Subota, 4 svibnja, 2024

Priča Bošnjakinje koja je prešla u pravoslavce i živi s Albancem

Must Read
Albanac Ikamer Šaljaj (58) iz Malog Đurđevika kod Kline i Bošnjakinja Sofija Murati (40) iz Peći već četiri godine žive kao nevjenčani supružnici u selu Drsnik. Sofija je prešla u pravoslavcr, ali u građanski brak ne mogu da stupe jer ona nema osobne dokumente.

Sofija Murati rekla je kako nema “ni kosovske, ni srpske, ni crnogorske dokumenta, i kako ne postoji ni za jednu vlast”. Pored toga, ona ne zna ni svoj matični broj, a nemaju ni mogućnost da zahtjev za dokumente podnese online.

Sofija je za vrijeme oružanih sukoba 1999. godine sa svojim prvim mužem i dvoje djece otišla u Crnu Goru. Tamo je rodila i kćer, a nakon što se rastala sa suprugom, socijalna služba u Podgorici joj je oduzela djecu zbog teškog materijalnog i zdravstvenog stanja i smjestila ih u Dom za nezbrinutu djecu u Bijeloj, prenosi Gracanicaonline.

Ona je na Kosovu nagazila na minu i tada je teško ranjena. Mina joj je raznijela dio pete na desnoj i ozljede na lijevoj nozi. Operirana je u Njemačkoj 17 puta, gdje je prebačena helikopterom KFOR-a.

Unatoč operacijama, ona i dalje osjeća bolove, a na lijevoj nozi su joj se otvarale žive rane iz kojih je curila krv. Nakon toga je otišla u manastir Ostrog, gdje se molila Bogu da ozdravi.

“Pomogao mi je Sveti Vasilije Ostroški. Monasi su mi dali osveštano ulje, koje sam nakapala na rane i noga mi je bila kao nova”, ispričala je ona i dodala kako je upoznala i patrijarha Pavla, koji se s monasima molio za nju.

Ona je zatim rekla da je Vasilije Ostroški pomogao da joj dijete prohoda, dok je u izbjeglištvu živjela na ulici i nije imala novca.

“Dijete mi je imalo operaciju stopala, nije moglo da hoda, a ja sam onda otišla u Ostrog, molila se i plakala. Dijete mi je zatim prohodalo i progovorilo”, ispričala je ona.

Djevojčici je zbog toga dala ime Vasilisa, a kako joj je svetac pomogao puno, riješila je da pređe u pravoslavce.

“Tada sam riješila da se krstim i pređem u pravoslavlje, jer me je Sveti Vasilije Ostroški vratio u život”, rekla je Sofija.

Djeca su joj danas rasuta po svijetu, a da nije Ikamera, kako je rekla, bila bi na ulici. Od kako živi sa ženom pravoslavne vjeroispovijesti, Ikamerov brat ne razgovara s njim.

Ikamer i Sofija žive među Srbima i Albancima u selu Drsnik, u kojem su kuće srušene, spaljene i zarasle u korov.

Sofija je rekla kako su za sve krivi političari, da ljudi nisu krivi i da nikada nisu gledali “tko je musliman, tko je Rom, tko pravoslavac, a tko katolik”

Njih dvoje mjesečno primaju 60 eura socijalne pomoći, a hranu dobijaju iz manastira Visoki Dečani.

Sofija je na kraju rekla da joj je jedina želja da dobije dokumente, kako bi mogla da ode u Crnu Goru i ponovo pronađe svoju djecu.

Ured za zajednicu i povratak uputila je Sofiju na Organizaciju CRPK koja provodi program građanskih prava na Kosovu i pruža pomoć osobama koja imaju problema sa civilnom registracijom.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Obitelj Kraljević 32 godine traži pravdu za anđele Ivanu i Filipa

Na današnji dan, 3. svibnja 1992. godine, zločinačka JNA napala je središte Ljubuškog raketnim projektilima, pri čemu je usmrćeno...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -