Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024

Kiseljak: Roditelji bošnjačke djece bojkotiraju nastavu uz potporu SDA

Must Read

Roditelji bošnjačke djece u Kiseljaku nisu danas odveli djecu na nastavu u Osnovnu školu “Kiseljak”, jer, kako tvrde, nemaju iste uvjete školovanja kao hrvatska djeca koja pohađaju susjednu školu.

Vijeće roditelja je održalo sastanak, nakon kojeg su dostavili priopćenje povodom bojkota, u kojem stoji da duži niz godina traje neravnopravan odnos spram djece u obrazovanju i to od Ministarstva školstva Srednjobosanskog Kantona, i Vlade u kiseljačkim osnovnim školama, prenosi N1

A problemi su:

– Nedostatak kvalitetnog prostora za nastavu;
– Školski inventar je star, u pojedinim učionicama više od 40 godina;
– Nemogućnost pristupa sali za časove tjelesnog odgoja;
– Prevoz učenika.

Roditelji tvrde da osim OSCE-a nitko nije odgovorio na njihove dopise, dok nadležni “čuju glas” koji im se uputi preko medija.

Premijeru SBŽ Tahiru Lendi su roditelji, kako se navodi u priopćenju, na početku prošle školskle godine iznijeli sve probleme, ali godinu dana poslije – ne vide pomake.

“Obećali smo da ako ne vidimo pomake u obrazovanju bošnjačke djece iz Kiseljaka, nastava neće početi ove školske godine. Nije se dogodilo gotovo ništa”, navodi se u priopćenju.

Od nadležnih, roditelji bošnjačke djece traže:

– Da se sprovede zakon iz 2013. godine o spajanju dvije škole pod jednim krovom i da djeca zajedno idu u školu, koristeći sve društvene resurse namijenjene za obrazovanje – ravnopravno;
– Da djeca imaju jednak pristup svim prostorijama i sali za tjelesni odgoj;
– Da sutra, 5. rujna – u prostorijama OŠ Kiseljak 1 održe sastanak sa premijerom, ministrom školstva, predsjednikom Skupštine, zamjenikom i načelnikom Kiseljaka;
– Vlada SBŽ i resorno ministrarstvo pod hitno obavi školski inventar i sanaciju prostorija;
– Izdavanje dozvole za nadogradnju postojeće školske zgrade, i nastavu po bosanskom planu i programu;
– Traže od nadležnih “ma kako se zvali i kojoj partiji pripadali”, da objasne kako se za jedno djete iz hrvatskog naroda za jednu školsku godinu izdvaja 3.400 KM, a za dijete iz bošnjačkog naroda 1.700 KM?
– Da se u srednjoj školi Ivan Goran Kovačić osigura prostor za izvođenje nastave po bosanskom planu i programu;

Roditelji u dopisu tvrde da je odnos prema njihovoj djeci “sramotan za civilizacijsko društvo ravnopravnih naroda”.

“Mi smo ravnopravni, ali samo na papiru. Bili bismo ravopravni da sud i tužiteljstvo rade svoj posao. Ovim putem ih pozivamo da protiv nadležnih podnesu prijave”.

U zavisnosti od ispunjavanja zahtjeva, roditelji će podnijeti prijave protiv svih onih koji vrše segregaciju djece u školama, navodi se u priopćenju – uz napomenu da će se raditi i na dodatnim zahtjevima, a pomoć očekuju i od HDZ Kiseljak – ukoliko tu ima dobre volje.

Reporter Vladimir Čolaković javlja da u Kiseljaku ima roditelja koji se ne slažu sa bojkotom nastave, jer će se časovi morati nadoknaditi. Sastanak sa nadležnim se očekuje sutra, a Vijeće roditelja je obavilo i mirnu protestnu šetnju Kiseljakom kao upozorenje da neće odustati od svojih zahtjeva.

 

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Mladić razbijenom bocom pokušao ubiti 59-godišnjaka na Trgu bana Jelačića

Hrvatska policija je uhitila, a zatim i hospitalizirala 18-godišnjaka koji je sinoć oko 23 sata na središnjem zagrebačkom trgu,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -