Subota, 29 lipnja, 2024

Hrvatska neće procesuirati Jelavića, slučaj smatraju vojno-političkim pitanjem

Must Read

Nakon što su pravosudne institucije BiH prošle godine nadležnom hrvatskom ministarstvu poslale molbu za pružanje međunarodne pravne pomoći u slučaju Ante Jelavića, stigao je odgovor u kojem stoji kako Hrvatska neće kazneno goniti bivšeg hrvatskog člana Predsjedništva BiH i čelnika HDZ-a BiH koji godinama živi u Zagrebu.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH u odgovoru nadležnim pravosudnim tijelima BiH navelo je da “nije moguće udovoljiti predmetnoj zamolnici i da nisu spremni preuzeti kazneno gonjenje”. Kao razlog navedeno je da je ono “očito vojno-političko pitanje”.

U odgovoru na molbu Suda i Tužiteljstva BiH pozvali su se na članak 26 stavku 1 točku 3 sporazuma između Hrvatske i BiH o pravnoj pomoći u građanskim i krivičnim stvarima od 17. 6. 2002. godine te članak 2 točka 1 Europske konvencije o uzajamnoj sudskoj pomoći u kaznenim predmetima iz 1959. godine.

Podsjetimo, Jelavića je Sud BiH 2005. godine nepravomoćno osudio na 10 godina zatvora u slučaju “Hercegovačka banka” za zlorabu financijske pomoći iz RH namijenjene Hrvatima u BiH, i to prema optužnici koja ga tereti za podrivanje ustavnog poretka, vojne i obrambene moći zemlje te zlorabu položaja i ovlasti.

U trenutku izricanja presude Jelavić nije bio u BiH.

Poslije toga, Apelacijsko je vijeće poništilo presudu i zatraženo je novo suđenje koje do danas nije održano. Za Jelavićem je raspisana tjeralica, a on već godinama živi u Zagrebu.

Optužnica je u međuvremenu revidirana, a posljednje ročište pred Sudom BiH održano je 2014. godine kad je konstatirako kako je optuženi u bijegu.

Sud BiH pokrenuo je postupak ustupanja predmeta Hrvatskoj, a sad je od njihovog ministarstva došao negativan odgovor.

/prvi.tv/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Nakon susreta s Konakovićem Fajon izrekla uobičajnu frazu

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković susreo se danas s ministricom vanjskih poslova Republike Slovenije Tanjom s...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -