Ponedjeljak, 6 svibnja, 2024

SARAJEVSKI ANALITIČARI BILI SU U PRAVU, NEMA ZAOKRETA: Osim što Trumpov savjetnik predlaže samoopredjeljenje Srba u BiH

Must Read

Vanjskopolitički savjetnik Donalda Trumpa Waleed Fares, još u vrijeme priprema za proglašenje nezavisnosti Kosova zalagao se da se isto pravo da Srbima u BiH.
Fares je u analizi objavljenoj 2007. godine upozorio na nejednak tretman kada je riječ o pravu na samoopredjeljenje naroda s prostora bivše Jugoslavije, navodeći da su krvavi ratovi 1990-ih godina završili s geopolitičkom realnošću koja utječe na pitanje Kosova.
“Dok je nezavisnost Slovenije od jugoslavenske federacije, po završetku 10-dnevnog rata, išla dosta glatko zbog nepostojanja ‘manjinskog pitanja’, odvajanje Hrvatske i BiH je prouzrokovalo krvave ratove, masakre i etničko čišćenje. Međunarodna zajednica predvođena SAD-om i zapadnom Europom je odmah priznala pravo na odcjepljenje za dvije republike koje su izašle, ali je istovremeno bila protiv da isto pravo na samoopredjeljenje ima srpska nacionalna manjina u okviru ove dvije novopriznate države”, podsjetio je Fares.
Naglaiso  je kako se nikada nije odgovorilo na pitanje zašto se Hrvati i Bošnjaci mogu odcijepiti od Jugoslavije, a Srbi ne mogu primijeniti isto pravo u odnosu na Hrvatsku i BiH.
Povlačeći paralelu između težnji albanske zajednice da na prostoru Kosova stvori svoju državu i želja Srba u BiH, Fares je naveo da Albanci “zaista jesu većina u pokrajini na koju polažu pravo”, ali da su to i Srbi u Republici Srpskoj na koju polažu pravo u BiH.

“Dakle, prema fundamentalnom principu jednakog tretmana, ako se Albancima na Kosovu da pravo na samoopredjeljenje, isto pravo se treba dati i Srbima u BiH. Takva bi jednadžba/postavka bila fer i otvorena, i pružila bi priliku za opšte pomirenje na Balkanu”, smatra Fares.
Fares je upozorio i da Srbi imaju poseban problem – da se nose s islamskim težnjama, te dodao da će pomaganje formiranju “muslimanske države u Europi dovesti do jačanja al Qaide i džihadističkog pogleda na svijet”.
“Ako Albanci imaju pravo na samoopredjeljenje na Kosovu, ono se treba dati pod međunarodnim pravom, a ne kao rezultat pokušaja PR-a da se ublaži virtualni kalifat. Ti stavovi tipa od prije 11. rujna mogu biti jako  opasni.
Povezivati podjele i raspad zemalja sa američkim uspjehom u prikupljanju muslimanske diplomatske podrške može biti jako štetno drugdje u svijetu”, upozorio je Fares i zaključio da je potrebno izjednačiti samoopredjeljenje Albanaca na Kosovu sa samoopredjeljenjem Srba u BiH.
SRNA

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

A ŠTA AKO JE TU BILA NEKA OSMANSKA KUPELJ? SILOVALIŠTE? MJESTO GDJE SU BIRALI ROBLJE? Bez konzultacija s merhametom krenuli radovi na rekonstrukciji križanja...

Kako je i najavljeno radovi na uređenju križanja ulica kod bivšeg hotela „Ero“ u Mostaru započeli su danas. Grad Mostar...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -