Subota, 28 rujna, 2024

CORMACK OTIŠLA BEZ POZDRAVA: Novi američki veleposlanik Eric Nelson ovog tjedna stiže u Sarajevo

Vrlo

Iako je Njena Ekselencija bila obećala da će javnosti pojasnti, zašto je njen uposlenik iz US ambasade, Sarajlija Zijad Hadžijahić trgovao utjecajem Ambasade na Tužiteljstvu BIH, i to u slučaju ratnih zločina, javnost BIH ostala je uskraćena za tu, do sada najveću aferu kojom je narušen ugled US ambasade u BIH. Hadžijahić je smijenjen no nikada građani BIH nisu saznali, imaju li uposlenici US ambasade pravo upravljati procesima na BH sudovima ili nemaju.

Cormackova se, suprotno običajima, kakve nalaže diplomatska praksa nije oprostila s predstavnicima vlasti u BIH koji su joj bili i dali agreman. Barem ne s Mostarom i Banja Lukom.

Njeno razdoblje upravljanja BIH, osim kroz gore pomenutu aferu ostat će upamćeno i po nevjerojatno upornom povlađivanju najbrojnijem nacionalizmu u našoj zemlji. Nacionalizmu koji tvrdi da je ova zemlja njihova a ne naša. A tako se i ponaša, nazivajući svoje koalicije BH blokovima, time direktno imputirajuči da sve one politike koje ne dolaze iz Sarajeva nisu pro BIH makar one predstavljale veći dio volje BH građana.

Novi američki veleposlanik u Bosni i Hercegovini Eric George Nelson tijekom ovog tjedna  trebao bi doći u Sarajevo. Nelson će tako nakon potvrde imenovanja početkom ove godine u Senatu i polaganja zakletve u State Departmentu u narednim danima i službeno početi raditi u  BiH te zamijeniti donedavnu veleposlanicu Maureen Cormack koja je prošlog mjeseca napustila BiH.

Inače, jučer je i otpravnica poslova Veleposlanstva SAD-a u BiH Ellen J. Germain, tijekom sastanka s drugim bošnjačkim članom Predsjedništva BiH Željkom Komšićem, najavila skori dolazak američkog veleposlanika Erica G. Nelsona, piše Klix.ba.

U svom izlaganju o budućem radu u BiH Nelson je kazao da su 23 godine relativnog mira veliko postignuće, ali da se to ne smije uzimati zdravo za gotovo. Nelson je diplomat koji će zagovarati snažan angažman na putu ka euroatlantskim integracijama BiH.

Polaganje zakletve u State Departmentu

Govoreći o prioritetima u radu, Nelson je kazao da će rad Američkog veleposlanstva u BiH fokusirati na nekoliko prioritetnih stvari poput širenja prosperiteta, jer smatra da slaba ekonomija i endemska korupcija podrivaju stabilnost BiH.

Nelson je karijerni (nestranački) viši službenik State Departmenta, a poslove diplomate obavlja još od 1980. godine. Prije funkcije veleposlanika u BiH radio je na poziciji zamjenika izvršnog tajnika i funkciji direktora izvršnog ureda Izvršnog tajništva u sklopu State Departmenta.

Nelson govori njemački, talijanski i španjolski jezik, a karijeru u državnoj službi počeo je kao dobrovoljac korpusa mira u Liberiji.

Dobitnik je trinaest nagrada State Departmenta za izvrsnost u menadžmentu, mentorstvu, inovacijama i javnoj diplomaciji te IDIZEM-ove nagrade za međureligijski dijalog i nagrade FedScoop 50 za federalno liderstvo u tehnologiji. Obrazovanje je stekao na Sveučilištu u Teksasu./HMS/

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Danski arheolozi iskopali 50 vikinških kostura

Kosturi, otkriveni u blizini trećeg najvećeg danskog grada Odensea, ostali su netaknuti zbog visoke razine vode i povoljnih uvjeta...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -