Utorak, 7 svibnja, 2024

DODIK: Prepisat ćemo i usvojiti američki zakon o radu nevladinog sektora

Must Read

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik i predstavnici opozicije nastavili su i danas medijska „prepucavanja“, pri čemu Dodik i dalje ostaje pri tvrdnji o 10 milijuna KM koje je „nekakav centar moći iz inozemstva ubacio“ u RS da bi ga srušio i stoga najavljuje i donošenje „američkog zakona“ o nevladnim organizacijama.
– Očigledno je da postoji pojačana aktivnost nevladinog sektora i to svatko vidi. Postoji pritisak i na vaše redakcije da se objavljuje nevladin sektor više nego što se objavljuju službeni stavovi, naveo je Dodik u izjavi medijima i dodao da tu priču o 10 milijuna nije on priopćio, već je samo odgovorio na pitanje nekih medija.
Ipak, ostaje pri stavu da će se “sve to intenzivirati” i smatra da je  vrijeme da RS „donese određene propise da bi se regulirao rad nevladinog sektora, da jasno prikažu izvještaje o donacijama, utrošku sredstava i urađenim projektima“. 
– Jedna moja ekipa ljudi sad radi na tome da se prepiše američki zakon koji regulira nevladin sektor i da ga predložimo i ovdje za mjesec-dva dana, uz neophodna prilagođavanja, dodao je entitetski predsjednik.
Nakon što su ga SDS i PDP optužili za iznošenje neistina o svima koji se njemu ne sviđaju, a koje etiketira kao izdajnike i plaćenike, Dodik je danas u izjavi novinarima u Banja Luci uzvratio ponovnim optužbama da SDS „još godinama neće imati pravo pričati o kriminalu, budući da su planetarno poznati po tome što su uradili i kakav kriminal provode“.
Pozvao je SDS da podnese prijavu za svaku sumnjivu krivičnu prijavu, a ne da stalno pričaju o kriminalu ili korupciji.
– Obećali su ljudima da će ih nakon lokalnih izbora zaposliti, a gdje su radna mjesta? To su pitanja na koja trebaju odgovarati, a ne bježati, ustvrdio je on i dodao da ove međusobne optužbe ipak nisu dobre, jer RS mora očuvati, prije svega, političku stabilnost.
– Veoma je važno u kriznim vremenima ne ući u određenu destrukciju, tvrdi Dodik i opet optužuje opoziciju da stvara „uvjerenje da je vlast kriminalna“.
– Naravno da ima vidova korupcije. Ja ih ne znam, ali imam povjerenje u nadležne organe, dodao je entitetski predsjednik i pozvao tužitelje da rade svoj posao.
Istovremeno, dodao je da je nezadovoljan pričom da je postignut sporazum o priznjanju krivice koje je postiglo Specijalno tužiteljstvo RS-a s vlasnikom jednog banjalučkog kafića, osumnjičenog za organiziranje prostitucije i krivična djela nedozvoljenog kockanja, a koji će, tvrdi Dodik, vjerojatno, sada dobiti šest mjeseci uvjetne kazne.
Dodao je da treba rigorozno pooštriti kaznenu politiku.
Tu očekuje i podršku SDS-a, a kaže, da zna da Dragan Čavić „neće ništa reći“ o vlasniku tog kafića, „Del kapo“ u Banja Luci.
– Pozivam SDS da zajednički radimo u borbi protiv kriminala i korupcije, koji podrazumijeva traženje većeg stupnja javne odgovornosti tužitelja i sudova za svoj posao. Oni su „otuđeni“, nemaju odgovornost i veoma je niska kaznena politika i postoje jaki utjecaji neformalnih centara moći u RS-u. To treba spriječiti i  spreman  sam da to spriječemo. Pozivam SDS da to učinimo i ja ću biti njihov odvjetnik da to dokažemo, ako je tako, ustvrdio je on.( Fena)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Kako će zastupnici BH Hrvata koji budu glasali za izbacivanje Srba iz Vlade RH nazad kući za Ilindan ili Gospojinu?

Imate li vi neku ideju? Ili mislite da se oni više ne misle vraćati kući? Dobro Milas je ionako u...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -