Utorak, 7 svibnja, 2024

Caritas u vrijeme korone

Must Read

 

Korona virus tema je koja zadnjih tjedana i mjeseci okupira sve ljude na svijetu. Taj sićušni, nevidljivi virus uvukao se u glave svih nas, okrenuo naglavačke naše dosadašnje aktivnosti i navike, naveo nas na promišljanje o sebi samima, svome dosadašnjem životu, odnosu prema drugima i prema svijetu općenito. Da je situacija teška i ozbiljna svojim istupima pokazao je i Papa Franjo. U petak 27. ožujka 2020. godine, potaknut ovom izvanrednom situacijom, uz blagoslov gradu i svijetu uputio je snažne riječi koje će dugo odzvanjati u našim mislima i srcima tjerajući nas na preispitivanje savjesti. Između ostalog rekao je: „Našli smo se odjednom usred neizvjesne krize. Na istom brodu, krhki i nemoćni, ali u isto vrijeme važni i neophodni. Svi smo pozvani veslati zajedno i utješiti jedni druge.“ Ove riječi u isto vrijeme pozivaju na odgovornost i djelovanje kako pojedinca tako i zajednica.

Pandemija izazvana korona virusom utječe i na rad Biskupijskog Caritasa Mostar. U ovom zahtjevnom vremenu Caritas se nastoji prilagoditi novim izazovima i odgovoriti na njih u skladu sa svojim mogućnostima, imajući u vidu osobe o kojima svakodnevno skrbi te ne iznevjeriti poslanje koje mu je samim imenom zadano: Caritas Christi – Ljubav Kristova.

Slijedeći odluke civilnih vlasti zatvorene su sljedeće Caritasove ustanove: Dječji vrtić Sveti Josip, Edukacijsko-rehabilitacijski odjel Svete Obitelji, Centar za djecu, mlade i obitelj Spes, Duhovno-obrazovni centar Emaus te radionice za OSI: Nazaret, Emanuel, Betlehem i Rad-Dar. U ovim izvanrednim okolnostima Caritasove aktivnosti skoncentrirane su na korisnike Doma za stare i iznemogle osobe Betanija u Čapljini, njih 78 i stacionarnog odjela Svete Obitelji u Mostaru s 33 osobe vezane za postelju i invalidska kolica. Radi se o svakodnevnoj skrbi za najranjivije skupine ljudi kojima se, uz sve mjere opreza koje nalaže novonastala situacija, nastoji pružiti potpuna skrb i zaštita.

Nova situacija donijela je i jednu novost u projekt Skrbi za stare i nemoćne. Naime, u sklopu ovoga projekta započelo se s aktivnošću Jelo na kotačima. Svakodnevno se za 55 osoba: starih, bolesnih i osamljenih, (što je početna brojka koja iz dana u dan raste) donosi topli obrok u njihove domove, pripremljen u kuhinji Dječjeg vrtića Sveti Josip. Tri tima koja odnose ove obroke pokrivaju šire i uže područje Mostara i Čapljine.

Izvanredne i nove situacije potiču nas i od nas traže da damo svoj odgovor u skladu sa svojim mogućnostima vođeni snagom Kristove Ljubavi. Nadamo se i činit ćemo sve da iz ove situacije izađemo snažniji i bolji unatoč svakodnevnim strahovima, tjeskobama i brigama, ohrabreni riječima svetog Pavla: „U nadi budite radosni, u nevolji strpljivi, u molitvi postojani.“

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Kako će zastupnici BH Hrvata koji budu glasali za izbacivanje Srba iz Vlade RH nazad kući za Ilindan ili Gospojinu?

Imate li vi neku ideju? Ili mislite da se oni više ne misle vraćati kući? Dobro Milas je ionako u...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -