Subota, 27 travnja, 2024

LJUBIĆ I RAGUŽ: Stazić hrvatsku borbu za opstanak u Središnjoj Bosni prikazao kao zločinačku

Must Read

Saborski zastupnik SDP-a Nenad Stazić prozvao je tijekom jučerašnjeg zasjedanja u Hrvatskom saboru  premijera Andreja Plenkovića zbog najave isplata mirovina pripadnicima HVO-a kazavši: “Ja se samo nadam da će oni pripadnici HVO-a koji su primjerice ubijali djecu i žene u Ahmićima, dobiti nešto veće mirovine.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković mu je uzvratio kako je tek riječ o  “dosljednoj provedbi međudržavnih ugovora”, kako su pripadnici HVO-a, također, sudjelovali u obrambenom ratu te im možemo biti zahvalni za „čuvanje leđa“, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

“Hrvatska je 2006. potpisala međudržavni sporazum, postoje određene obveze i dugovanja prema pripadnicima HVO-a, njih je 6815, a odluke o isplati zaostalih mirovina donijela je vlada prije moje vlade. Ono što smo mi učinili ima veze s ranije najavljenim odlukama i pripremama koje je napravio Hrvatski zavod mirovinskog osiguranja da se krene u isplatu tih zaostalih mirovina i mi ćemo te obveze ispuniti”, precizirao je Plenković.

Predsjednik Vade Hrvatske je u svom odgovoru objasnio zakonsku utemeljenost ovih isplata.

U vrijeme hrvatsko-bošnjačkog sukoba u srednjoj Bosni u proljeće 1993. godine bilo je oko 8 tisuća vojnika HVO-a u Operativnoj zoni Srednja Bosna, prema 82.000 vojnika Armije BiH. Uloga Hrvata u Domovinskom ratu u BiH uglavnom se pojednostavljeno i iskrivljeno prikazuje kako je to napravio saborski zastupnik SDP-a Nenad Stazić na temelju neistina, krivotvorina, predrasuda i glasina, na način da se tamošnji Bošnjaci  prikazuju kao isključive žrtve “hrvatske agresije” uz istodobno umanjivanje, pa i zanemarivanje njihovih vlastitih zločina, kažu u reagiranju na Stazićevu izjavu zastupnici u Hrvatskom saboru iz BiH dr. Božo Ljubić i Željko Raguž.

Strategijski ciljevi bošnjačke ofanzive na prostore gdje su živjeli Hrvati u srednjoj Bosni, koja je započela u siječnju 1993., da bi se u nekoliko etapa nastavila do potpisivanja Washingtonskih sporazuma u ožujku 1994.  bio je, podsjećaju, nadoknaditi teritorijalne gubitke kao posljedice velikosrpske agresije u prvoj fazi rata a protjerivanjem Hrvata s njihovih ognjišta stvoriti prostor za desetine tisuća prognanih Muslimana/Bošnjaka s izgubljenih teritorija.

Zločini koji su tada učinjeni nad hrvatskim civilima i vojnicima, uz sudjelovanje  mudžahedina, ritualna smaknuća zarobljenih hrvatskih civila i vojnika na način kako to danas vrši ISIL, te činjenica da rezidue ovih elemenata danas predstavljaju ozbiljan problem Bosne i Hercegovine, stavljaju ozbiljnu sumnju na ciljeve tadašnjeg muslimanskog vodstva u BiH, smatraju zastupnici.

Podsjećaju kako je napad HVO-a na selo Ahmiće i pokolj koji je uslijedio nad tamošnjim Bošnjacima, jedna od glavnih točaka optužnica protiv više vojnih i političkih vođa srednjobosanskih Hrvata pred haaškim sudištem, uključujući i samog zapovjednika HVO-a generala (tada pukovnika)  Tihomira Blaškića, i kasnijeg predsjednika HDZ-a BiH Darija Kordića.

-Jedna apsolutno legitimna akcija aktivne obrane izopačila se u uništavanje sela i nepromišljeni divljački pokolj velikog broja bošnjačkih civila. Događaji tijekom napada na Ahmiće bili su samo teško zastranjivanje, a ne sustavna politika HVO-a. Hrvatsko stanovništvo BiH i njegove obrambene snage, HVO, nisu bili agresori u bošnjačko-hrvatskom građanskom ratu u srednjoj Bosni od studenoga 1992. do ožujka 1994. godine. Samo su se zbog Washingtonskih sporazuma bosanskohercegovački Hrvati uspjeli spasiti od progona s teritorija u srednjoj Bosni koji su još ostali pod njihovom kontrolom, navode zastupnici Ljubić i Raguž.

Mišljenja su kako je istup saborskog zastupnika SDP-a Nenada Stazića samo jedan od tisuća priloga zašto je nevješta i lakovjerna hrvatska politika i diplomacija na međunarodnoj pozornici doživjela poraz u srazu s taktikom zločina, laži i prijevare u izvedbi ratnogbošnjačkog političkog vodstva, ideološki, vojno i logistički potpomognute džihadističkim politikama s istoka a tolerirane od strane nekih krugova s zapada..

Zbog istinitog informiranja javnosti u Republici Hrvatskoj iznose samo neke od počinjenih i nesankcioniranih zločina kako na Haškom kaznenom sudu tako i na Sudu BiH nad Hrvatima srednje Bosne:

8. travnja 1993. (Maljine -Travnik) – na lokalitetu Bikoše strijeljano 30 zarobljenih ranjenika HVO i  hrvatskih civila.
24. travnja 1993.  (Miletići – Travnik) – ubijeno i izmasakrirano 5 hrvatskih civila.
8. lipnja 1993. (Čukle -Travnik) – ubijeno 9 civila i 12 zarobljenih pripadnika HVO-a.
10. lipnja 1993. (Vitez )- od granate ispaljene s položaja bošnjačke vojske Armije BiH na dječje igralište u Vitezu, poginulo je 8 djece u dobi od 9 do 15 godina.
13. lipnja 1993. (Drenovik –Kakanj) – ubijeno 17 hrvatskih civila (žene, djeca i starci).
13. lipnja 1993. (Slapnica -Kakanj) – ubijeno 9 hrvatskih civila.
16. lipnja 1993. (Busovačke Staje -Busovača) – ubijene 22 osobe iz humanitarnog konvoja (14  hrvatskih civila i 8 pripadnika HVO, pratitelja konvoja.
22. prosinca 1993. (Križančevo selo – Vitez) – prilikom upada u selo ubijene 74 osobe (vojnici HVO-a i  hrvatski civili).
9. siječnja 1994. (Buhine Kuće – Vitez) – prilikom upada u selo ubijeno 26 osoba –  hrvatskih civila i pripadnika HVO.

-Reagiramo na Stazićev istup je mislimo kako ne treba dopustiti da nam domaći i strani  pojedinci i organizacije, bilo tendenciozno bilo zbog neinformiranosti, iskrivljuju i krivotvore povijest Domovinskog rata, kako to već dva desetljeća uporno i proračunato čine s osnovnom namjerom da svaku hrvatsku borbu za slobodu prikažu kao ekstremističku i zločinačku, navode Ljubić i Raguž./HMS/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Nitko iz Al Qaede nije došao u WTC tornjeve i izveo žene i djecu. Pa opet ubojstvo 3000 Amerikanaca nije proglašeno genocidom

Dok pišemo ovaj tekst Željko Komšić suborac Al Qaede u BIH, točnije njen militantni podređenik koji je zarobljavao Hrvate...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -