Petak, 3 svibnja, 2024

U Mostaru treće žarište zaraze korona virusom, osobe bez zdravstvenog osiguranja će biti liječene

Must Read

U Mostaru se pojavilo i treće potencijalno žarište zarazom korona virusom, potvrđeno je na današnjoj konferenciji za medije Kriznog stožera HNŽ-a.

Kako je kazao dr. Jurica Arapović, epidemiolog SKB-a Mostar, riječ je o osobi iz Mostara kod koje je jučer potvrđena zaraza korona virusom a koja je imala kontakte s jednom osobom iz RS-a.

“Novozaraženi u Mostaru je imao kontakt s jednom osobom iz RS kojoj je jučer potvrđen korona virus i najvjerojatnije se radi o potpuno novom kontaktu  i bolesniku”, rekao je Arapović.

Inače, Arapović je rekao kako se u kućnoj izolaciji nalazi većina oboljelih od korona virusa.

“Većina njih ima blaže simptome ili ih nema nikako. U bolnicu se primaju samo oni koji imaju tešku kliničku sliku. Ovo je bolest s blažim simptomima. No, kod određenih populacija razvije se teška i srednje teška klinička slika. Kod pet posto populacije bolest se naglo može pogoršati između 5. i 7. dana bolesti”, rekao je Arapović.

Kazao je i kako se zdravstveno stanje svih bolesnika zaraženih korona virusom stabilno.

“Dva su na respiratoru. Ostali su u srednje teškom stanju s tim da se neki od njih oporavljaju. Jedan iz Konjica je na potpornoj terapiji kisika i za sada je stabilno”, izjavio je te dodao kako je jučer u HNŽ-u testirano 36 osoba, od čega su dvije bile pozitivne na korona virus.

“Testira se još pet uzoraka i te rezultate čekamo. U HNŽ ukupno imamo 24 pozitivna na korna virus, 17 u Konjicu i 7 u Mostaru. Od toga je 60 posto muškaraca a prosječna je dob 47 godina. Najmlađi pacijent ima 37 godina. U izolacijskom bloku SKB Mostar liječi se šest bolesnika od toga je njih pet iz HNŽ-a. Jedina mjera koju možemo poduzeti je smanjivanje kretanja”, rekao je Arapović.

Ravnatelj ZZP HNŽ-a Rade Bošnjak je pak govorio  tomu kako je raspoređen suficit  koji je Zavod napravio prošlog godini.

“ZZO je krajem 2019. godine uradio rebalans. Manje smo potrošili i to 7 milijuna a imali smo 5 milijuna više prihoda. Dana 30.12. 2019. g. transferirano je zdravstvenim ustanovama 9.2 mil KM. Ostatak od 3,6 mil je išao u financijski plan za 2020. g. Od tih 3,6 milijuna,  9. siječnja ove godine transferirano je zdravstvenim ustanovama još 3 milijuna a 600.000 KM je iskorišteno za proširenje prava osiguranika, odnosno na proširenje liste lijekova i ortopedskih pomagala kao i za financiranje skupih lijekova vezano za rijetke dijagnoze. ZZO je povećao prava tih osoba. U ovoj je godini povećano je financiranje zdravstvenih ustanova za 6 milijuna i 350.000 KM. Financijski plan zavoda je uvećan je za 6 milijuna u odnosu na prošlu godinu. ZZO ne financira opremu i prostor nego samo usluge zdravstvene zaštite. Taj novac se može koristiti samo za materijalne troškove i bruto plaće”, rekao je Bošnjak.

Također, rekao je kako će od korona virusa biti liječeni i oni pacijenti koji nemaju zdravstveno osiguranje.

J. G. / Dnevnik.ba

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

UMJETNA INTELIGENCIJA: Ako se DP suočava s dilemom između prihvaćanja HDZ-ovih uvjeta ili riskiranja ponovljenih izbora, to bi moglo značiti da su već pali...

Ako se promatraju pregovori nakon izbora, njihove minutaže i sastavi izaslanstava DP-a kada šalju ljude na nogeHDZ-u i s...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -