Nedjelja, 28 travnja, 2024

SIPA kreće u akciju protiv visokih dužnosnika zbog kriminala

Must Read

BiH će uskoro uzdrmati novi val uhićenja i istraga čiji je cilj suzbijanja organiziranog kriminala i korupcije, objavio je Večernji list tvrdeći kako će se vrlo brzo dogoditi nova uhićenja te da razmjeri akcija neće nit najmanje zaostajati za prošlogodišnjim akcijama „Lutka“ i „Boss“, kojima je uzdrman organizirani kriminal u BiH.
Prema tvrdnjama Večernjaka, djelatnici SIPA-e u suradnji s drugim policijskim agencijama već mjesecima prikupljaju dokaze. Između ostalog, prate se pojedine osobe kako bi se presjekle razgranate mreže kriminala i korupcije. Osim kriminala u institucijama vlasti, uključujući ministarstva i pronevjere javnog novca u stranačke svrhe, istražuju se i djela trgovine drogom, terorizma i pokušaja terorizma, prometa eksplozivom i preprodajom u BiH i regiji.
Prema tvrdnjama neimenovanog izvora, uskoro će biti pokrenuta jedna od najvećih akcija, a uhićenja će voditi i do nekih poznatih osoba. Glavni cilj je stati u kraj organiziranom kriminalu, tim prije što dostupne informacije govore kako se nezakonite aktivnosti nekih skupina isprepliću.
Slično kao u slučaju operacija „Lutka“i „Boss“ i u ove istražne aktivnosti uključene su sve domaće sigurnosne institucije, ali i policijske službe susjednih država. Poznato je da mnoge kriminalne aktivnosti na ovom prostoru prelaze državne granice i stoga je skoro nemoguće provesti učinkovitu istragu bez koordinirane suradnje svih policijskih agencija u regiji. Kada je u pitanju BiH, svakako je ključna uloga SIPA-e koja se u proteklom razdoblju prometnula u glavnog borca protiv organiziranog kriminala.
-Postoji odlučnost da sve afere koje su prijavljene i za koje se vodi istraga, ili se imaju saznanja o kriminalu i zloupotrebama, dovedu do kraja, odnosno da se dokazi s izvješćima što prije predaju Tužiteljstvu BiH na daljnje postupanje – kazao je Večernjem listu jedan od ”dobro upućenih pravosudnih dužnosnika”.
Navodno je SIPA o pojedinim saznanjima već izvijestila pravosuđe i utvrđeni su nepobitni dokazi za svaki od predmeta koji se odnose na visoke dužnosnike.
-Prikupljeno je dovoljno dokaza za mnoge zloupotrebe, kriminalne radnje i korupciju, kaže Večernjakov izvor.
Očekivani uspjeh akcija na suzbijanju organiziranog kriminala i korupcije sigurno će imati odjeka i u međunarodnoj zajednici, a posebno EU koja upozorava da se BiH mora uhvatiti u koštac s kriminalom i korupcijom te zloupotrebama koje nanose veliku štetu ugledu zemlje u svijetu.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Hrvati su na izborima mogli izabrati trojicu iz dijaspore neovisnih o Plenkoviću. Mogli su nadzirati Vladu RH. Nisu to učinili. Stiže već sve na...

Ovako govori hrvatski predsjednik o plinovodu i američkim ucjenama. Jednostavno je. Hrvatska je već trebala poslati poruku SAD-u da...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -