Nedjelja, 28 travnja, 2024

KAVAZOVIĆ: Među muslimanima u BiH pojavljuju oni koji zagovaraju netolerantnu i isključujuću interpretaciju vjere

Must Read

Bosna i Hercegovina je američka investicija koja će biti zaštićena, poruka je što ju je poglavaru Islamske zajednice u BiH Huseinu Kavazoviću tijekom njegova posjeta Washingtonu prenio William Berkley, direktor Ureda za europske poslove u Vijeću za nacionalnu sigurnost SAD, objavila je u četvrtak informativna agencija Islamske zajednice u BiH MINA.

Reis Kavazović u višednevnom je posjetu SAD, a s predstavnicima američkog Ureda za nacionalnu sigurnost, među kojima je bila i direktorica za pitanje borbe protiv terorizma Lauren Donatucci, sastao se u Bijeloj kući.

Kako prenosi MINA, Berkleya je zanimalo Kavazovićevo mišljenje o tome koliki je utjecaj stranih faktora na radikalizaciju prilika u BiH i pojavu nasilnog ekstremizma među mladima.

Posebice ga je zanimalo iskustvo IZ u BIH u prevenciji i suzbijanju radikalizma i ekstremizma, a razgovarali su o mogućoj potpori SAD programima i projektima koji bi za cilj imali jačanje kapaciteta Islamske zajednice i drugih institucija društva u BiH u suprotstavljanju ideologijama koje promiču nasilje i isključivost.

Kavazović je prenio američkim sugovornicima kako su u BiH i regiji sve prisutnije skupine koje nastupaju s ekstremnih nacionalističkih pozicija, a one pak imaju potporu nekih “država koje igraju destruktivnu ulogu u regiji”.

“Neke od takvih skupina su pod sankcijama SAD-a i drugih međunarodnih faktora, ali im se iz nekog razloga tolerira paradiranje po BiH”, stajalište je reisa Kavazovića koji je očevidno aludirao na ekstremističke skupine nacionalista iz Srbije i Rusije.

Kavazović je potvrdio kako sama IZ u BiH ima problema jer se i među muslimanima u toj zemlji pojavljuju oni koji zagovaraju netolerantnu i isključujuću interpretaciju vjere i koji često svojim istupima omalovažavaju tradicionalne institucije i stoljećima uvriježene modele življenja islama na prostorima Balkana. Istaknuo je pritom kako bosanskim muslimanima nije u prirodi netolerancija niti ekstremizam te pojasnio kako IZ radi na programima kojima je cilj spriječiti širenje radikalnih ideologija, posebice među mladima.

Reis Kazavović je u Washingtonu upozorio i na činjenicu kako je SAD dugo bio odsutan iz BiH ili njegova prisutnost nije bila tako vidljiva, što je stvorilo svojevrsni vakuum, a tu su prazninu popunili neki drugi politički faktori koji imaju interese u BiH./Hina/HMS/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Željezničar nakon poraza od Posušja panično lovi opstanak

Nogometaši Željezničara osvojili su važne bodove u borbi za opstanak svladavši ekipu GOŠK-a u Gabeli s 2:1, u 29....
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -