Subota, 4 svibnja, 2024

ZBOG NJEGA, CIJELI SVIJET JE UŽIVAO U DALMATINSKOJ KANCONI: Oliver je punio i Carnegie Hall i operu u Syndeyju, a sve je počelo na trajektu za Velu Luku

Must Read

Oliver Dragojević je bio jedan od rijetkih hrvatskih glazbenika koji se mogao pohvaliti nastupima u njujorškom Carnegie Hallu, londonskom Royal Albert Hallu, pariškoj Olympiji i Opera Houseu u Sydneyju. Višestruki je dobitnik Porina te brojnih drugih prestižnih nagrada, uključujući niz sa Splitskog festivala gdje je počeo glazbenu karijeru.

 Dragojević je rođen 7. prosinca 1947. godine u Splitu. Podrijetlom je iz Vele Luke na otoku Korčuli gdje je proveo djetinjstvo, a tamo se i povukao nakon što je saznao loše vijesti: dijagnosticiran mu je tumor na plućima. Slavni glazbenik prvi je put shvatio da nešto nije u redu početkom kolovoza, kada mu je pozlilo na sprovodu producenta i glazbenika Remija Kazinotija. Dva tjedna kasnije, javnost je šokirala vijest da omiljeni pjevač ima karcinom. Tumor nije bilo moguće operirati pa je krenuo na kemoterapije. Brigu o njegovu ozdravljenju preuzeli su vodeći domaći onkolozi na čijem je čelu bio prof. dr. Eduard Vrdoljak, predstojnik Klinike za onkologiju i radioterapiju KBC Split.

Iako je unatoč zdravstvenim problemima odradio humanitarni koncert pod nazivom Vjeruj u ljubav za oboljele od raka u splitskom HNK koji je organizirala Županijska liga protiv raka povodom 50. obljetnice svojeg djelovanja, Oliver nije imao snage održati koncerte povodom 70. rođendana koje je trebao održati u Spaladium Areni. Četvrta tura kemoterapije napravila je svoje pa je zbog posljedica hospitaliziran u splitskoj bolnici.

Nekoliko dana nakon što je otkazao koncerte, jedan je splitski portal objavio vijest da je Dragojević preminuo. No, vijest je bila lažna, a njegov najbliži suradnik Nenad Drobnjak rekao je da je Oliver dobro, da se liječi i da je optimističan.

Glazba je bila njegov život

Oliver DragojevićFoto: Tomislav Miletić/PIXSELL

Oliver je odmalena bio zaljubljenik u glazbu. Kada mu je bilo pet godina, otac Marko mu je kupio usnu harmoniku na kojoj je zabavljao putnike na relaciji Split – Vela Luka. U Splitu je išao u glazbenu školu. Najprije je učio svirati glasovir, a zatim klaniret i gitaru. Prvi estradni nastup bio mu je na splitskom dječjem festivalu 1961. godine s popularnom pjesmicom Baloni. Istovremeno je s bratom Aljošom snimio tada poznate svjetske hitove za Radio Split.

Godine 1963. je postao pjevač i klavijaturist kultnog splitskog benda Batali. Na natjecanju amatera pjevača Hrvatske, osvojio je prvo mjesto pjevajući pjesmu Yesterdayslavnih Beatlesa. Festivalski debi imao je na Splitskom festivalu 1967. na nagovor Zdenka Runjića s njegovim Picaferajem, skladbom koja nije dospjela na završnu festivalsku večer, no koja je ušla u anale. Nakon neuspjeha na Splitskom festivalu 1967.,  Oliver je do 1972. pekao zanat svirajući po brojnim zapadnoeuropskim klubovima. Poslije kratke epizode s Dubrovačkim trubadurima, koja je trajala manje od godinu dana, te kratke suradnje s grupom More, Oliver se u ljeto 1974. ponovno priključio Batalima.

Oliver i Gibonni u Puli

Niz nagrada i počasti

Oliver Dragojević je bio jedan od rijetkih hrvatskih glazbenika koji se mogao pohvaliti nastupima u njujorškom Carnegie Hallu, londonskom Royal Albert Hallu, pariškoj Olympiji i Opera Houseu u Sydneyju. Višestruki je dobitnik Porina te brojnih drugih prestižnih nagrada, uključujući niz sa Splitskog festivala gdje je počeo glazbenu karijeru.

Osim niza festivalskih i diskografskih nagrada, Oliver je bio i laureat prve dodjele Hrvatske diskografske nagrade Porin koja je dobrano prošla u znaku njegove izvedbe Gibonnijeve Cesarice. Za života je dobio osam Porina te odličja Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića.

Veliko priznanje dobio je i za album Dvi, tri riči (2000.) koji je prodan u platinastoj tiraži, što znači preko 50.000 primjeraka.

Humanitarnim koncertom koji je održao 25. kolovoza 2001. godine u pulskoj areni dokazao je da je njegova glazba vječna. Pred punu arenu, s Oliverom su na pozornicu stali njegovi dugogodišnji prijatelji i kolege poput GibonnijaVanneOtta PestneraTedija Spalataklape Fortunal i Tonyja Cetinskog. Sav prihod s koncerta Oliver je dao Općoj bolnici u Puli.

U listopadu 2010. napunio je Spaladium Arenu. Nažalost, prošle godine to nije uspio jer ga je u tome spriječila teška bolest.

Privatni život

Oliver je više od 40 godina bio u braku sa suprugom Vesnom. Njihov bračni sklad nije narušila ni afera s Brankom Marić Mutti.

Oliver je s Vesnom dobio tri sina: Dinu i blizance Davora i Damira. Imaju i dva unuka, Duju i Tonija te jednu unuku, Luciju.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Obitelj Kraljević 32 godine traži pravdu za anđele Ivanu i Filipa

Na današnji dan, 3. svibnja 1992. godine, zločinačka JNA napala je središte Ljubuškog raketnim projektilima, pri čemu je usmrćeno...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -