zemlja na Balkanu.

I Palata Republike u Banjaluci sinoć je osvijetljena bojama zastave Grčke, povodom obilježavanja 200 godina od grčkog ustanka i početka borbe za nacionalno oslobođenje.

 

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zašto još uvijek nisu deklasificirani tajni dokumenti UK-a o pregovorima s Titom i izručenju ustaša, četnika i domobrana?

U posljednjim desetljećima, povijest Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji i odnosi među tadašnjim saveznicima su bili predmetom mnogih kontroverzi...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -