Petak, 3 svibnja, 2024

DRAGI ŠERIFOV PROSTORE : Nađite za HVO zločince drugo ime. Jer Ustaše su i u ovom ratu bile s vama i među vama

Must Read

Na spomeniku u Mostaru osvanula je činjenična netočnost. Na lijepom spomeniku u obliku lijepog karolinškog ljiljana, (srednjovjekovna heraldika hrvatskog plemstva u Dalmaciji i Istri) podsjeća se mlade Bošnjake na žrtvu koju je junački podnio Istočni Mostar.

(Slažemo se, Mostar se obranio spartanski, to nitko ne dvoji i obrana Istočnog Mostara koji je propatio pod HVO granatiranjem zaslužuje pijetet i svaku ljudsku i vojnu  počast i čestitku.)

No namjerno se ignorira uloga Hrvata 1992 koji su obranili grad Mostar. Istočni Mostar.

Te podatak da su Bošnjaci bili u tom trenu ili inertni ili manjim dijelom u postrojbama HVO-a.

Također se ne navodi da je HVO nakon junačke obrane Istočnog Mostara, prepustio grad Armiji BIH koja se pojavila sa sjevera.

Nakon bitke naravno.

Niti jedne riječi nema o tome kako su HVO i mostarski heroj Karlo Džeba sa svojim suborcem Bošnjakom prevarili JNA, prešli Neretvu i prebacili u tajnosti vojsku na nepristupačnim dijelovima gdje JNA nije očekivala prebačaj vojske.

I Karlo Džeba  je izgleda Ustaša. Čovjek kojeg bi Istočni Mostar , da je doista antifašistički trebao slaviti.

Podizači spomenika ne spominju niti da je Safet Oručević 1992 bio  u HVO-u. Je li to znači da je i on ustaša?

Ne postavlja se pitanje zašto bi UZP projekt prepuštao Bošnjacima već praktički osvojen Istočni Mostar. Niti što bi bilo da je odbio ga prepustiti Armiji? Možda bi se izbjegao rat 1993 i u Srednjoj Bosni?

Priznanjem  da je HVO prepustio oslobođen Istočni Mostar Armiji BIH ruši se teza o UZP-u. Zato nema edukacije mladih Bošnjaka o ulozi HVO-a 1992 u Istočnom Mostaru.

Za potrebe održavanja mržnje Bošnjaka širom BIH , prema Hrvatima, čak i tamo gdje je HVO zaslužan Mostar mora ostati dispečerski centar. Gdje se mržnja pakuje a potom dostavlja u sve krajeve Federacije. DHL poštom.

Uglavnom na spomeniku koji je lijep, stoji tekst pun mržnje. Kao zalog nesuživota. Lažan tekst.

U kojem se hoće reći da su se Bošnjaci obranili od nemani s Istoka i Zapada koja je htjela da ih nema. Ta neman to su agresori. Četnici i Ustaše. Ovim činom kolokvijalni narativ mržnje, ušao je u službeni. Riječ “Ustaše” uklesana je u kamen. I time je jedno veliko zlo 2. svjetskog rata, banalizirano. Upornim korištenjem tog termina , kao i riječi fašizam, oni koji rade te paralele, umanjuju značenje riječi Ustaša i fašizam. Daju mu svakodnevan karakter i time dezavuiraju surovost zla koji je činio nacizam 40-ih godina prošlog stoljeća.

Istina je sljedeća:

Bošnjake i Istočni Mostar je 1992 godine obranio Hrvatski vojnik. Kao i Jajce u koje je također kasnije pustio Armiju BIH. Zašto ako je cilj bio UZP i otcjepljenje?

Hrvatski vojnik je spasao  i Bihać. Pitajte Dudakovića.

Sukob s Hrvatima u Motaru kreće tek sredinom 1993. I tu nitko nije nevin.  Jer i  Grabovica pored Mostara je 1993.

Posljedice UZP-a:

  • Porast Bošnjaka na 50% stanovnika Mostara.
  • Kraj rata: 5000 Bošnjaka živi u Zapadnom Mostaru.
  • Srba i Hrvata više nema u Istočnom Mostaru.

Brojevi su neumoljivi.

Naručiteli spomenika  su izgleda zaboravili čija je postrojba bila HOS, koji se smatrao ustaškim i čiji je general bio Blaž Kraljević (bio je član Glavnog Štaba ABIH) i kakve zločine su počinile Handžar Ustaše u Grabovici.

Nakon zločina u Sisku 1991. O kojima se šuti. Jer nije lijepo govoriti da je SDA imala svoju paravojsku u Hrvatskoj.

Mrzite HVO zločince 1993. Imate na to pravo. Pa i mi ih mrzimo i stidimo ih se. Heliodroma. Vojnog.

No nestvarno je i neljudski HVO nazivati ustašama ako se zna da je vaša Armija BIH imala čak dvije ustaške postrojbe: HOS i Handžar diviziju. Obe vuku imena iz drugog svjetskog rata i imaju korijen u nacizmu. Budite barem korektni prema povijesti. I samima sebi. U Armiji BIH službeni pozdravi dvaju postrojba bili su nacistički. Bošnjačka vlada Platforme uvela je Ustaše HOS-a i Bošnjake Handžar divizije u prava. I ustaški HSP u vlat.

Ne mi. Vi. Dakle vi. Ne mi. Shvatite to. Stoga ako ćete vrijeđati, nazovite SDA ustaškom strankom. Budite korektni. Ta oni su ustašu stavili u glavni štab Armije. Ne mi. SDA je 1991 u RH osnovala Handžar diviziju. Ne Hrvati. Ne HDZ. Nego SDA i Bošnjaci.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

UMJETNA INTELIGENCIJA: Ako se DP suočava s dilemom između prihvaćanja HDZ-ovih uvjeta ili riskiranja ponovljenih izbora, to bi moglo značiti da su već pali...

Ako se promatraju pregovori nakon izbora, njihove minutaže i sastavi izaslanstava DP-a kada šalju ljude na nogeHDZ-u i s...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -