Srijeda, 8 svibnja, 2024

Svjetski prvak u karateu iz Širokog Brijega na dragovoljnom vojnom osposobljavanju

Must Read

 

Među 11 vrhunskih hrvatskih sportaša koji su otišli na dragovoljno vojno osposobljavanje je i Širokobriježanin Ivan Kvesić – prvak svijeta u karateu.

U Središtu za temeljnu obuku Zapovjedništvu za doktrinu ”Fran Krsto Frankopan” Hrvatske kopnene vojske u vojarni ”123. brigade HV” u Požegi započela je obuka 6. naraštaja vrhunskih sportaša na dragovoljnom vojnom osposobljavanju kojem je pristupilo 11 sportaša-ročnika.

”Služenje je započelo prihvatom i potpisivanjem ugovora s MORH-om o dragovoljnom vojnom osposobljavanju, a u ovom naraštaju prihvaćeno je 11 ročnika, od čega devet ročnika i dvije ročnice. U ovom je uputnom roku vrhunskim sportašima za ugovornu pričuvu Hrvatske vojske zastupljeno sedam sportova, i to taekwondo, hrvanje, gimnastika, boks, judo, karate i streljaštvo.

Obuka ročnika vrhunskih sportaša na dragovoljnom vojnom osposobljavanju traje 40 radnih dana odnosno osam tjedana. Programski sadržaji podijeljeni su na programska područja, a obuka je vremenski podijeljena u dva razdoblja”, navodi se u obavijesti služba za odnose s javnošću i izdavaštvo Ministarstva obrane RH.

Ministarstvo obrane RH s vrhunskim sportašima sklapa ugovor o službi u pričuvnom sastavu OSRH na prijedlog Hrvatskog olimpijskog odbora, a temeljem Sporazuma o suradnji, unapređenju i razvoju sporta u Republici Hrvatskoj po kojem su obuku započeli ovi vrhunski sportaši: Lovre Brečić, Iva Radoš i Kristina Tomić (taekwondo), Dominik Družeta (judo), Toni Filipi i Marko Milun (boks), Ivan Huklek i Ivan Lizatović (hrvanje), Miran Maričić (streljaštvo), Ivan Kvesić (karate) i Robert Seligman (gimnastika).

Podsjećamo, Širokobriježanin Ivan Kvesić 2018. godine postao je prvak svijeta u karateu. Također, njegov brat Anđelo ovu je obuku prošao 2017. godine.

Vrhunski sportaši prvi dio obuke provest će u vojarni ”123. brigade HV-a” u Požegi, a preostali u matičnim savezima i klubovima.

”Prvo dio obuke obuhvaća zadaće iz slijedećih programskih područja: rukovanje osobnim oružjem, kretanje, komunikacija, zaštita, reakcija na bojištu, vojna služba i tjelovježba. Ovo razdoblje završava polaganjem svečane prisege 25. siječnja 2018. godine.

Drugo dio obuke traje dvadeset osam dana u kojem ročnicima vrhunskim sportašima omogućuje sudjelovanje na treninzima i sportskim natjecanjima. Po uspješnom odsluženju dragovoljnog vojnog osposobljavanja, vrhunski sportaši i sportašice će s Ministarstvom obrane potpisati ugovor o ugovornoj pričuvi”, stoji u objavi Ministarstva obrane RH. /bljesak.info/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Rusija će izaći jača, rekao je Vladimir Putin nakon polaganja prisege kao predsjednik

Usred aktualnog sukoba Rusije i Ukrajine, ruski predsjednik Vladimir Putin izrazio je uvjerenje u dostojanstveno prevladavanje sadašnjeg izazovnog razdoblja i snažniju...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -