Utorak, 30 travnja, 2024

”Turski tok” se gradi ubrzanim tempom od 3,5 km dnevno

Must Read

U Crnom moru je do početka kolovoza izgrađeno i postavljeno 125 kilometara ”Turskog toka”, što je više 13% ukupne dužine plinovoda u dijelu za EU od 937 kilometara. Ove brojke je potvrdio navigacijski portal Marine Traffic. Kako piše portal, izgradnja plinovoda je protekla dva tjedna ubrzana i položeno je 55 km, što znači u prosjeku 3,5 km dnevno.

Podsjetimo da je Gazprom službeno najavio početak izgradnje offshore dijela plinovoda 7. svibnja, a 4. kolovoza su se cijevi polagale već u dubokoj vodi. Za izgradnju se koristi nekoliko njemačkih i nizozemskih tegljača i opskrbnih plovila.

Velikim radovima se pridružio i brod Flevogracht, koji je 1. kolovoza došao iz grada Varne i dopremio cijevi koje se nalaze u Bugarskoj od vremena kada se planirao graditi ”Južni tok”.

Izgradnja se ubrzala jer bi hipotetski nove američke sankcije mogle pogoditi ”Turski tok”. Prema riječima Trumpa, stranim tvrtkama je zabranjeno ulaganje ili davati robu i usluge za projekte ruskih plinovoda u iznosu od više od 5 milijuna dolara godišnje. Izgradnju ”Turskog toka” sada provodi švicarska tvrtka Allseas Group. Prema riječima stručnjaka, trošak izgradnje ovim tempom bi mogao biti 250 do 300 tisuća eura po danu. Sama tvrtka uopće nije htjela dati komentar o mogućim posljedicama američkih sankcija protiv Rusije na njezino poslovanje i posao ide dalje, bez obzira na američka ograničenja.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

‘Skinite se s TikToka i uzmite oružje’. Britanci ismijavaju gen Z nakon vijesti o mobilizaciji

  Mnogi su isprva mislili da je vijest mobilizaciji još jedna lažna vijest s društvenih mreža, međutim shvatili su da je istina...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -