Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024

​Tko je čovjek koji je s pištoljem ušao u teren i natjerao grčku vladu da prekine prvenstvo?

Must Read

Grčka je na neodređeno vrijeme prekinula nogometno prvenstvo nakon nemilih scena s utakmice PAOK- AEK koje su šokirale grčku, ali i svjetsku javnost.

‘Odlučili smo prekinuti prvenstvo. Natjecanje neće ponovo krenuti dok se ne postigne zajednički dogovor kako bi se krenulo s posve jasnim uvjetima i pravilima’, rekao je grčki zamjenik ministra kulture i sporta Georgios Vassiliadis.

Grčka televizija je objavila i kako je državni tužitelj pokrenuo istragu protiv vlasnika PAOK-a Ivana Savvidisa koji je ušao na teren s pištoljem za pojasom. Traže se još četiri osobe koje su bile uključene u incident u Solunu koji se dogodio u posljednjim trenucima utakmice između PAOK-a i AEK-a kada je sudac priznao, a potom poništio pogodak domaćeg sastava.

Igrači PAOK-a i stručni stožer žestoko su prosvjedovali, a na teren je utrčao i vlasnik kluba Ivan Savidis koji je za pojasom imao pištolj. U njegovoj pratnji bili su i tjelohranitelji, ali i predsjednik kluba, inače bivši slovački sudac Luboš Michel.

‘Gotovi si’, vikali su Savidis i Michel sucu koji je zbog prijetnji prekinuo utakmicu. Uplašeni igrači AEK-a su pobjegli u svlačionicu, no zanimljivo sudac je naknadno priznao pogodak.

Ivan Ignatjević Savvidis rođen je 1959. godine u tadašnjoj sovjetskoj republici Gruziji. Prema Forbesu težak je 750 milijuna dolara i zauzima 30. mjesto među najbogatijim Rusima. Ali on je zapravo – Grk. Život ovog milijardera je od malih nogu bio veoma uzbudljiv – s 14 godina je pobjegao od kuće u Rostov i tamo je preživljavao tako što je uzgajao duhan. Preko dana je motao cigarete, a noću učio za ispite. Nekoliko desetljeća kasnije postao je doktor znanosti, ali i – najveći ruski prerađivač duhana, piše Tportal.

Njegova firma ‘Donskoj Tabak’ godišnje proizvodi 30 milijardi cigareta – svaka deseta kutija koju popuše Rusi dolazi iz njegove tvornice. Nema sumnje da je Stavvidis do velikog kapitala došao svojim umijećem. No, na njegovo bogatstvo ali i status u društvu itekako je utjecalo prijateljstvo s Vladimirom Putinom.

Ruski predsjednik osjetljiv je na ‘Crvenu Armiju’ odnosno vojsku, a to Savvidis itekako dobro zna. I onda mudro, svake godine vojnicima koji služe domovini pokloni milijardu cigareta. Doduše, ne radi to samo zbog Putina, već i zbog svoje prošlosti jer Savvidis je služio u sovjetskoj vojsci i stigao do čina majora.

Savvidis je za početak širenja u državi svojih predaka odabrao Solun. Kupio je nekoliko strateških pozicija: luku, cijele gradske kvartove i područja uz obalu, brojna velika skladišta, skladište duhana, punionicu mineralne vode, ‘Macedonia Palace’, jedan od najluksuznijih hotela u tom dijelu Europe, kao i nekoliko turističkih naselja.

Preuzeo je lokalnu televiziju i tri dnevna lista, a u ljeto 2012. ulazak na Forbesovu listu najbogatijih ljudi svijeta proslavio je kupovinom sportskog simbola grada – nogometnog kluba PAOK.

Klub kojeg je Savvidis preuzeo, bio je poput grada kojeg je također kupio – u bankrotu. Naravno, 11 milijuna eura, koliko je iznosio dug PAOK-a i koji je Savvidis uplatio, nije ništa za bogataša njegovog kalibra.

Svi su vrlo lako uočili da je Savvidis čovjek od posebnog Putinovog povjerenja jer on odrađuje poslove u dijelu svijeta za koji se bore Rusija i SAD. Vlasnika ‘pola’ Grčke, a koji se grčkim jezikom baš i ne koristi, gledaju kao u boga – čovjeka koji ih je spasio velike krize i kojem se nitko ne smije suprotstaviti.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Tisuće Britanaca primile su krv zaraženu HIV-om i hepatitisom. Sad će dobiti odštetu

Britanija će platiti više od 12.7 milijarda dolara odštete tisućama pacijenata, sedamdesetih i osamdesetih godina liječenih krvlju zaraženom HIV-om...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -