Srijeda, 1 svibnja, 2024

PRIJESTOLNICA NETOLERANCIJE: Mostarsku Prosvjetu istjerali iz Pozorišta

Must Read

Dragi prijatelji,
Svečana akadamija povodom stogodišnjice oslobođenja Mostara u Prvom svjetskom ratu, trebala se održati u Narodnom pozorištu u Mostaru 15.11.2018.godine u 20:00 sati. Ista akademija, istog dana i u isto vrijeme će se održati u Vladičanskom dvoru u Mostaru.

Kada čitav slobodoumni svijet slavi stogodišnjicu velike savezničke pobjede, a naš grad se kandidira da bude Europska prijestonica kulture, nečasni i nerazumni ljudi izvršili su pritisak na ljude koji su nam velikodušno s punom spremnošću i ljubavlju, ustupili salu Narodnog pozorišta.

Mi, ne željevši ih dovesti u neugodan položaj, našu akademiju premještamo u prostorije Vladičanskog dvora u Brankovcu.

Na iznesene u javnosti neistine o našim namjerama, o našem društvu, o ovom danu i savezničkoj pobjedi, o velikom čovjeku, vojskovođi i humanisti Stepi Stepanoviću čiju humanost promovira i slavi Međunarodni crveni križ u Ženevi, ne želimo i nećemo odgovarati, jer takve konstatacije najviše govore o onima ko ih je izrekao.

Naša jedina i jasna namjera je da obilježimo i promoviramo zajedništvo, ljubav, poštovanje i humanost, te da na dostojanstven način u naš grad vratimo ime i lik čovjeka i humaniste koga su izbrisale marionetske vlasti NDH 1941.godine.

Mi se sjećamo Stepe Stepanovića o kome su se najljepšim i najbiranijim riječima, između ostalih izrazili: Safvet – beg Bašagić, reis ul-ulema Džemaludin ef. Čaušević, Hasan Rebac koji je ujedno i vojnik Stepe Stepanovića, Muslimansko udruženje Narodna uzdanica, Fehim Kafadarević, Mostarski gradonačelnik Salih Baljić,…

Mi slavimo Stepu Stepanovića, koga je opjevao veliki Aleksa Šantić u nekoliko svojih pjesama.

Dragi sugrađani i prijatelji dobro došli na našu akademiju koja će se održati u Vladičanskom dvoru u Mostaru, 15.11.2018.godine u 20:00 sati.

 

SPKD Prosvjeta GO Mostar

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Nakon odluke Crne Gore da podrži rezoluciju, Srbija ostaje jedina zemlja regije koja to neće učiniti

Nakon što je Crna Gora objavila da će u Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda (UN) podržati usvajanje rezolucije o genocidu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -