Nedjelja, 19 svibnja, 2024

MOSTAR Otvorene jubilarne 100. ‘Šantićeve večeri poezije’

Must Read

Svečanosti otvaranja prethodilo je polaganje cvijeća na spomenik Aleksi Šantiću u Šantićevom parku, nakon čega je uslijedio spomen na njegovu grobu te svečana akademija u povodu obilježavanja ove jubilarne manifestacije.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u nedjelju je u Sabornoj crkvi Svete Trojice u Mostaru otvorio 100. “Šantićeve večeri poezije” koje i ove godine donose brojne pjesničke večeri, predstave, izložbe i promocije knjiga.

Tom prigodom Dodik je kazao kako je važno da se obilježava djelo i život Alekse Šantića.

– Šantić je pjesnik srpskog naroda i pripada velikanima srpske književne ostavštine, ali je isto tako i pjesnik kojega slave i pripadnici svih drugih naroda. To je čovjek koji je pjevao o ljubavi, koji je volio mir, poštivao susjede i bio patriot i u tom pogledu zaslužuje odnos koji imaju svi narodi u Bosni i Hercegovini – kazao je član Predsjedništva BiH, prenosi Fena.

Dodao je kako se nada da će se radovi na Sabornoj crkvi Svete Trojice u Mostaru završiti do jeseni iduće godine.

– Drago mi je da se otvaranje ovakve manifestacije događa baš ovdje, u Sabornoj crkvi u Mostaru i nadam se kako će ovo i dalje biti mjesto gdje ćemo uporno i iznova obilježavati Šantićeve dane – istaknuo je Dodik.

Viši savjetnik u Ministarstvu kulture i informiranja Republike Srbije Mladen Vesković istaknuo je kako je ova manifestacije veliki jubilej za srpsku zajednicu u Mostaru, ali i za čitav Mostar, Hercegovinu, BiH i šire.

– Ovo je lijepa prilika da se prisjetimo Alekse Šantića, ali da isto tako pokažemo kako zajedničkim trudom možemo postići mnogo. Između ostalog, rekonstruirana je i ova Saborna crkva koja će služiti ne samo pravoslavnim građanima Mostara, nego i svim ostalim sunarodnjacima i građanima ovog dijela Hercegovine – kazao je Vesković.

Ocijenio je kako su “Šantićeve večeri poezije” prije svega povod za zajedničko okupljanje, suradnju i međusobno razumijevanje.

Svečanosti otvaranja prethodilo je polaganje cvijeća na spomenik Aleksi Šantiću u Šantićevom parku, nakon čega je uslijedio spomen na njegovu grobu te svečana akademija u povodu obilježavanja ove jubilarne manifestacije.

U umjetničkom dijelu programa nastupili su Gudački kvartet Simfonijskog orkestra Mostar, Srpsko pjevačko društvo Sloga iz Sarajeva, Muzički ansambl Mostarske kiše i glumac Narodnog pozorišta Republike Srpske Bojan Kolopić, dok je besjedu o Aleksi Šantiću i Šantićevim večerima poezije održao akademik Jovan Delić.

Šantićeve večeri poezije ujedno su mjesto susreta, suradnje i prijateljstva. Tome najbolje govori i predstava “Što te nema” koju je prema tekstu Marijane Aracki režirao Erol Kadić, a zajednički uradili Srpsko prosvjetno i kulturno društvo (SPKD) Prosvjeta, Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru, Narodno pozorište Mostar te Banjalučko narodno pozorište Republike Srpske.

U sklopu manifestacije bit će predstavljena i monografija “Šantićeve večeri poezije i Književna nagrada Aleksa Šantić” autora Radivoja Krulja koji je zajedno s autorom dokumentarne građe Zlatkom Serdarevićem na monografiji radio više od pet godina.

Ova manifestacija održava se u organizaciji Gradskog odbora SPKD-a “Prosvjeta” i Srpskog pjevačkog i kulturno-umjetničkog društva “Gusle”, a osim Mostara, ove godine dio sadržaja održavat će se u Banjoj Luci i Nevesinju.

Jubilarne Šantićeve večeri poezije bit će zatvorene u srijedu, 6. studenoga, kada će se dodijeliti Šantićeva nagrada, Prosvjetina stipendija “Vladimir Ćorović”, te će se održati poetska večer Ljubivoja Ršumovića i otvaranje Prosvjetine Škole srpskog jezika, povijesti i kulture.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

USTAŠKI ČASNIK IZ FILMA SVETLANE BROZ: Odbjegli ratni zločinac i dalje se skriva od Interpola, no svi znaju da živi u Metkoviću

Iako je Tužiteljstvo BIH još 2012 podiglo optužnicu protiv Hrstića a Interpol još 2018 raspisao potjernicu za njim Miroslavu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -