Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024

PROPADA DIO PO DIO EKONOMIJE: Ako ne bude rješenja, mnogi će promijeniti oblast ili otići iz BiH

Must Read

U drugom tromjesečju ove godine u odnosu na prvo tromjesečje hotelijerstvo i ugostiteljstvo ostvarili su pad od 69,6 posto. Ako se brojke usporede s 2019. godinom, također s drugim tromjesečjem, pad iznosi čak 70,3 posto.

Sve ovo pokazatelj je koliko je pandemija udarila na ove sektore i pitanje je kada će se i hoće li se uopće uspjeti do kraja oporaviti i vratiti se na brojke prije pandemije. Brojni su u ovim oblastima ostali bez posla, piše Večernji list BiH.

Rast pa nagli pad standarda

U jednom izvješću navodi se da je prošle godine došlo do podizanja plaća u hotelijerstvu i ugostiteljstvu, počelo se plaćati prekovremeni rad, vikende… Radnička prava konačno su i u ovim sektorima počela funkcionirati.

Nažalost, sve se promijenilo od ožujka, a uz otkaze došlo je do smanjenja plaća, a mnogi nisu imali godišnji odmor zbog “lockdowna” kada je sve bilo zatvoreno. Krajem srpnja donesena je odluka o radnom vremenu do 23 sata za ugostiteljske objekte u Federaciji BiH, dok se u RS-u može biti u njima do pomoći. Svadbenim salonima je ograničen broj gostiju, diskoteke ne rade…, o neizvjesnoj jeseni rijetki žele razmišljati, to ih psihički slama.

– Ugostiteljstvo je uvijek imalo puno dublje značenje na našim prostorima od onog kakvim ga se često percipira, a pogotovo u današnje vrijeme kada se govori da su ovakva okupljanja ishodište koronavirusa. To može govoriti netko tko svoj nerad želi opravdati i naći krivca. Da se navrijeme donijelo neke mjere ili da je ostala mjera samoizolacije barem pokoji dan za one koji ulaze u BiH, jer se većini simptomi pojave u prvim danima, ništa od ovog ne bi bilo i u našim bi objektima bili domaći ljudi koji su uvijek tu. No, dopustilo se sve svima, osim ugostiteljima. Kod nas su deseci, stotine tisuća maraka uloženi samo u kafiće. Zjapit će nam prazni ako se ovakve restrikcije nastave, a mi ćemo tražiti sreću u nekoj drugoj zemlji. I oni koji nas redovito obilaze, poput inspekcije ili policije, koja redovito pali rotaciju oko 23 sata, neka se zapitaju od čega će i oni živjeti kad svi stavimo ključ u bravu – ogorčen je sugovornik iz ove oblasti.

Jesen je neizvjesna

Naglašava kako su mnogi uredili objekte na najsuvremeniji način, a sada razmišljaju o napuštanju posla.

U prilogu BHRT-a postavljeno je pitanje hoće li biti otkaza jer činjenica je da dolazi jesen i da se mnogo toga ovog ljeta moglo premostiti na terasama ugostiteljskih objekata i restorana.

Međutim, što kada dođu hladniji dani? Ugostitelj Elvir Bolić naglašava da će biti jako teško najesen funkcionirati i očekuje da će im se izaći ususret. Istog stava je i sindikalist Mehmed Avdagić koji kaže da nema jasnog stava kako pomoći zaposlenima u ugostiteljstvu, turizmu i trgovini Bosne i Hercegovine.

– Nije ponuđen adekvatan odgovor na ta pitanja, a znamo koliko je ostalo posla. Vrijeme u koje sada ulazimo bit će vrijeme nove gripe, pa kada se udruži s ovom gripom…, za očekivati je daljnja otpuštanja – razočarano govori Avdagić./HMS/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zašto Hrvatski Kantoni Nemaju Svoje TV Kuće?

Hrvate se uvuklo u priču o kanalu na hrvatskom jeziku na razini države, koji je protuustavan Kada govorimo o medijima...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -