Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024

Ogromni redovi u Splitu: Poljski turisti masovno pohrlili u svoj konzulat, za njih je danas Dan D

Must Read

Pred zgradom konzulata u Istarskoj ulici u Splitu stvorila se ogromna kolona koja se protezala nekoliko stotina metara

Poljaci u nedjelju glasuju u drugom krugu odgođenih predsjedničkih izbora u kojem se bore aktualni konzervativni predsjednik Andrzej Duda i liberalni gradonačelnik Varšave Rafal Trzaskowski.

Pravo glasa ima oko 30 milijuna ljudi, što uključuje 500 tisuća Poljaka izvan domovine, a mnogi Poljaci u nedjelju su na birališta pohrlili i u Hrvatskoj, u koju su stigli na ljetni odmor. Pred zgradom konzulata u Istarskoj ulici u Splitu stvorila se ogromna kolona koja se protezala nekoliko stotina metara, od križanja Tolstojeve i Vukovarske preko Riječke sve do same zgrade, što je dokaz koliko su ovi izbori ‘biti ili ne biti’ za ovu istočnoeuropsku državu.

U prvom krugu izbora, održanom prije dva tjedna, izlaznost je bila 64,5 posto, što je najviše u 25 godina. U drugom krugu izbora ona je u pravilu veća.

Birališta su otvorena u 7 sati, a glasanje završava u 21 sat, kad se očekuje objava izlaznih anketa. Prvi službeni rezultati očekuju se u ponedjeljak navečer.

Ankete pokazuju da Duda i Trzaskowski, obojica 48-godišnjaci, vode tijesnu utrku.

Uloga predsjednika u Poljskoj većinom je ceremonijalna, no ima pravo veta na zakone koje izglasa parlament.

Trzaskowski bi tako u slučaju pobjede mogao blokirati zakone koje donosi donji dom poljskog parlamenta u kojem većinu drži ultrakonzervativna stranka Pravo i pravda (PiS), Dudin saveznik. Dudin eventualni poraz bio bi i nagovještaj velikog političkog zaokreta u Poljskoj, koja se našla i na udaru kritika zbog ograničavanja ljudskih prava i sloboda tijekom vladavine PiS-a.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Brnabić tvrdi da je predsjednik Srbije u smrtnoj opasnosti

Javnost nije svjesna kolika opasnost prijeti po život predsjednika Srbije Aleksandra Vučića "jer je on jedina brana mafiji", izjavila...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -