Ponedjeljak, 6 svibnja, 2024

U blizini Mostara će se graditi vjetroelektrana vrijedna 130 milijuna maraka

Must Read

Izgradnja prve vjetroelektrane u Republici Srpskoj trebala bi početi u listopadu, u naselju Grebak kod Nevesinja, potvrdio je ministar Petar Đokić, obilazeći lokaciju budućeg vjetroparka.

Ovo će biti najveća započeta investicija u oblasti energetike u Srpskoj u ovoj godini u vrijednosti od 130 milijuna maraka, izvijestio je RTRS.

Vjetroelektrana će graditi investitor iz Njemačke, nakon što je provedena potrebna procedura i izdana koncesija.

Pripremni radovi, uređenje infrastrukture i gradnja trebali bi početi u listopadu.

-Ova je investicija od velikog značaja za Republiku Srpsku zato što će u bilancama ukupno proizvedene električne energije, s oko 50 megavata instalirane snage, bitno utjecati na strukturu proizvedene energije i povećati opseg iz obnovljivih izvora, rekao je Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva u Vladi Republike Srpske.

U izgradnju bi trebala biti uključena domaća građevinska operativa. Općina bi, na ime koncesijske naknade, godišnje trebala prihodovati oko milijun maraka.

-Mi uvijek idemo na potencijale vjetra, ovdje su uvjeti izvanrerdni. Raduje nas što smo došli u fazu da pričamo o početnim radovima na projektu, istaknuo je Admir Rahimić, direktor VE Grebak d.o.o.

Godišnja proizvodnja iz VE Grebak procjenjuje se na oko 130 gigavatsati struje.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

A ŠTA AKO JE TU BILA NEKA OSMANSKA KUPELJ? SILOVALIŠTE? MJESTO GDJE SU BIRALI ROBLJE? Bez konzultacija s merhametom krenuli radovi na rekonstrukciji križanja...

Kako je i najavljeno radovi na uređenju križanja ulica kod bivšeg hotela „Ero“ u Mostaru započeli su danas. Grad Mostar...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -