Srijeda, 29 svibnja, 2024

AI: Kina lani usmrtila više ljudi nego cijeli svijet zajedno

Must Read

U Kini je lani izvršeno više smrtnih kazni nego u cijelom svijetu zajedno, objavio je Amnesty International u izvješću za 2016. Naglašava da je nemoguće doći do točnih podataka jer se smrtna kazna u Kini smatra državnom tajnom.

U Kini je samo prošle godine izvršeno nekoliko tisuća smrtnih kazni. U ostatku svijeta provedene su 1032 egzekucije, navodi Amnesty u godišnjem izvješću. Procjene nisu u skladu sa službenim podacima koje je objavila Kina i u kojima stoji da je između 2014. i 2015. usmrtila 85 ljudi.

Nemoguće je dobiti točne podatke koji bi pokazali smanjuje li se ili povećava broj egzekucija u Kini, unatoč tvrdnjama kineskih vlasti da se njihov broj smanjuje, rekao je Nicholas Bequelin, regionalni direktor AI-ja za istočnu Aziju. Pozvao je vladu da objavi točne podatke.

U Kini su informacije o smrtnoj kazni državna tajna. Postoji 46 kaznenih djela za koje je predviđena smrtna kazna u toj zemlji. Prva tri su ubojstvo, pljačka i kaznena djela povezana s drogom.

Globalno gledano, zemlje se odmiču od smrtne kazne, u 141 osuđeni na tu kaznu su abolirani zakonski ili u praksi. Prošle je godine broj izvršenih smrtnih kazni u svijetu pao za 37 posto u odnosu na 2015. Uz Kinu, još četiri zemlje – Iran, Saudijska Arabija, Irak i Pakistan – odgovorne su za 87% zabilježenih egzekucija. Ipak, Iran je lani smanjio broj izvršenih kazni za 42%, a Pakistan za 73%. Broj izvršenih smrtnih kazni u SAD-u lani je bio najmanji u povijesti – izvršeno je 20 smrtnih kazni, što je pet puta manje nego 1999./HMS/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zašto još uvijek nisu deklasificirani tajni dokumenti UK-a o pregovorima s Titom i izručenju ustaša, četnika i domobrana?

U posljednjim desetljećima, povijest Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji i odnosi među tadašnjim saveznicima su bili predmetom mnogih kontroverzi...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -