Petak, 18 listopada, 2024

Hrvatima nametnuli bosanski jezik, kao i program za koji treba izmisliti podatke

Vrlo

Proteklih dana špediterske kuće morale su se prijaviti u sustav za prekograničnu kontrolu roba BIMS, a to je novi sustav Federalne uprave za inspekcijske poslove, kojem je cilj ubrzanje procesa prekogranične kontrole roba. Sustav je trebao omogućiti jednako postupanje na svim carinskim ispostavama i mjestima carinjenja, te je trebao osigurati učinkovitiju administraciju. Također, špediterska kuća koja ispunjava uvjete za registraciju i pristup BIMS-u dobiva odluku o registraciji korisnika i pristupnim podacima, a jedna špediterska kuća može imati više korisničkih imena, ovisno o broju zaposlenih koji su ovlašteni za podnošenje zahtjeva.

Niz manjkavosti

I ništa tu ne bi bilo upitno da špediteri nisu naišli na niz manjkavosti novog sustava te je došlo do svojevrsne pobune hrvatskih špeditera s područja Federacije BiH na graničnom prijelazu Gorica.

– Program je na čistom bosanskom jeziku i to je ono što nam smeta. To su riječi kao što su “kahva”, “identifikovati”, “generisati”, zatim “Holandija” i “Španija”. Smeta nam to, jezik nam je nametnut, a mi imamo pravo na jezik u BiH. Moramo napisati “kahva” jer program ne prihvaća ništa drugo. Želimo to promijeniti, priopćili su za Večernji list iz špediterskih radnji na graničnom prijelazu Gorica.

Ističu kako su spremni s inicijativom ustrajati do kraja. Uz jezik, špediterima smeta i sam program.

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

guest

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Predsjednik Ortega: Zelenski i Netanyahu su “dva Hitlerova sina”

Nikaragvanski predsjednik Daniel Ortega oštro je kritizirao izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i ukrajinskog čelnika Vladimira Zelenskog, uspoređujući ih s...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -