Nedjelja, 28 travnja, 2024

Najkontroverznija predstava u Europi: Premijera "Naše nasilje i vaše nasilje" Olivera Frljića 22. studenoga u riječkom HNK-u

Must Read

Autorska predstava redatelja Olivera Frljića “Naše nasilje i vaše nasilje” nakon niza nastupa na europskim kazališnim festivalima premijerno će biti izvedena i u Rijeci, 22. studenoga, najavljeno je u četvrtak na konferenciji za novinare.

Obnašatelj dužnosti intendanta riječkoga HNK i dramaturg ove predstave Marin Blažević naglasio je da je predstava do sad izazvala mnoge reakcije te da i sad, pred riječkom izvedbom, izaziva zazor. Naime, protiv predstave su, nakon izvedbe u Poljskoj podignute i kaznene prijave zbog vrijeđanja vjerskih i nacionalnih osjećaja, u austrijskim i njemačkim medijima objavljene su brojne vrlo negativne kritike a, s druge strane, nemalo je onih koji su oduševljeni predstavom i smatraju je vrhuncem Frljićeva kazališnog djelovanja. Oliver Frljić, kako je kazao Blažević, zbog zdravstvenih razloga nije mogao doći na konferenciju za novinare.
Blažević je rekao da se predstava postavlja u riječkome HNK u nastojanju da se ono sagledava u punom smislu kao narodno, odnosno da se repertoar mora sastojati ne samo od nacionalno reprezentativnih djela, nego i od djela različitih političkih, ideoloških i umjetničkih usmjerenja, za različite grupacije gledatelja. Predstavu “Naše nasilje i vaše nasilje” ocijenio je jednom od trenutno najkontroverzijih u Europi.
Obnašateljica dužnosti ravnateljice Hrvatske drame riječkoga HNK Jelena Kovačić istaknula je da je važno da se predstava izvede u Rijeci kako bi ovdašnja kazališna publika mogla vidjeti što je u njoj kontroverzno. Nakon svake izvedbe organizirat će se razgovor s glumcima-izvođačima i drugima iz autorskog tima, rekla je. U predstavi se govori o odnosu Bliskog istoka i europske te američke kulture a o njoj se stvara niz predrasuda prije nego se uopće pogleda, kazala je.
Glumica Nika Mišković rekla je da se u radu s Frljićem ne stvara teatar, nego se bavi društvenim simptomima. “Želimo upozoriti na probleme u sustavu i dekonstruirati ga. Mi nismo vaši prijatelji na sceni, tu smo da vas razbudimo i potaknemo na razmišljanje”, kazala je.
Uz nju u predstavu nastupaju glumci riječkoga HNK i Slovenskog mladinskog gledališča Dean Krivačić, Jerko Marčić, Barbara Babačić, Daša Doberšek, Uroš Kaurin, Drago Potočnjak, Matej Recer i Blaž Šef. Scenograf je Igor Pauška, kostimografkinja Sandra Dekanić, a oblikovatelj svjetla Dalibor Fugošić.
Predstava je nastala u međunarodnoj koprodukciji HNK Ivana pl. Zajca, HAU Hebbel am Ufer iz Njemačke, Wiener Festwochen iz Austrije, Slovenskog mladinskog gledališča iz Slovenije, Kunstfest Weimar  iz Njemačka, Zürcher Theater Spektakel iz Švicarske i Internacionalnog teatarskog festivala MESS iz BiH.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Željezničar nakon poraza od Posušja panično lovi opstanak

Nogometaši Željezničara osvojili su važne bodove u borbi za opstanak svladavši ekipu GOŠK-a u Gabeli s 2:1, u 29....
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -