Subota, 4 svibnja, 2024

NA SVEČANOSTI U WASHINGTONU: Crna Gora postala članica NATO-a

Must Read

Crna Gora je danas je i formalno postala 29. članica NATO-a, nakon što je izaslanstvo te zemlje na ceremoniji u američkom State Departmentu predalo instrumente ratifikacije Sjevernoatlantskog ugovora podtajniku SAD-a Thomasu Shannonu. On je kazao da su na putu ulaska Crne Gore svi dali doprinos.

– Obećanje o članstvu nosilo je sa sobom demokratske vrijednosti i poštovanje vladavine prava. To je značilo da se moraju provesti teške reforme, a upravo je to Crna Gora uradila i zato danas postaje članica. Također smo zahvalni što je Crna Gora preuzela i financijske obveze koje članstvo donosi, naveo je Shannon na svečanosti u Washingtonu.

On je kazao da je Crna Gora bila pouzdan partner u NATO-misijama.

“Zahvalni smo Crnoj Gori na tome što doprinosi i koaliciji koja se bori protiv Islamske države. Crnu Goru treba pohvaliti i što je iskoristila suvereno pravo da sama bira saveze, iako je bilo pritisaka”, rekao je podtajnik SAD-a.

Shannon je dodao da pristupanje Crne Gore šalje poruku regiji, da su SAD posvećenje poštovanju članu 5. Sjevernoatlantskog ugovora.

– Vrata NATO-a ostaju otvorena, naveo je on.

Dokument – instrument pristupa – predao je u ime Crne Gore ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović.

Crnogorski premijer Duško Marković kazao je da je današnji i datum veliki dan za Crnu Goru.

– Nakon sto godina kada smo izbrisani s političke mape Europe i 11 godina od povratka neovisnosti danas postajemo dio najmoćnijeg saveza u povijesti. Članstvo u NATO-u znači stalnu stabilnost za nas i mogućnost za dalji napredak našeg društva. Želio bih zahvaliti SAD-u na konstantnoj podršci ulasku naše države u NATO, rekao je Marković, javlja RTCG.

Svečanosti je prisustvovao i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg./HMS/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Obitelj Kraljević 32 godine traži pravdu za anđele Ivanu i Filipa

Na današnji dan, 3. svibnja 1992. godine, zločinačka JNA napala je središte Ljubuškog raketnim projektilima, pri čemu je usmrćeno...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -