Petak, 3 svibnja, 2024

CROATIA LIBERTAS: Pravosuđe u BiH uopće ne postoji

Must Read

Zlatko_Lagumdzija_trazi_seSkoro svaki sudac ili tužitelj u Bosni i Hercegovini se može potkupiti i ima svoju cijenu, a korupcija vlada pravosuđem na svim razinama BiH. Nepostojanje sustava nadzora, slobodno djelovanje kriminalnih i mafijaških skupina koje su isprepletene s političkim strankama dovelo je Bosnu i Hercegovinu u skupinu zemalja koje problem neovisnosti pravosuđa moraju rješavati lustracijama, smatra Croatia Libertas u čijem priopćenju dalje stoji:.

 

Uzaludni su pozivi Delegacija Europske Unije u BiH i stranih diplomatskih predstavništava da snažnim koracima stanu u kraj i zaustave korupciju i kriminal. Upravo suprotno očekivanjima, pravosuđe je svojim nedjelovanjem omogućilo da ovakva država funkcionira na temeljima sive ekonomije, korupcije i kriminala. Nedavni primjer kada su suci i tužitelji suda BiH tužili “sami sebe”, odnosno državu BiH tražeći regrese i topple obroke, dobili presudu i sami sebe isplatili dovoljno govori o stanju u pravosuđu.

 

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće štiti kršenje zakona jer odbija kazniti suce i tužitelje Suda BiH koji protuustavno i protuzakonito lišavaju osobe slobode, a pisanim putem od njih traže da se odreknu prava na liječenje i drugih prava koje se odnose na osobe lišene slobode. Presude, apelacije, proglašavanje nenadležnim, zaustavljanje i rastezanje procesa u nedogled su postupci koji u pravosudnim procesima imaju svoje cjenike i koji se naplaćuju, što je javna tajna.

 

U rasponu od visine kazne do oslobađanja, od 10.000 eura do milijuna eura svaki imućniji građanin može sebi kupiti slobodu. Državna policija, SIPA, koja zna za ovakve korumpirane sudce i tužitelje ne poduzima ništa jer je institucija i sama prepuna paralelizama. Drugi problem pravosuđa je shematizam rođačkih, kumskih i prijateljsko-poznaničkih veza, za koji se jednostavnim uvidom može zaključiti kako kume, rodice i članovi političkih partija ne žele suditi sami svojoj rodbini.

 

Jedinstven slučaj u bh pravosuđu jeste slučaj Reketa Zlatka Lagumdžije u kojem je policija snimila materijalne dokaze i izjave u kojima Lagumdžija treba dobiti reket od određenih krugova i uzela izjave svjedoka ali tužitelj Milorad Koprivica čitav slučaj odbacuje kao neosnovan!? Danas imamo situaciju kada je Odjel za borbu protiv korupcije koji je u ovom slučaju prikupio dokaze – raspušten, prikupljene izjave svjedoka su – izgubljene, a snimljeni materijal je – uništen. No, ovo je samo jedan primjer od brojnih drugih koji nikada i ne ugledaju svjetlo dana.

 

Pravosuđe u BiH je duboko korumpirano, u nekim slučajevima se vode politički montirani procesi, a jedini smisao postojanja pravosuđa danas vide političari koji se njime služe za zaštitu od procesa, kao sredstvo koje koriste protiv političkih oponenata i kao sredstvo prijetnje drugim političkim oponentima. Činjenica je kako ukupnim pravosuđem danas upravlja sprega političke mafije i kriminalnog podzemlja koje u ovakvom bh pravosuđu vidi zaštitu i od njega ne mora uopće bježati. Kakva je budućnost građana i u čijim je rukama ako se uzme u obzir kako je pravosuđe dio kriminalnih struktura.

 

Dokazi za ovo su brojni, a najvidljiviji u kontaktima između sudaca i tužitelja s kriminalcima pred novinarskim kamerama kao i ispisi poruka i poziva koje predstavnici “neovisnog” pravosuđa imaju u svojim mobitelima. Pozivamo nevladin sektor u BiH da zajedno podržimo poziv na lustraciju svih sudaca i tužitelja koji čine korupciju pravosuđa u BiH i time onemogućavaju borbu protiv kriminala, korupcije i pravednije države za sve njene građane, stoji u priopćenju NVO Croatia Libertas. (Dnevnik.ba)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

UMJETNA INTELIGENCIJA: Ako se DP suočava s dilemom između prihvaćanja HDZ-ovih uvjeta ili riskiranja ponovljenih izbora, to bi moglo značiti da su već pali...

Ako se promatraju pregovori nakon izbora, njihove minutaže i sastavi izaslanstava DP-a kada šalju ljude na nogeHDZ-u i s...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -