Nedjelja, 28 travnja, 2024

Lipanjske zore: Ponovno se moramo braniti, ne puškom nego snagom zajedništva

Must Read

Središnja svečanost 26. obljetnice vojne operacije oslobađanja Mostara i doline Neretve “Lipanjske zore” održana je  u Mostaru uz oživljavanje sjećanja na branitelje koji su svojim životima branili domovinu i pisali novu povijest.

Nakon  mise za poginule branitelje, upriličen je mimohod s ratnim stjegovima od mostarske Katedrale do Trga Hrvatskih velikana ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače gdje je upriličeno polaganje vijenaca i paljenjem svijeća svih hrvatskim braniteljima.

Vijence su položili izaslanstva Hrvatskog narodnog sabora BiH i udruga proisteklih iz Domovinskog rata, izaslanstvo ratnih zapovjednika postrojbi HVO-a u akciji Lipanjske zore, predstavnici Ministarstva branitelja Republike Hrvatske na čelu s izaslanikom Ivanom Vukićem i izaslanstvo Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH predvođeno zamjenikom načelnika Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH, general bojnikom Ivicom Jerkićem.

„Lipanj je vrijeme cvjetanja i mirisa lip, a za nas u Mostaru i vrijeme sjećanja na dane slave, pobjede, ponosa i oslobođenja od agresije JNA prije 26 godina“, kazala je tijekom svečanosti uime HNS-a BiH potpredsjednica Vlade Federacije BiH i federalna ministrica financija Jelka Miličević.

Eksplozija cisterne u Sjevernom logoru kako podsjeća 3. travnja 1992 .godine je početka rata za Mostar, ali i samoorganiziranja Hrvata za obranu.

„U 70 dana opsade porušeni su gospodarski, kulturni , vjerski stambeno objekti . Bili su to dani kada su porušena ljudska prava i dostojanstvo i dani kada su se gasili životi.Lipanjski dani od 7. Do 26. Su bili dani kada je 6000 branitelja predvođenih svojim zapovjednicima vratilo nadu dostojanstvo i slobodu svom narodu i svom gradu“, ističe Miličević.

Nakon 26 godina od Lipanjskih zora ponosa i slave i dana prisjećanja na poginule i nestale, kako naglašava  još uvijek se rješavaju prava branitelja i njihovih obitelji, vode progoni  kroz sudske procese i dovodi u pitanje konstitutivnost i ravnopravnost Hrvata s preostala dva konstitutivna naroda u BiH.

„I prije dva dana u Parlamentu FBiH  na Zastupničkom domu jednoglasno od svih bošnjačkih  zastupnika, bez ijednog predstavnika hrvatskog naroda  i mimo svih pravila o radu, u hitnom postupku usvojen je Zakon o izbornim jedinicama raspodjeli mandata Parlamenta FBiH. Usvojeni Zakon u suprotnosti s Ustavom BiH i presudom Ustavnog suda BiH koji se odnosi na načela legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda i Ustavom FBiH“, kazala je Miličević. Ona ističe da su time bošnjačke stranke prije dva dana demonstrirale silu i nakanu potpunog političkog desubjektiviziranja hrvatskog naroda.

„U ovome trenutku mogu samo od svih nas zatražiti odlučnost i hrabrost kao 1992. Godine jer je ovo ponovno vrijeme kada se moramo braniti, ne puškom nego snagom zajedništva i odlučnosti u zaštiti hrvatskog naroda kao konstitutivnog u svojoj BiH. Neka nas Lipanjske zore prisjete pobjede u gotovo nemogućim uvjetima“, zaključila je Miličević. Lipanjske zore kako je poručila  trebaju trajno razvijati osjećaje obaveze prema svojim obiteljima, svome narodu svojoj domovini u miru.

Ovogodišnju  obljetnicu vojne operacije ‘Lipanjske zore’ koju su od 7. do 26. lipnja 1992. godine zajednički realizirali HVO, HV i HOS-a, obilježena je višednevnim kulturno-sportskim programom, a završit će u utorak, 26. lipnja, odavanjem počasti poginulim hrvatskim braniteljima na Merdžan glavi.

Autor: D.G./Pogled.ba

 

 

 

 

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Neonacistička austrijska mržnja prema Srbima drži slučajeve zločina Al Qaede nad Hrvatima u ladicama. Evo zašto…

Nisu to Sri htjeli niti planirali, ali sudbina povijesti je htjela da Austrija koja je počela Prvi Svjetski rat...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -