Petak, 3 svibnja, 2024

PREDSJEDNICA HRVATSKE: Sve snage usmjeriti na rješevanje egzistencijalnih pitanja hrvatskih građana i obitelji

Must Read

Današnja svečanost naše misli vraća 26 godina unatrag na čin donošenja Deklaracije o proglašenju samostalne i neovisne Republike Hrvatske. Bio je to kraj dugog puta hrvatskog naroda u borbi za svoju samostalnu državu. Nismo nažalost mogli kao drugi narodi u miru razvijati svoju mladu demokratsku državu, nego smo morali braniti tek proglašenu državu od unutarnje i vanjske agresije koju je poizvela velikosrpska ideologija. No, suočeni s nametnutim ratom obranili smo se i pobijedili. S ponosom se sjećamo svih žrtava. Naše su misli s poginulim braniteljima, invalidima, s civilnim žrtvama rata i obiteljima koji su izgubili svoje najdraže. Rane su još uvijek svježe i bolne i nikada neće zacijeliti, kazala je predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović na prijamu organiziranom na Pantovčaku u povodu dana državnosti Hrvatske.

Hrvatska predsjednica istaknula je kako se Hrvatska mora svim snagama usmjeriti na budućnot, na provedbu politika koje će u prvi plan staviti rješenje egzistencijalnih pitanja hrvatskih građana i hrvatskih obitelji.

Naglasak je, kako prenosi HRT, stavila na pet područja – demografsku obnovu, gospodarsku obnovu, obrazovnu reformu, vanjsku i sigurnosnu politiku te fiskalnu i funkcionalnu decentralizaciju radi ravnomjernog razvoja svih hrvatskih krajeva.

Svečano obilježavanje Dana državnosti počelo je jutros, na zagrebačkom groblju Mirogoj, gdje su predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović te predsjednici Sabora i Vlade Hrvatske Gordan Jandroković i Andrej plenković položili zajednički vijenac kod spomenika „Glas hrvatske žrtve – Zid boli”,  središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja, na grobu prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana te kod zajedničke grobnice za neidentificirane žrtve Domovinskog rata.

Zatim je u zagrebačkoj katedrali služena misa za domovinu. Predvodio ju je zagrebački nadbiskup Josip Bozanić, pred brojnim građanima i cjelokupnim državnim vrhom.

Solisti, zbor, baletni ansambl i orkestar Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu u povodu Dana državnosti izvode večeras na otvorenoj pozornici na zagrebačkom Trgu kralja Tomislava operu Jakova Gotovca “Ero s onoga svijeta” u režiji Krešimira Dolenčića i pod ravnanjem maestra Nikše Bareze./HMS/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Obitelj Kraljević 32 godine traži pravdu za anđele Ivanu i Filipa

Na današnji dan, 3. svibnja 1992. godine, zločinačka JNA napala je središte Ljubuškog raketnim projektilima, pri čemu je usmrćeno...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -