Petak, 18 listopada, 2024

Sitarski: Bilateralni susreti ne smiju biti usmjereni protiv bilo koje treće strane

Vrlo

Susret predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisa Zvizdića s premijerom Republike Srbije Aleksandra Vučića u Beogradu je pozitivan događaj, kao što su to i svi ostali susreti nositelja najviših dužnosti u državama regije, neovisno na kojoj su razini vlasti njihove dužnosti, mišljenja je član stručnog tima Instituta za društveno-politička istraživanja (IDPI) Milan Sitarski.

U razgovoru za Fenu Sitarski je ocijenio kako bi tih susreta moralo biti više i morali bi biti češći, a poseban značaj susretu u Beogradu daje njegovo usmjerenje na dogovore o infrastrukturnim projektima, koji se moraju hitno konkretizirati da bi projekti bili realizirani.

Istaknuo je kako pri tomu treba voditi računa i o uravnoteženju prometnog povezivanja BiH sa svim susjednim zemljama, te o stavljanju tog povezivanja u funkciju unutarnjeg povezivanja različitih dijelova same BiH preko entitetskih i kantonalnih granica.

– S obzirom na to da je Hercegovina dobro povezana s Hrvatskom, trebalo bi se fokusirati i na njezino povezivanje s Crnom Gorom, a povezivanje Bosne i Hercegovine sa Srbijom, koje je bilo u fokusu ovog sastanka, ne bi trebalo skrenuti pažnju s potrebe adekvatnog cestovnog povezivanja nedavno otvorenog mosta kod Svilaja s Dobojem i općenito koridorom 5-C- stava je Sitarski.

Tu je još, dodaje, i povezivanje autoceste Banja Luka-Gradiška s autocestom Zagreb-Beograd izvan uže urbane zone same Gradiške, a postoji potreba i za povezivanjem Banje Luke s južnim dijelom Hrvatske, što također treba biti u fokusu.

Na pitanje koliko ovakvi sastanci doprinose stabilizaciji prilika u regiji, naglasio je da se mora voditi računa o eksplicitnom ograđivanju od bilo kakve mogućnosti da bilo koji bilateralni susret bude usmjeren protiv bilo koje treće strane, da bi takvi susreti dali svoj puni doprinos stabilizaciji prilika u regiji.

-Stoga je od iznimnog značaja da svi politički akteri imaju načelno pozitivan stav bez izuzetka prema svim manifestacijama konstruktivnog iskazivanja interesa aktera iz susjednih država za očuvanje mira, stabilnosti, kolektivnih i individualnih prava – pojasnio je.

Istaknuo je da tek ukoliko se prekogranična suradnja političkih aktera utemelji na potpuno jednakim kriterijima dopustivosti, kao što je slučaj u članicama Europske unije, može se dati pun doprinos osnaživanju regionalne stabilnosti.

Ovakvi susreti će biti, kazao je Sitarski, u funkciji europskog puta BiH, pa i Srbije i Crne Gore, isključivo ukoliko budu fokusirani na teme vezane za proces integracije tih država u Europsku uniju.

Njegov stav je da unatoč realnoj mogućnosti pasivizacije Sjedinjenih Američkih Država na Balkanu i u cijeloj Europi, čak i upravo zbog toga, bošnjački i srpski političari moraju naći snage i mudrosti da sve raspoložive kapacitete usmjere upravo k integraciji u pluralističku europsku zajednicu demokracija, u najtješnjoj mogućnoj koordinaciji s hrvatskim političarima iz Hrvatske i BiH.

– U tom kontekstu treba sagledavati i sve izbore u ovim zemljama, koji su izuzetno važna determinanta sastanaka kao što je najnoviji beogradski, a o čemu svjedoče i pozitivni efekti ishoda posljednjih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj na uravnoteženje situacije u toj zemlji i njezinom okruženju – zaključio je u razgovoru za Fenu Milan Sitarski iz Instituta za društveno-politička istraživanja.

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

guest

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Predsjednik Ortega: Zelenski i Netanyahu su “dva Hitlerova sina”

Nikaragvanski predsjednik Daniel Ortega oštro je kritizirao izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i ukrajinskog čelnika Vladimira Zelenskog, uspoređujući ih s...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -