Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024

Bakir Izetbegović bio je doušnik UDBA-e, pogledajte faksimil dokumenta

Must Read

Poznati bošnjački novinar i publicist Nedžad Latić u “The Bosnia Timesu” otkrio je šokantne informacije o udbaškoj prošlosti aktualnog predsjednika SDA Bakira Izetbegovića. Latićev tekst iz “The Bosnia Timesa” prenosimo u cijelosti:

Nakon što su objavljene knjige “Čuvari Jugoslavije – suradnici Udbe u BiH” 2012. godine, a potom knjiga zapisnika “Djelovodnik šefova bosansko-hercegovačke Udbe 1970. – 1992.” nije objavljeno niti jedno značajnije ime ili “krupnija riba” iz bošnjačkog političkog i vjerskog života. Na to su ukazivali mnogi kritičari, kao i sami bivši suradnici čija su imena objavljena u spomenutima knjigama.

Ipak su neki tjedni listovi poput “Globusa” i “Nacionala” objavili imena “krupnijih riba”, među kojima je bilo i ime Mustafe Cerića pod kodnim imenom “Vezir”.

Osim toga, sarajevski mediji, posebno “Slobodna Bosna”, špekulirali su i sumnjičili potpuno druge osobe.

Iako je cilj objavljivanja ovakvih informacija i knjiga animiranje društvene javnosti da pokrenu pitanje lustracije, nikad nitko iz vrha Islamske zajednice, pa tako ni iz vrha SDA, nije pokretao i inzistirao na ovom pitanju.

“The Bosnia Times” je došao do originalnog dokumenta “Djelovodnika šefova bosansko-hercegovačke Udbe” i uočio da je ime Bakira Izetbegovića kao suradnika UDBA-e izostavljeno i nije objavljeno u ranijim spiskovima.

Ovo je svakako tema za sebe, ali objavljujemo originalan izvod iz “Djelovodnika” i dajemo ga na uvid javnosti.

(Faksimil dokumenta u kojemu je naveden i podatak do kada je Bakir Izetbegović služben radio za UDBA-u)

Postoje razne indicije i sumnje kako i kad je Bakir Izetbegović pristao biti doušnik UDBA-e. Sumnja se na tri osobe da su ga vrbovale. Munir Alibabić u svojoj knjizi “Bosna u kandžama KOS-a” navodi pismo Alije Izetbegovića upućeno sinu Bakiru da “posluša drugove”. Naknadno smo saznali da je Bakir Izetbegović osobno posjećivao kuću Duška Zgonanjina, zloglasnog šefa bosansko-hercegovačke UDBA-e. Treća mogućnost da ga je UDBA vrbovala preko Sebije Građević, s kojom se upoznao dok je bio na vojnom odsustvu kao vojnik JNA.

Vrlo upečatljivo je bilo da je Bakir Izetbegović bio veoma tolerantan prema bivšim komunistima i pripadnicima DB-a, te da nikad preko svojih usta nije prevalio riječ lustracija, piše “The Bosnia Times”

.Naslovna strana knjige u kojoj su objavljeni dokumenti koji dokazuju da je Bakir Izetbegović bio saradnik UDBA-e

Naslovna strana knjige u kojoj su objavljeni dokumenti koji dokazuju da je Bakir Izetbegović bio suradnik UDBA-e

Dnevnik.ba

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Dodik će predložiti da dan RS-a bude na Dan prvog srpskog ustanka

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska (RS) Milorad Dodik rekao je da će na svesrpskom saboru u Beogradu predložiti da...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -