London i Dublin pokreću pregovore o podjeli moći u Sjevernoj Irskoj

UK i Irska  najavile su razgovore svih stranaka o nastavku podjele moći u Sjevernoj Irskoj, gotovo dvije godine nakon suspenzije tamošnje vlade.

Irska državna televizija RTE navodi kako su razgovori potaknuti prošlotjednim ubojstvom novinarke Lyra McKee tijekom sektaških nemira u Derryju.

Probritanska Demokratska unionistička stranka (DUP) i irska republikanska stranka Sinn Fein dijelile su vlast u sjevernoirskoj vladi većinu vremena od Sporazuma na Veliki petak 1998. godine, temelja mirovnog procesa na Irskom otoku.

Kriza vlasti

Trenutna kriza vlasti započela je u siječnju 2017. s odlaskom veteranskog političara Sinn Feina Martina McGuinnesa s dužnosti potpredsjednika i obijanja njegove stranke da imenuje nasljednika.

U zajedničkoj izjavi britanske premijerke Therese May i irskog premijera Lea Varadkara, objavljenoj u petak, navodi se da su se dvoje premijera složili započeti “novi proces političkih razgovora” kojim bi se prekinulo dvogodišnje razdoblje krize vladavine u Sjevernoj Irskoj.

Razgovori će uključiti sve glavne političke stranke u Sjevernoj Irskoj, kao i dvije vlade, kazali su May i Varadkar.

Dvoje premijera navelo je da im je cilj “brza ponovna uspostava demokratskih institucija” koje su uspostavljene kao rezultat sporazuma na Veliki petak. Najavili su kako će do kraja svibnja razmotriti ostvareni napredak.


guest
14.7K Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments