Nedjelja, 28 travnja, 2024

LIRIK MAJORIZACIJE: Mile Stojić i formalno pristupio SDP-u

Must Read

Poznati bh. pjesnik Mile Stojić pristupio je danas Socijaldemokratskoj partiji Bosne i Hercegovine (SDP BIH).

”Ovo je još jedan u nizu koraka jačanja, okrupnjavanja i okupljanja ljevice na kojoj SDP predano radi, kako bi partija bila što spremnija za opće izbore 2018. godine. Drug Stojić je pristupnicu SDP BiH potpisao u društvu predsjednika SDP-a Nermina Nikšića, člana Predsjedništva SDP BiH Jasmina Imamovića, predsjednika KO SDP Sarajevo Damira Mašića i predsjednika OO SDP Centar Sarajevo Benjamina Isovića”, naveo je SDP.

Mile Stojić je rođen 1955. u Dragićini (Bosna i Hercegovina). Gimnaziju je završio u Ljubuškom, a studij južnoslavenskih književnosti i jezika diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Pjesnik, esejist, analitičar i novinski pisac, autor brojnih djela i dobitnik mnogih nagrada. Radio je kao književni kritičar za brojne medije u bivšoj Jugoslaviji, a bio je i urednik dnevnog lista Oslobođenje. Izvan Bosne i Hercegovine radio je i kao lektor na Slavističkom institutu Sveučilišta u Beču. Sastavio j eantologije: Iza spuštenih trepavica, antologija modernog hrvatskog pjesništva, 1991; In Schmerz mit Wut, bosanska ratna književnost, sa A. Isakovićem, 1995; Bosanskohercegovačko pjesništvo XX. stoljeća, s M. Vešovićem i E. Durakovićem, 1999. Knjige su mu prevedene na njemački, poljski, talijanske, engleski i makedonski jezik, a pojedini tekstovi na dvadesetak jezika.

Pjesme su mu uvrštene u sve relevantne antologije suvremene bosanskohercegovačke književnosti.

Javnosti je Mile Stojić poznat i kao supotpisnik otvorenoga pisma petorice bosanskohercegovačkih i hrvatskih intelektualaca (Ivo Komšić, Miljenko Jergović, Ivan Lovrenović, Mile Stojić i Ivan Kordić) upućenog iz Sarajeva, 6. januara 1992. godine, predsjedniku Hrvatske Franji Tuđmanu kao ”odgovornom za političko uništenje Bosne i Hercegovine”.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Željezničar nakon poraza od Posušja panično lovi opstanak

Nogometaši Željezničara osvojili su važne bodove u borbi za opstanak svladavši ekipu GOŠK-a u Gabeli s 2:1, u 29....
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -