Subota, 27 travnja, 2024

Mostar: Održana znanstvena konferencija Identiteti-kulture-jezici

Must Read

Peta po redu međunarodna znanstvena konferencija Identiteti – kulture – jezici čija je ovogodišnja tema  “QUO VADIS HOMO multidisciplinarni pristupi suvremenom čovjeku” održana je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostarugdje se okupilo preko 20 predavača iz raznih aspekata znanstvenog djelovanja.

Dekan Filozofskog fakulteta SUM-a prof. dr. sc. Ivica Musić je istaknuo kako na Fakultetu djeluje velik broj znanstvenika, posebice mlađih koji imaju potencijala za istraživanje i publiciranje svojih znanstvenih radova, ne samo na regionalnoj nego i na međunarodnoj razini te objasnio kako se konačno zbog toga profilirala konferencija koja petu godinu zaredom održava kontinuitet i daje dobre rezultate.

Ona je međunarodnog karaktera, a njezini su plodovi objavljeni prilozi u godišnjaku koji prolazi suvremeni recenzentski postupak što je omogućilo da taj godišnjak uđe u određene baze podataka, rekao je dekan Musić.

Prodekan za znanost Filozofskog fakulteta SUM-a doc. dr. sc. Mate Buntić je objasnio kako je sama tema konferencije izazovna u vremenu tehničkog, znanstvenog i tehnološkog napretka.

Uvodno predavanje je održao doc. dr. sc. Ivica Šola o temi “Levinasova filozofska paradigma ili može li milosrdni Samaritanac nadvladati naslijeđe Apolona, Prometeja i Narcisa”

Iz rukava sam izvukao francuskog filozofa Emmanula Levinasa koji je upravo u svom filozofskom opustu ustao protiv dva temelja zapadne kulture, a to je autonomija subjekta i sloboda utemeljena ne na razumu. Levinasova teza je da je heteronomija ispred autonomije jer polazeći od ideje stvorenosti čovjeku prethodi drugi, rekao je Šola.

Konferenciju organiziraju Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru i Institut za društvene znanosti Ivo Pilar, Područni centar Osijek, stoji u priopćenju.

(www.jabuka.tv)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Znanstvenici koji su fokusirani na neandretalistiku dolaze u BIH: Istražuju zašto su Hrvati glasali za Matu Granića

Među stručnjacima se vodi žučna rasprava o tomu koliko su dugo suvremeni ljudi živjeli s neandertalcima u Europi i...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -