Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Ponestaje vam ladica za čuvanje starih mobitela, tableta, punjača? Doznali smo gdje ih možete ‘baciti’

Must Read

Zbrinjavanje električnog i elektroničkog otpada odvija se, na sreću, zadnjih godina po uhodanom sustavu – crkne vam bojler ili pećnica, nazovetetvrtku koja se bavi odvozom EE otpada i riješite se starog uređaja u roku od dan ili dva. Takva praksa vrijedi za glomazni otpad, odnosno uređaje i opremu težu od 30 kilograma.
Kamo, međutim, sa starim fenovima, pekačima, a ponajprije mobitelimakoji su nam se nakupili po ladicama, pitaju ekološki osviješteni čitatelji koji na adekvatan način žele zbrinuti čak i najsitniji EE otpad, a u svom susjedstvu nemaju reciklažno dvorište s odgovarajućim spremnikom.

Na stranicama komunalnih tvrtki piše kako se svaki uređaj lakši od 30 kilograma može besplatno predati u trgovini prigodom kupnje novog uređaja. Ako, pak, nemamo što kupiti, je li nam trgovac dužan preuzeti stare baterije, žarulje ili mobitele? O tome što kaže zakon, preciznije Pravilnik o gospodarenju otpadnom električnom i elektroničkom opremom, informiraju nas u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike.
Staro i bez novog
Sukladno njihovu objašnjenju, prodavatelj EE opreme je obvezan prigodom prodaje takve opreme “bez naknade preuzeti EE otpad od posjednika u kućanstvu po sistemu jedan za jedan”. Postoje, međutim, i iznimke, što znači da se pojedine vrste otpada mogu vraćati i bez obveze kupnje.
– Prodavatelj koji u svom prodajnom programu ima halogene žarulje, fluorescentne i ostale vrste štednih žarulja obvezan ih je preuzimati od posjednika u kućanstvu kad ih vraća kao EE otpad, i to bez naknade i obveze kupnje i bez obzira na proizvođača i tip žarulje.

Uz to, prodavatelj s maloprodajnom trgovinom koja ima više od 400 metara četvornih prodajne površine za EE opremu mora unutar svoga poslovnog prostora osigurati preuzimanje EE otpada vanjskih dimenzija do 25 centimetara od posjednika u kućanstvu, i to opet bez naknade i obveze kupnje – pojašnjavaju u Ministarstvu.
Obaveza preuzimanja u roku od 20 dana
Trgovac je, osim toga, dužan na vidnom mjestu, na ulazu za kupce, kao i na blagajni, naljepnicom ili stalkom informirati krajnjeg korisnika o mogućnosti predaje EE otpada te po potrebi i usmeno o načinu i uvjetima preuzimanja.
– Članak 14. stavak 2. Pravilnika o gospodarenju otpadnom električnom i elektroničkom opremom obvezuje sakupljača EE otpada da na poziv posjednika EE otpada u kućanstvu, bez naplate i unutar 20 dana od poziva, preuzme takav otpad čija je ukupna masa veća od 30 kilograma, a može preuzeti i manju količinu.
Zaključno, EE otpad je moguće predati u reciklažnim dvorištima, spremnicima na zelenim otocima, ovlaštenim sakupljačima otpada ili u dućanima, sukladno Zakonu o održivom gospodarenju otpadom, Pravilniku o gospodarenju otpadom te Pravilniku o gospodarenju otpadnom električnom i elektroničkom opremom – tvrde u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike.
Dakle, svu staru opremu manju od 25 centimetara dužni su vam preuzeti besplatno i bez obveze kupnje u trgovinama s više od 400 kvadrata, dok se malih kućanskih uređaja možete riješiti jedino kupnjom novih ili “u paketu” s glomaznim EE otpadom.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

PENAVA: Ako se ne dogovorimo s HDZ-om, otvoreni smo i za nove izbore

Predsjednik Domovinskog pokreta (DP) Ivan Penava izjavio je u četvrtak da je stranka, u slučaju da ne dođe do...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -