Četvrtak, 19 rujna, 2024

Nakon samoblokade MMF-ovog kredita – svađa: Grubeša napao Mahmutovića, a i ovaj se zna braniti

Vrlo

Kredit vrijedan 361 milijun dolara, kojega je Međunarodni monetarni fond (MMF) odobrio BiH da bi se lakše suočila s posljedicama pandemije koronavirusa, ostaje, i nakon sjednice Vijeća ministara u utorak, blokiran zbog unutarnjepolitičkih nesuglasica. Ministri se i dalje nastavljaju javnosvađati i ponižavati, međusobno se optužujući.

Ministar financija BiH Vjekoslav Bevanda naveo je da je su ministri iz Stranke demokratske akcije (SDA) odbili prijedlog odluke Ministarstva financija tražeći da se odluka o povlačenju kredita donese temeljem Zakona o zaduživanju, dugu i jamstvima BiH, što je za Bevandu “neprihvatljivo i neutemeljeno” jer nije riječ o klasičnom zaduživanju, nego o kreditu odobrenom kroz poseban program brze pomoći.

Zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice Dževad Mahmutović izjavio je da nije glasao za odluku Ministarstva financija i trezora o povlačenju novca MMF jer je, kako kaže, nezakonita. Na njegove riječi reagirao je ministar pravde BiH Josip Grubeša (HDZ BiH) što je, opet, naišlo na Mahmutovićev odgovor.

Grubeša: Mahmutović je previše sebi uzeo za pravo

“Previše si je uzeo za pravo da cijeni zakonitost rada ministra kojem je ovo treći mandat u Vijeću ministara BiH. Nije samo stvar nedostatka iskustva za ocjenu zakonitosti rada dugogodišnjeg i iskusnijeg ministra, nego i nedostatak znanja i autoriteta u ovoj oblasti, ili je on imao iskustva za koja nitko ne zna. Ne ide mu u prilog ni njegovo selektivno poštivanje zakona, pa mu nije bio problem nezakonito razrješiti Moniku Mijić sa dužnosti vršitelja dužnosti Zastupnika Vijeća ministara BiH, niti ne ispoštovati odluke organa koji su mu ukazivali na tu nezakonitost” navodi u priopćenju ministar pravde BiH Josip Grubeša.

“Naprosto i ne trepnuvši ostavio je organ uprave bez rukovoditelja, neovlašteno preuzevši na sebe ulogu i ovlasti Vijeća ministara BiH, i tim legalizirao da se smijene svi vršitelji dužnosti na razini BiH jer im je istekao mandat na koji ih je imenivalo Vijeće ministara ili neki drugi organ. Ili se radi o čistom interesu jedne osobe za koju je zamjenik izignorirao politiku za koje se deklarativno izjašnjavaju bošnjačke stranake, i na taj način stvorio pretpostavke da se jedna ovako značajna državna institucija uruši bez rukovoditelja. Za osobne interese nije svet ni zakon, ni pravilnik, ni odluka Odbora državne službe za žalbe. Stručnjak u oblasti kaznenog prava, koja usput kazano s ovom materijom, niti u jednom segmentu nema ama baš nikakve veze, tako sebi daje za pravo da tumači zakone po vlastitom nahođenju i potrebi, što je sve samo nije poštivanje zakona”, ističe ministar Grubeša.

“Pored ove nezakonitosti, zamjenik Mahmutović ne staje tu on, bez Vijeća ministara imenuje za vd zastupnika Belmu Skalonjićni i Sandru Malešić za koje je već presudom Suda Bosne i Hercegovine broj: S1 3 U 023342 16 U od 20.06.2018. godine, utvrđeno da ne ispunjavaju uvjete.Uvjeren sam da je uvaženi zamjenik ministra nepromišljeno precijenio svoje profesionalne i političke kapacitete , a već ima dovoljno grijeha na sebi te je trebalo prvo da se posavjetuje sa svojim“ stručnjacima“ i riješi nered u svojoj kući i ispoštuje propise iz nadležnosti njegovog resora, pa tek onda dobro promisli da li će i temeljem kog stručnog i profesionalnog habitusa ocjenjivati rad ministra Bevande i dijeliti lekcije o legalitetu i legitimitetu Ministarstvu financija i trezora, na čijem je čelu ministar Bevanda već drugi mandat, a da ne spominjemo prethodna iskustva i odgovorne funkcije. Očigledno u tom maniru uvaženi zamjenik ministra se demagoški i nekompetentno poziva na poštivanje samo njemu znanih propisa kada nema što drugo reći da obrazloži zašto nije glasao za Odluku ministra financija i trezora Vjekoslava Bevande, pogotovo u doba ove krize kada su svima novci više nego potrebni”, zaključio je ministar Grubeša.

Mahmutović: Grubeša krajnje zlonamjeran, pokušava biti glasnogovornik ministra Bevande

Mahmutović je, s druge strane, u razgovoru za Faktor sa “žaljenjem konstatirao kako nije iznenađen istupom ministra Grubeše, koji”, kako je kazao, “u nedostatku kompetencija za bavljenje vlastitim poslom počinje se baviti i tuđim, pa tako se neuspjelo okušava i u ulozi glasnogovornika ministra financija i trezora BiH Vjekoslava Bevande”.

“Krajnje zlonamjernim smatram Grubešin pokušaj imputiranja da glasanjem protiv prijedloga nezakonite odluke zapravo cijenim nezakonitim rad uvaženog ministra Bevande. Moj stav temeljen je na mišljenju Ureda za zakonodavstvo Vijeća ministara BiH, koji “obavlja poslove davanja pravnog mišljenja o propisima koji se upućuju Vijeću ministara BiH u pogledu usuglašenosti s pravnim sustavom BiH”, a u kojem se navodi da je potrebno precizirati zakonski osnov za donošenje Odluke o povlačenju sredstava od MMF-a – kazao je Mahmutović.

Dodao je da “osobno izuzetno cijeni ministra Bevandu, i kao čovjeka i kao profesionalca s dugim i relevantnim radnim iskustvom, upravo onakvim kakvo nedostaje ministru Grubeši”.

“S druge strane, moja politička karijera nije poput Grubešine počela imenovanjem u Vijeću ministara BiH, a zvanje doktora pravnih nauka, dosadašnje radno iskustvo i stečena znanja mi itekako daju za pravo da cijenim zakonitost odluka u čijem donošenju i sam sudjelujem. Istovremeno razumijem frustriranost ministra Grubeše, profesora latinskog jezika, kojeg vlastite reference očigledno ograničavaju odnosno onemogućavaju da djeluje na isti način, a što ovaj put nastoji kompenzirati jezičkim vratolomijama i neutemeljenim optužbama na moj račun”, komentirao je Mahmutović.
Mahmutović je u svojoj reakciji odgovorio i na Grubešine optužbe da je nezakonito razrješio Moniku Mijić sa funkcije vršiteljice dužnosti zastupnice BiH pred Europskim sudom za ljudska prava”.

“Ministar pravde izostavio je navesti činjenicu da imenovanje vršitelja dužnosti agenata Vijeća ministara BiH nije izvršeno jer je upravo Grubeša zahtijevao da se ta točka povuče s dnevnog reda prošlotjedne sjednice Vijeća ministara BiH. Nejasno je zašto sad ministar Grubeša problematizira imenovanje uvaženih kolegica Sandre Malešić i Belme Skalonjić za vršiteljice dužnosti agenata Vijeća ministara BiH, navodeći da za to ne ispunjavaju uvjete, kada je za njihovo imenovanje za vršitelje dužnosti glasao upravo on, a ne ja, i to u čak četiri navrata u ranijem sazivu Vijeća ministara BiH. Tužan sam što je ministar Grubeša umjesto konstruktivnog razgovora izabrao jeftini pamfletizam kao vid komunikacije. Nadam se da će u budućnosti naći načina da svoja znanja i kapacitete iskaže na kvalitetniji način”, zaključio je Mahmutović.

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Biskup Palić objavio dekret o duhovnom iskustvu vezanom za Međugorje

Nakon što je Dikasterij za nauk vjere, 19. rujna 2024. izdao Notu „Kraljica mira – o duhovnom iskustvu vezanim...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -