Subota, 4 svibnja, 2024

Einsteinovo “Pismo o Bogu” prodano za 2,9 milijuna dolara

Must Read

Rukom pisano pismo Alberta Einsteina u kome se on bavi konceptom religije premašilo je sva očekivanja i prodano je na aukciji u New York za 2,9 milijuna dolara.

Pismo pod nazivom “Pismo o Bogu” napisano je 1954. godine i očekivalo se da će dostići cijenu od 1,5 milijuna dolara.

U ovom pismu Einstein, koji je tada imao 74 godine, piše njemačkom filozofu Ericu Gutkind kao odgovor na jedno od njegovih djela.

Ovo pismo se vidi kao jedno od ključnih izjava u debati o odnosu znanosti i religije.

“Ovo veoma iskreno, privatno pismo napisano je godinu dana prije smrti Einsteina i danas predstavlja najbolje artikuliran stav o njegovim vjerskim i filozofskim pogledima”, priopćeno je iz aukcijske kuće Christies, prenio je BBC.

“Riječ Bog za mene nije ništa drugo nego izraz i proizvod ljudske slabosti. Biblija je zbirka legendi, možda dostojnih poštovanja, ali ipak prilično primitivnih”, napisao je Einstein dok je bio na Sveučilištu Princeton u New Jerseyu.

Einstein je dodao da nikakvo tumačenje, ma koliko bilo suptilno, ne može promjeniti njegov stav./Srna/HMS/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

REZOLUCIJA BEZ ARMENIJE; IZRAELA I KONGA: Među konsponzorima priču predvode države koje nikada nisu i neće priznati genocide koje su počinile. Među njima...

Broj kosponzora rezolucije o Srebrenici i dalje raste. Trenutno su ukupno 32 države navedene kao kosponzori rezolucije, prenosi N1....
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -