Utorak, 30 travnja, 2024

Bivši zatočenici Golog otoka traže od Srbije do milijun eura odštete

Must Read

Beogradske Večernje novosti pišu kako je Srbija od veljače, od kada radi povjerenstvo za isplatu odšteta, do danas isplatilo 16,5 milijuna dinara (oko 165 tisuća eura) naknade bivšim zatočenicima Golog otoka, a u tijeku je isplata još 42 milijuna. Odšteta je 700 dinara (7 eura) po danu, ali to je ponižavajuće malo, drže u srpskom Udruženju golootočana.
– Ponuđen iznos od 700 dinara po danu je mizeran i ponižavajući, posebice ako znamo da se jedan zatvorski dan neutemeljenog pritvora danas plaća 6 do 10 tisuća dinara, a pojedini bivši dužnosnici, uhićeni tijekom akcije Sablja, dobijali su nakon nagodbe s državom 750 eura po danu – kaže Zoran Ašanin, predsjednik ovog Udruženja koje je prvo podnijelo 101 zahtjev za odštetu mjerodavnom povjerenstvu i tražili da im se “zatvorski dan računa 100 eura, plus propuštena plaća za rad na ovom otoku, uvećana za 120 posto na ime ekstremno teških uslova rada”.
– Tu su računali i nematerijalnu štetu na ime pretrpljene fizičke i psihičke boli, straha i naruženosti. Naime, većina se zbog batina i bijednih uvjeta vratila kućama s deformacijama glave, ruku… Najniži zahtjev iznosi 200.000 eura, a najviši milijun – kažu u Udruženju golootočana.
Prema evidenciji srpskog povjerenstva, do sada je u Srbiji rehabilitirano 2146 osoba, dok su sudovi odbili 64 zahtjeva za vraćanje časti i ugleda, a od ovog broja, povjerenstvu za obeštećenje obratio se 81 bivši golootočanin i 215 zahtjeva podnijeli su i bračni drugovi, odnosno djeca zatvorenika koji su u međuvremenu preminuli.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

‘Skinite se s TikToka i uzmite oružje’. Britanci ismijavaju gen Z nakon vijesti o mobilizaciji

  Mnogi su isprva mislili da je vijest mobilizaciji još jedna lažna vijest s društvenih mreža, međutim shvatili su da je istina...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -