Utorak, 28 svibnja, 2024

Odgovor Komisije na pitanje zastupnice Zovko o sredstvima EU-a za Tursku

Must Read

Europski je parlament još u studenom 2019. godine, kao odgovor na neočekivane vojne akcije Turske u sjeveroistočnoj Siriji, donio odluku o smanjenju sredstava koja se dodjeljuju kao financijska potpora Turskoj iz instrumenta IPA II za 85 milijuna EUR.

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko je tada, kao suizvjestiteljica za IPA fondove, uputila zamolbu Komisiji da pojasni u što će ova sredstava biti utrošena. Prijedlog zastupnice Zovko je, naime, bio sredstva preusmjeriti na ostale korisnice instrumenta IPA II, države zapadnog Balkana, kako bi se povećala vidljivost Europske unije u regiji i poboljšalo upravljanje granicama, priopćeno je iz Ured za odnose s javnošću Europske pučke stranke (EPP).

U odgovoru Komisije, koji ovaj stigao ovaj tjedan, stoji da će se smanjenje sredstava IPA II razmatrati s ostalim linijama proračuna vezanima za vanjske poslove te da se ukupno neto smanjenje u godišnjem proračunu može iskoristiti za nepredviđene događaje i promjenu prioriteta tijekom 2020. godine.

Zastupnica Zovko je pozdravila pravovremeni odgovor Komisije, dodavši da će i dalje pozorno pratiti sigurnosnu situaciju u Siriji i njen utjecaj na vanjske granice Europe i zapadnog Balkana.

Europska unija inače pozorno prati sigurnosnu situaciju u kontekstu najnovije turske vojne operacije u i oko sirijskog grada Idliba, koja je dovela do napetosti na svjetskoj diplomatskoj sceni.

Zamjenica koordinatora Europske pučke stranke (EPP) u Odboru za vanjske poslove Željana Zovko sljedeći tjedan će na plenarnoj sjednici sudjelovati u razmjeni mišljenja s visokim predstavnikom Josephom Borrellom o utjecaju ove situacije na poziciju Unije, navodi se u priopćenju.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Mladić razbijenom bocom pokušao ubiti 59-godišnjaka na Trgu bana Jelačića

Hrvatska policija je uhitila, a zatim i hospitalizirala 18-godišnjaka koji je sinoć oko 23 sata na središnjem zagrebačkom trgu,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -