Nedjelja, 19 svibnja, 2024

Evo kojih šest koraka će prvo napraviti Donald Trump

Must Read


Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump izjavio je u ponedjeljak kako će prvog dana preuzimanja ureda izići iz trgovinskog sporazuma o Transpacifičkom partnerstvu (TPP), sukladno svojim najavama u kampanji.

“Zatražio sam od svog tranzicijskog tima da sastavi popis izvršnih aktivnosti koje možemo poduzeti već prvog dana kako bismo obnovili naše zakone i vratili natrag naša radna mjesta”, kazao je Trump u video poruci u kojoj je najavio prioritete u prvih sto dana vlasti.
“Kad je riječ o trgovini, objavljujem da imamo namjeru povući se iz Transpacifičkog partnerstva, potencijalne katastrofe za našu zemlju”, kazao je Trump.
“Umjesto toga, pregovarat ćemo o sklapanju bilateralnih trgovinskih sporazuma kako bismo vratili radna mjesta i industriju natrag na američko tlo”, kazao je novoizabrani američki predsjednik najavivši povlačenje iz trgovinskog sporazuma koji je potpisan 2015. i koji uključuje 12 zemalja tog područja, a u koji nije uključena Kina. Sporazum još nije ratificiran, a kada bi stupio na snagu, pokrivao bi 40 posto svjetskog gospodarstva.
Iako su se čelnici većine država potpisnica obećali zalagati za njegovu primjenu i bez SAD-a, japanski premijer Shinzo Abe prvi je koji je jasno izjavio da TPP bez Amerike nema nikakvog smisla. Kritičari Trumpove najave već s nevjericom komentiraju kako ovim potezom de facto prepušta Aziju isključivo kineskom utjecaju.
Inače, Trump je u svojoj videoporuci naveo ukupno šest poteza koje kani povući prvog dana u Bijeloj kući:

  • povlačenje iz TPP-a
  • ukidanje restrikcija u proizvodnji energenata u SAD-u što bi trebalo otvoriti milijune radnih mjesta
  • rezanje propisa koji se odnose na poduzetništvo i uvođenje pravila da se na svaki novi propis ukinu dva stara
  • naručivanje plana borbe protiv kibernetičkih napada i svih drugih napada
  • naređivanje istrage zlouporabe viza kojima se nanosi šteta američkim radnicima
  • uvođenje 5-godišnje zabrane bavljenja lobističkim poslovima svima koji napuste visoki položaj u državnoj službi
  • Analitičari i brojni komentatori na društvenim mrežama redom ističu ono što Trump nije spomenuo među svojim prvim potezima: gradnju zida na granici s Meksikom i ukidanje Obamacarea.

(Izvor: Hina/Jutarnji list)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

USTAŠKI ČASNIK IZ FILMA SVETLANE BROZ: Odbjegli ratni zločinac i dalje se skriva od Interpola, no svi znaju da živi u Metkoviću

Iako je Tužiteljstvo BIH još 2012 podiglo optužnicu protiv Hrstića a Interpol još 2018 raspisao potjernicu za njim Miroslavu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -